Göbekli Tepenin Sırrı Ne ? - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Havas ilmi & Gizli ilimler > Define Uygulamaları

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 18.11.17, 12:20
DiLara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Manevi
 
Üyelik tarihi: 28.11.15
Bulunduğu yer: Yesil Gunes
Mesajlar: 631
Etiketlendiği Mesaj: 29 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Göbekli Tepenin Sırrı Ne ?

Her şey, 1983 yılının sıradan bir gününde tarlasını karasabanla sürmekte olan bir çiftçinin, toprak altında bulduğu oymalı taş ile başladı!

İhtiyar çiftçi, dünyanın gelmiş geçmiş en ‘gizemli’ arkeolojik kazılarından birini başlatacağından habersizdi.

1996 yılında Şanlıurfa Müze Müdürlüğü’nün başkanlığında Alman Arkeolog Harald Hauptmann danışmanlığında başlatılan çalışmalar, başlangıçta sıradan bir arkeoloji çalışmasını andırıyordu! Kazı devam ettikçe, klasik bir arkeoloji araştırmasından beklendiği gibi, ortaya çıkan bulguların soru işaretlerini aydınlatacağı umuluyordu.

Fakat soru işaretlerini gidereceği düşünülen bulgular, tam tersine kafa karıştırmaya başladı! Kazı alanı belirginleşmeye başladıkça, arkeologların şaşkınlığı daha da arttı! Ortaya çıkan yapılar, heykeller ve simgeler, insanlık tarihiyle ilgili bildiğimiz hiçbir şeyle uyuşmuyordu!

23 Nisan 2008’de The Guardian’ın attığı başlık kafa karışıklığını oldukça iyi anlatıyordu: “Arkeologları Sersemleten Kazı Alanı!”

Şanlıurfa’nın 17 kilometre doğusunda yer alan Göbekli Tepe’nin ünü bir anda dünyaya yayıldı! Konuyla ilgili haber ve köşeyazıları katlanarak artmaya başlamıştı! Herkes, hiçbir tarihçi ve arkeologun tatmin edici bir açıklama getiremediği Göbekli Tepe’yi konuşmaya başladı!

Peki neydi Göbekli Tepe’yi bu kadar esrarengiz kılan?

Göbekli Tepe kafa karıştırıcıydı çünkü, her şeyden önce tamı tamına 12.000 yaşındaydı!

Bu, insanlık tarihiyle ilgili bugüne kadar bildiğimiz her şeyi yerle bir ediyordu! Yazılmış on binlerce kitap ve yüz binlerce makaleyi çöpe attıracak bir bilgiydi bu!

Çünkü bugüne kadar yaptığımız arkeolojik kazılar ve buna dayalı olarak geliştirdiğimiz tarih bilimi, insanlığın 12.000 yıl önce henüz ’emekleme’ çağına bile geçmemiş bir bebek olduğunu söylüyordu!

Tarih kitaplarına göre o çağlarda yaşayan insanın, henüz avlanarak ve bitki toplayarak hayatını sürdüren, dili, dini, kültürü, sanatı olmayan, yerleşik yaşama bile geçmemiş bir ‘sürü’ olması gerekiyordu!

Halbuki Göbekli Tepe’de devasa büyüklükte kayaların ayağa dikilmesiyle oluşturulmuş, özenle inşa edilmiş, özenle süslenmiş 8 ila 30 metre çapında 20 adet tapınak bulunmuştu! Tapınakta 3 ila 6 metre büyüklüğünde, 60 ton ağırlığa ulaşabilen T biçiminde dev heykeller yer almaktaydı!

Tarih bilimi altüst oluyor!

Klasik tarih biliminde, insanlığın büyük dönüşümünün M.Ö. 10 bininci yıllarda, tarımın bulunuşuyla başladığı varsayılıyordu!

Tarım yerleşik hayatı, yerleşik hayat da “binlerce yıl içinde” kültürü, sanatı ve dini, yani “Uygarlığı” meydana getirmişti.

Klasik uygarlıklar sıralaması şöyleydi:

Sümer Uygarlığı (İÖ.4000): Dicle ve Fırat

Mısır Uygarlığı (İÖ.3500 ): Nil Nehri

Maya Uygarlığı (İÖ. 2600): Güney Amerika

Hint Uygarlığı (İÖ.2500): İndüs Irmağı

Çin Uygarlığı (İÖ.1500): Sarı Irmak

Dikkat edilirse, ilk uygarlık olarak bilinen ve taş yapılar yapabilme kapasitesine sahip ilk topluluk olduğu düşünülen Sümer Uygarlığı’nın bile İ.Ö. 4000 yılında ortaya çıktığı görülmektedir!

