Bir mürşide bağlanmak - Sayfa 2 - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > islam & Tasavvuf > Tasavvuf & Tarikatler

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #11  
Alt 14.09.18, 16:40
Jq Jq isimli Üye şimdilik offline konumundadır
 
Üyelik tarihi: 19.08.14
Mesajlar: 490
Etiketlendiği Mesaj: 13 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Cüneyd-i Bağdâdî'nin talebelerinden biri şeytanın vesvesesine kapılıp;

"Artık ben kemâle geldim. Sohbete devâm etmeme lüzum kalmadı." deyip kendi başına bir yere çekildi.

Benlik ve gururundan dolayı şeytânî bir rüyâ gördü. Rüyâsında, bağlık bahçelik içinde güzel nehirler ve çok lezzetli yemekler yediğini gördü. Bu rüyâyı hakîkat zannedip, kibiri daha da arttı ve bu hâlini arkadaşlarına anlattı. Onlar da Cüneyd-i Bağdâdî'ye arzettiklerinde, Cüneyd-i Bağdâdî çok üzüldü ve anlatılan kimsenin yanına gitti. Baktı ki o kimseyi şeytan aldatmış, Ona;

"Seni bu gece Cennet'e götürürlerse, Cennet'e vardığında üç defâ Lâ havle oku." buyurdu. Hakîkaten o kimseyi rüyâsında Cennet'e götürdüler. O kimse Cennet'e vardığında üç defâ Lâ havle okudu. Gördüklerini ve kendisinde hâsıl olan şeytânî hâllerin hepsini unuttu. Bir anda kendisinin pislik ve çöplük içerisinde olduğunu gördü.Uyandığında gördüklerini hatırladı ve içine düştüğü hatâyı anladı. Çok pişman olup tövbe etti ve Cüneyd-i Bağdâdî'nin elini öptü. Sohbetlere devâm edip, talebeler arasındaki yerini aldı.

Hazret-i Cüneyd-i Bağdâdî buyurdu ki:

"Herkese bir mürşid-i kâmil lâzımdır. Aksi halde mel'ûn şeytan gelip kendisine musallat olur ve insan maazallah ona tâbi olur."
Alıntı ile Cevapla
  #12  
Alt 18.07.19, 11:07
Acemi
 
Üyelik tarihi: 16.07.19
Mesajlar: 12
Etiketlendiği Mesaj: 1 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Mürşide Bağlanma ve tövbe alma

Alıntı:
Sin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Tasavvuftan faydalanmak isteyenlerin, bu yolda kemalâta ermiş bir rehber seçip onun denetiminde eğitimini sürdürmesi gerekmektedir. Bir mürşidi rehber olarak seçmek, sevgi ve saygıyla bağlanıp ona teslim olmak, onu takip etmek, tasavvufun en temel usulüdür.

Temel olarak taşıdığı önem, bir mürşide bağlanırken ve bağlandıktan sonraki edebi de önemli hale getirir. Mürşide tabi olduktan sonra dikkat edilmesi gerekenleri bilip ona göre hareket edilirse fayda görülebilir. Mürşit kimdir, mürşide teslimiyet ve muhabbetin ölçülerini nedir, bu bakımdan son derece önemli sorulardır. Tasavvuf yoluna doğru bir giriş yapmak, sonrasında dinin ölçüleri içerisinde manevi terbiye ve terakki için neyin ne olduğunun bilinmesi gerekir.

Tasavvufa duyulan ihtiyaç

Bilindiği gibi Rasulullah s.a.v. Efendimiz’in ve Ashabının (Allah onlardan razı olsun) ayrılışından sonra Saadet Devri’nin anlayış ve yaşayışını tam olarak devam ettirmede bazı sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Özellikle yeni müslüman olan toplumların gelenek ve görenekleri, çeşitli felsefi ve siyasi akımlar, fetihler sonucunda zenginlik ve refahın artması bu sıkıntıların önde gelen sebebidir.