O halde Sümerler’den 7.000 yıl önce, insanlığın henüz ok ve zıpkınlarının ucuna keskin taşlar bağlamayı bile yeni öğrendiği düşünülen bir çağda, bu büyüklükte yapılar nasıl inşa edilebilmişti?

Bilim insanları, aynı soruların benzerini daha önce İngiltere’deki “Stonehenge” ve Mısır’daki “Piramitler” için de sormuşlardı! “Teknolojinin bu denli geri olduğu bir çağda, insanlık bu büyüklükteki yapıları nasıl inşa edebilir?” sorusu, başlıca merak konusuydu!

Göbekli Tepe bulguları, bu soruları bile ‘anlamsız’ hale getirdi!

Zira Şanlıurfa’da ortaya çıkarılan tapınaklar, Stonehenge’den 7000, Piramitler’den 7500 yıl eskiydi!

Bazı taşlar Stonehenge’dekinden çok daha iriydi ve Stonehenge taşları kabaca oyulmuş, özelliksiz kayalardan oluşurken, Göbekli Tepe’dekiler ince resim ve işlemelerle donatılmıştı!

Göbekli Tepe’deki dev kaya-heykelleri inceleyen National Geographic araştırmacısı, konuyla ilgili belgeselde meseleyi özetleyen şu cümleyi kuruyordu: “Bu dönemde yaşayan insanların bu tapınakları yapabilmesi, üç yaşında bir çocuğun elindeki oyuncak tuğlalarla Empire States’i inşa etmesine benziyor!”

Anlaşılması güç sembolizm!

İnsanlığın Sümer ve Mısır yazısını daha yeni çözdüğünü ve bu toplumları anlamak için bu yazılı metinleri kullandığı düşünülürse, Göbekli Tepe’nin daha uzun süre “gizem” olarak kalacağını söyleyebiliriz.

Zira 12 bin yıl önce yaşayan bu insan topluluklarıyla ilgili elimizde “yazılı” hiçbir bulgu yok!

Günümüzden o kadar eskide yaşamışlardı ki, “Kimdiler, neye inanırlardı, nasıl yaşarlardı ve ne düşünürlerdi?” gibi sorulara verebileceğimiz hiçbir yanıt bulunmuyor!

Kayalar üzerine işlenen motiflerin anlamını çözmek bu yüzden oldukça zor.

T şeklindeki sütunların tümü, ‘insan şeklinde’ resmedilmiş. Ellerini kasıklarının üzerinde birleştiren dev insanlar. Yine Göbekli Tepe’de bulunan ve dünyanın en eski heykeli kabul edilen heykel figürü de, yine ellerini kasıklarında birleştirmiş bir insanı betimliyor. Bu ve buna benzer sembolizmlerin ne anlama geldiğini kimse bilmiyor!

Üstelik, Göbekli Tepe’deki gizem ve bilinmezlikler bu kadarla da sınırlı değil. 20 tapınak, inşa edilmelerinden tam 1000 yıl sonra tonlarca toprak taşınarak örtülüyor ve üzerleri tamamen kapatılıyor.

Yapımı için büyük çaba harcandığı belli olan bu muhteşem tapınakların neden daha sonra yine muazzam bir emek harcanarak gömüldüğünü anlamak mümkün değil!

Göbekli Tepe’nin gizemi o denli büyük ki, ona gösterilen uluslararası ilgi her geçen gün daha da büyüyor! Geçtiğimiz günlerde Göbekli Tepe’yi manşete taşıyan İngiliz Guardian Gazetesi, bölgenin yakında “Mısır Piramitleri” kadar ünlü olacağını açıkladı!

Belli ki, önümüzdeki yıllarda Göbekli Tepe daha çok konuşulur, daha çok tartışılır olacak. Türkiye’de yaşayan herkes, bunun ülkesi için ne kadar büyük önem taşıdığının bilincinde olmalı!