Bir açıdan günümüzle benzerlik arz eden bu durum karşısında Tabiînden (Sahabe’den sonraki nesilden) takva sahibi zatlar, Asr-ı Saadet’in o muhabbetli islâmî yaşantısını tekrar canlandırabilmek için çalışmışlardır. Kulluk vazifelerini daha doğru ve şevkle yapmaları için özen göstermeye teşvik etmişler, Allah’a kulluğun manevi hazzını hissetmeleri için usuller geliştirmişlerdir. Bunu yaparken Asr-ı Saadet’teki anlayıştan hiç sapmamış, Allah Rasulü s.a.v. ve Ashabı’nın yolunda yürüyüp daima onları rehber edinmişlerdir.

Tasavvuf, bu büyük zatların gösterdikleri gayretin sonucunda, Allah yolunda olabilmenin, İslâm’ı doğru olarak ve muhabbetle yaşamanın bir usulü olarak ortaya çıkmıştır. 14 asır boyunca takva sahibi zatların elinde gelişimini devam ettirmiş, dinini yaşamak isteyenlere büyük bir güç ve motivasyon kaynağı olmuştur.

Önce sahih iman

Tasavvuf, içerisinde bir aşk ve şevk halini de barındırdığı için, bu yolda yürüyen insanların, itikat ve amel açısından İslâm’a aykırı düşmemeleri ve şer’î hükümlerle çelişmemeleri için daha dikkatli olmaları gerekmiştir. Gündelik hallerde bile şevk ve heyecanın insana sıra dışı şeyler söylettiği veya yaptırdığı dikkate alınırsa, bu durum daha kolay anlaşılır.

Aynı şekilde zaman zaman tasavvufî yaşantısı olan insanlarda anlaşılması, ifade edilmesi kolay olmayan haller tezahür etmiştir. Zahir ulemanın çok büyük kısmı bu söz ve halleri kişinin samimiyetine bağlı vecd ve istiğrak halinin bir yansıması olarak görüp anlayışla karşılamıştır.

Fakat burada temel ölçü samimiyettir. Yani “hal ehli” olmadan sözde veya davranışlarda sıradışı şeyler varsa, bu en hafifiyle riya ve yalancılık sayılmış, sözün derecesine göre tevbe edip iman tazelemeye davet edilmiştir.

Tasavvufun insanın iç dünyasına, duygularına da hitap etmesi sebebiyle vecd, cezbe, istiğrak gibi haller devam edecektir. Fakat tasavvufun esaslarından biri de, bu tür halleri gizleyip, muhabbet ve coşkuyu kontrol altında tutmaktır.

Diğer taraftan tasavvuf ehlininyaşadıkları halleri kendilerince yorumlayıp yanlışa düşmemeleri için bilmeleri gerekenler vardır. Her şeyden önce sahih imanın ne olduğunun öğrenilmesi gerekir. Bu zaten “farz-ı ayn”dır. Sahih iman, Ehl-i Sünnet alimlerin bildirdiği şekilde Allah Tealâ’yı ve onun sıfatlarını, Allah Rasulü s.a.v.’i ve diğer iman esaslarını bilmek ve öylece kabul etmektir. En temel ölçü budur. Bu temel olmadan ne islâmî hayat ne tasavvufî haller inşa edilebilir.

“İkinci Bin Yılın Yenileyicisi” unvanıyla tasavvuf yolunun en büyükleri arasında olan İmam Rabbanî k.s. Hazretleri bu konuda şunları buyurmuşlardır:

“Yol kesin ve açık ifadeyle üç kademelidir:

1. Önce inancın düzeltilmesi... Bu sahada kılavuzumuz Ehl-i Sünnet ve Cemaat’in bildirdikleridir. İman ve itikad tam manasıyla düzeltilmeden yapılacak, yapılabilecek hiçbir şey yoktur.

2. İnancın düzeltilmesinden sonra, İslâm’ın hükümlerine göre amel etmek...

3. Bu ikisi gerçekleştikten sonra da, bâtın yolcuları olan büyük marifet erlerinin yoluna girmek.

Çok kıymetli olan feyz, büyük kurtuluş, işte ifadesi bu kadar basit görünen bu üç kademenin birbirini takip ederek ve birbirinin içinde meydana gelmesine bağlıdır.”

Ali SÖZER

2. bilirmisiniz 1 hadise vardır. insan sevdigi ile beraberdir...
siz ne halde iseniz o halde haşrolunacaksınız...
eger okullar olmasa ögrenimde olmiyacaktır...
ögretmen olmassa okulda olmıyacaktır...
hep 1 vasıta lazımdır...