Kaynak Alıntı..
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 18.11.17, 12:59
Gayretli üye
 
Üyelik tarihi: 08.08.17
Bulunduğu yer: mars
Mesajlar: 96
Etiketlendiği Mesaj: 33 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Çok enteresan gercekten. Tesekkurler emeğine sağlık.
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 18.11.17, 15:29
Güvenilir
 
Üyelik tarihi: 07.01.15
Bulunduğu yer: Adana
Mesajlar: 4,739
Etiketlendiği Mesaj: 130 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Yeryüzünde bulunan en eski örgütlü insan izleri Göbeklitepededir . Göbeklitepe bugüne kadar insanların örgütlenmesi , inancların ortaya çıkması ile ilgili öne sürülen bir çok tezi değiştirmiştir .
Göbeklitepe bulunana kadar insanların avcı toplayıcılığı bırakıp 1. tarım devrimini gerçekleştirdikten sonra dinsel inançların ortaya çıktığı varsayılırken , Göbeklitepe buluntuları, insan topluluklarının daha yerleşik hayata geçmeden , Avcı toplayıcı dönemde dahi dinsel inançlara sahip olduğunu ortaya koymuştur. Göbeklitepe , avcı toplayıcı dönemde dahi insan gruplarının uzak yerlerden biraraya toplandıgını bir araya geldiğini , bununda dini ritüeller için oldugunu ortaya koymaktadır .

MÖ 12.000 - 10.000 e tarihlenen Göbekli Tepe’nin en ilginç buluntuları:
Genelde üzeri hayvan betimleriyle süslenmiş “T” biçimli anıtsal dikilitaşlardan oluşan, alt kültür katlarında dairesel planlı, üst yapı katlarında dörtgen planlı kurbanların sunulduğu düşünülen sunak alanlarınıda içeren anıt yapılardır. Jeomanyetik ve georadar yöntemleriyle yuvarlak ya da oval planlı yapılardan 20’ye yakını tespit edilmiş bunlardan 8 tanesi kazıyla ortaya çıkarılmıştır. Bu yuvarlak planlı yapıların ortasında iki tane boyu 5 m. yi bulan kireç taşından stilize edilmiş büyük boyutlu T- biçimli dikilitaşlar bulunmaktadır.
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 18.11.17, 17:41
FarukEfendi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Gayretli üye
 
Üyelik tarihi: 24.04.16
Mesajlar: 260
Etiketlendiği Mesaj: 183 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Paylaşım için teşekkürler.
Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 18.11.17, 18:12
Üye
 
Üyelik tarihi: 06.09.17
Bulunduğu yer: Adana
Mesajlar: 97
Etiketlendiği Mesaj: 7 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

EyvALLAH saģ olun paylaşım için
Alıntı ile Cevapla
  #6  
Alt 20.11.17, 09:32
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 28.04.15
Bulunduğu yer: Nefes Aldığım Yerde
Mesajlar: 15,069
Etiketlendiği Mesaj: 883 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Göbekli tepe; bilim insanlarınca keşfedilmeyi beklerken işin ironi tarafı bir köylünün raslantı sonucu bulduğu bir taş ile keşfedilmiştir. Aslında coğrafya ve arkeolojik kazılar bizlere göbekli tepenin ipuçlarını fazlasıyla sunmuştur yani kimse (bilim insanları) göbekli tepenin işlevine ve bulunduğu konuma şaşırmamıştır. G.t diğer yerleşik yerlerinden farklı özelliklerinden biri bir tarım kolonisi değil de dini literatürleri uygulandığı bir mabet olarak kabul edebiliriz Yani bu topluluğun amacı yerleşip buğday arpa ekmek yerine buğday ve ekmeği oydukları taşlardan beklemektir. Aslanı kutsal saydığını düşünüyorum zira m.ö 2300 nemrudun (nemır:ölmeyen) da iki aslanı vardı ve onları kutsal ilan ettirip halkın tapmasını emrederdi bunlar yani bu tarihi geçişlerin birbiriyle bağlantılı bir şekilde aktığının göstergesi olup birbirinden kopuk düşünülemez. G . T nin bulunmadan önceki ipuçlarında bir diğeri ise diyarbakır/ ergani,- çatalhöyük bölgesidir zira g.t den önce ilk medeniyetin filizlendiği yer olarak kabul görülmüştü bilim insanlarınca. Tarihin kendisi bir roman anlatıcısıdır, Eğer onu iyi dinlersek veya gözlemlersek her şeye, farkına varmak ile birlikte anlam verebiliriz. Nemrud, çatalhöyük, mısır piramitleri tüm bunların tarih sahnesinde sırasıyla birbirinden, (geliştirmek amaçlı )etkileşimi söz konusudur. G.t nemrud dönemine ışık tutarak devasa yapıtların inşaasına hizmet etmiştir nemrud dönemi ise mısır piramidlerine. Teknolojinin o günlere nazaran daha gelişmiş bir durumda olduğunu net bir şekilde söyleyemem. Zira birçok Örneğin bulunması ile birlikte Mısır piramitlerinin çizimlerinde soğuk ışığı var olduğunu görebiliyoruz ama günümüzde Henüz bu bu teknolojiye ulaşmış değiliz yani Ta o zamanlarda bile toplumların gelişmişlik düzeyleri arasında uçurumlar vardı Tıpkı günümüzdeki gibi bir topluluk açlıktan ölürken bir diğer milletin topluluğu ise uzaya keşfe gidebiliyor tarihin birbiri ile ilgili bağlantılarının olduğuna kanıt olarak bu örnek de geçerlidir O yüzden size göbeklitepe'yi anlatırken bulunmuş olduğu yerin özet bir tarihini anlatmak zorunda kalıyorum işin içine siyasi ve milliyetçilik kavramlarını koymadan bunu yapmak biraz zor olsa bile. Bilim insanları durmayacaktır. Göbeklitepe adlı romanı elbet birgün bitecektir ve tarih bize yeni bir roman anlatacaktır, işin ucu mitolojik bir durum olarak varsaydığım nuhun gemisi olayına kadar gideceğini varsayıyorum. Yer olarak ise tahminlerimde yanılma payı olmakla birlikte şırnak- cizre bölgelerinde yapılacak olan bir arkeolojik bulgular bize tarihte yeni bir dönemi başlatacaktır.
__________________
Sözün kıymetini '' Lal'' olandan,
Ekmeğini kıymetini ''Aç '' olandan,
Aşkın kıymetini ''Hiç'' olandan öğren..