üstat necip fazıl birgün vapurda giderken
yanındaki genç sorar...
alaycı tavırla üstat peygamberler ne gerek var.
ALLAH C.C. kendi dinini yayamazmıydı?

üstat okudugu gazeteden başını kaldırmadan.

sen niye vapura bindin karşıya yüzsene der...
Sayın @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hocam sizden bir konuda yardım rica ediyorum. Eğer mümkünatı var ise sizin için...

---------- Post added 18.07.19 at 11:08 ----------

Kâdiri bir mürşide bağlanarak tövbe alma konusunda.
Alıntı ile Cevapla
  #13  
Alt 20.08.19, 02:21
Gayretli üye
 
Üyelik tarihi: 24.01.19
Bulunduğu yer: Kozmos
Mesajlar: 274
Etiketlendiği Mesaj: 28 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Sosyal medya üzerinden ders veren bir mürşide bağlanmak mümkün müdür?
Kadının erkek mürşidi olması mümkün müdür?
Tesettürgibi büyük ve süreklilik arz eden bir farzı yerine getirememiş olmama rağmen bir mürid olmam mümkün müdür?
Alıntı ile Cevapla
  #14  
Alt 20.08.19, 11:51
Gayretli üye
 
Üyelik tarihi: 24.01.19
Bulunduğu yer: Kozmos
Mesajlar: 274
Etiketlendiği Mesaj: 28 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
RabiaN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sosyal medya üzerinden ders veren bir mürşide bağlanmak mümkün müdür?
Kadının erkek mürşidi olması mümkün müdür?
Tesettürgibi büyük ve süreklilik arz eden bir farzı yerine getirememiş olmama rağmen bir mürid olmam mümkün müdür?


Yardımcı olur musunuz sayın @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hocam.
Ayrica Sorularım kimilerine saçma veya komik gelebilir. Bu bilgisiz ve rehbersiz olduğumdandır. Böyle düşünenlerden ricam eger siz dogrusunu biliyorsanız gülmeyin! Siz ışık olun, siz yol gösterin.

Selametle. ..
Alıntı ile Cevapla
  #15  
Alt 25.08.19, 00:29
Gayretli üye
 
Üyelik tarihi: 13.04.19
Bulunduğu yer: İlmül cevherül Su
Mesajlar: 910
Etiketlendiği Mesaj: 117 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Nerdesin Ey mürşid-i kamil. Bu fakir sana tabii olmak ister.
Alıntı ile Cevapla
  #16  
Alt 24.08.20, 16:09
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 10.01.19
Bulunduğu yer: antalya
Mesajlar: 1,386
Etiketlendiği Mesaj: 42 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
El Yiğit Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Nerdesin Ey mürşid-i kamil. Bu fakir sana tabii olmak ister.



Kayadan bakan oğlan
Gömleği keten oğlan
Gece gelme gündüz gel
Horozdan korkan oğlan
Aman şeker oğlan
Yandım bekar oğlan
Anasına darılmış
Damda yatar oğlan

Kayaya koydum kutu
Herkes yarine mutlu
Gelinler tatlı yesin
Kaynana semiz otu
Aman şeker oğlan
Yandım bekar oğlan
Anasına darılmış
Damda yatar oğlan


Alıntı ile Cevapla
  #17  
Alt 18.04.21, 17:10
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 29.04.18
Bulunduğu yer: İzmir
Mesajlar: 902
Etiketlendiği Mesaj: 10 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Gavs-ul azam Seyyid Abdulkadir Geylani (Kuddise Sırruhu) MÜRŞİDSİZ OLMAZ !!! "

"Allah'a giden yolda muhakkak bir sebep gereklidir. Allahü Teâlâ bir kulunu peygamberler olmadan da hidayete erdirmeye kâdirdir. Fakat o, hidayet yolunu tarif edecek peygamberler göndermiştir. Akıllı olun. Bu halinizle hiç bir değere sahip değilsiniz. Gafletinizden uyanın. Bu iş tek başına olmaz. Bakın, Hazreti Peygamber (Sallallahu aleyhi vesellem) ne buyuruyor: "Kim kendi görüşü ile yetinirse sapıtır"[1]

Sana dinin hususunda aynalık görevi yapacak, senin halini sana gösterecek bir kimse bul. Nasıl aynaya bakıp saçını başını ve elbieseni düzetliyorsan, Allah dostuyla da kalbinin halini görüp kusurlarını düzelt. Boş hevesi bırak. Nasıl oluyorda 'Benim Hak yolunu öğretecek kimseye ihtiyacım yok' diyorsun. Hazreti Peygamber (Sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur: "Mümin müminin aynasıdır"[2]

Bir müminin imanı sahih (kamil) olunca, o bütün halk için bir ayna görevi görür. Konuştuğunda, görüldüğünde ve kendisine yakın olunduğunda herkesin halini ortaya kör, onların dinen ne durumda olduğunu gösterir."

[1]Vahyi ve ilmi terk edip kendi aklina uyanlarin sapitmasiyla ilgili hadisler icin bk Buhari,ilim 34; Müslim,ilim 13..
[2]Buhari, edebü'l-Müfred, nr.238; Ebu Davud, Edeb, 49

Gavs-ul azam Seyyid Abdulkadir Geylani, FETHÜ'R-RABBANİ, Sayfa; 269-270
Alıntı ile Cevapla
  #18  
Alt 20.04.21, 03:27
 
Üyelik tarihi: 30.03.21
Bulunduğu yer: Kayseri
Mesajlar: 100
Etiketlendiği Mesaj: 0 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Ben dogru yolda ilerlemek istiyorum.Bir mürşide nasıl baglana bilirim? Onun doğru olduğundan nasıl emin olabilirim?
Alıntı ile Cevapla
  #19  
Alt 20.04.21, 03:38
Yafes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
🌿Molla
 
Üyelik tarihi: 30.01.18
Bulunduğu yer: .
Mesajlar: 1,087
Etiketlendiği Mesaj: 437 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
Eslem01 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben dogru yolda ilerlemek istiyorum.Bir mürşide nasıl baglana bilirim? Onun doğru olduğundan nasıl emin olabilirim?
Şeriata ne kadar uyduğuna, Rasullah sav sünnetlerini yerine getirip getirmediğine bakarak ve istihareye yatarak Murşidin Kemalet derecesini gözlemleyebilirsiniz. Sizin için doğru olup olmadığına emin olmak için ise 1. Yol istiharedir 2. Yol direk kalben yakın hissettiğiniz Murşidi kamile intisap edebilirsiniz. Nasibinizde ise kaderinizdeki Murşidi bulmuş olursunuz. Nasip olmaz ise Kaderinizdeki zat için yola düşmeli araştırmalısınız. Eskiden günlerce aylarca yol gidilirdi. Bugün yolların kolay olması sizi miskinliğe tembelliğe itmesin... Ziraa ecel her an peşimizdedir.

Rabbiim tez vakitte Nasibinize kavuştursun. Yolunuzu açıık eylesin
__________________
Hayat bir uykudur, ölünce uyanır insan.
Sen erken davran ölmeden önce uyan.
Alıntı ile Cevapla
  #20  
Alt 23.04.21, 11:58
 
Üyelik tarihi: 21.04.21
Bulunduğu yer: Istanbul
Mesajlar: 229
Etiketlendiği Mesaj: 10 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Mursidi istiharede bir not eklemek istiyorum Diyelim onceki mursid dunyasini degistirdi bu zat onceki mursidin yakiniydi ogluydu diye intisab edilmeden once onceki ile halifesinin istiharede ayni anda gozukmesi sarttir sihhati acisindan gereklidir yani istiharenin cunku seytan onceki hak mursidin suretine burunemez
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
balanmak, bir, murside


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Bir mürşide bağlanmak şart mıdır? Skoda Tasavvuf Sohbetleri 1 14.03.22 17:34
Tarikata bağlanmak nasıl olur? istanbul93 Sorularınız 3 27.09.21 09:15
Murşid'e Bağlanmak ! Berzahı-Şah Sorularınız 27 26.08.20 19:51
Mürşide muhabbet için merdeses Sorularınız 7 24.09.19 22:46
Benim Mürşide ihtiyacım var mı? Hal Tasavvuf Sohbetleri 1 25.07.19 11:06


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147