Alıntı ile Cevapla
  #7  
Alt 03.01.18, 16:47
 
Üyelik tarihi: 29.11.17
Bulunduğu yer: Belçika/Brüksel
Mesajlar: 189
Etiketlendiği Mesaj: 6 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

güzel bir makale o kadarda kafa karıştırıcı teşekkürler
Alıntı ile Cevapla
  #8  
Alt 03.01.18, 17:26
Deniz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 19.05.17
Bulunduğu yer: denizli
Mesajlar: 271
Etiketlendiği Mesaj: 27 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

çok güzel bir paylaşım. tşkler
Alıntı ile Cevapla
  #9  
Alt 03.01.18, 17:48
 
Üyelik tarihi: 19.09.17
Bulunduğu yer: nevşehir
Mesajlar: 214
Etiketlendiği Mesaj: 29 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Emeğinize sağlık
geçmiş çağlar kazılar hep ilgimi çekmiştir ve düşündürmüştür.

koskoca bir uygarlık yada toplum tamamen tüm yapılarını evlerini tapınaklarını bırakıp gitmez bunlar kuşak kuşak oralarda yerleşimin devam etmesi lazım değil mi?
helak edilmiş toplumlardır diye hep aklıma gelir
Alıntı ile Cevapla
  #10  
Alt 24.12.18, 10:39
 
Üyelik tarihi: 18.08.14
Bulunduğu yer: Canada
Mesajlar: 236
Etiketlendiği Mesaj: 20 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Vayy be.. Şu tilki kurnazlığına bakar mısınız?

Bilimi kendi ideolojilerine alet edenler. Bilim kendi tezlerini çürütünce. Türlü laf cambazlıklarına giriyorlar.

Göbeklitepe!!!

Göbeklitepenin bulunuşu din karşıtı argümanları çökertti.

3 dinin kökeni Sümer diyorlardı. Hem de şiddetle bunu savunup. Bi sürü bilimsel (!) delil gösteriyorlardı.

Ama Göbeklitepe bulununca.

Tüm o bilimsel(!) argümanların çöp olduğu anlaşıldı

Çok komik olan durum şu: Göbeklitepe din karşıtı cephenin en mühim söylemlerini yıktığı halde, tam bir tilki kurnazlığı ile işi tersinden algılatmaya çalışıyorlar.

Ne diyelim. Geçmiş olsun.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
gobekli, sirri, tepenin

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Mevlananin Esrarengiz Sırrı (Mezar Odasının Sırrı) SiLence Gizemli Olaylar ve Mekanlar 13 13.12.23 06:01
Mevlid Sırrı Nea Özel Günler & Bayramlar 0 17.10.21 12:51
6 ismin sırrı (6 Esmanın Sırrı) Sadi Vefk & Tılsım 9 02.10.20 06:35
Peki neydi Göbekli Tepe’yi bu kadar esrarengiz kılan? Bekir Tarih 2 15.09.20 11:51
Rüyamda ki Tepenin Zirvesinde Ne olabilirdi ? Och Rüya ve Rüya Tabirleri 24 02.05.20 13:21


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147