313 Ayetel Kursi Okumanın Fazileti - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Havas ilmi & Gizli ilimler > Zikir

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 26.04.16, 17:48
Sin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
💫 Güvenilir 💫
 
Üyelik tarihi: 19.08.14
Bulunduğu yer: Irak
Mesajlar: 2,218
Etiketlendiği Mesaj: 1503 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart 313 Ayetel Kursi Okumanın Fazileti


313 Ayetel Kürsi Okumanın Fazileti:

313 AYETEL KÜRSİ FAZİLETİ ALLAH'ın cennetine kavuşmak için, rızasını kazanmak için mübarek gecelerde (mesela cuma geceleri) 313 kere Ayetel Kürsi ve 313 kere Fatiha suresini okuyabilirsiniz.

313 Ayetel Kürsi okunan eve şeytan giremez. Ayetel Kürsi'yi her gün okumaya devam eden kişi hem dünya, hem de ahiret hayatında yüksek dereceli makamlara ulaşır. Günahlardan uzak durmaya başlar. Huzura erişir. 313 defa okuyan kişinin istediği dua ALLAH'ın izniyle hayırlı bir istek ve hacet kabul olur. Cesareti ve kendine güveni arttırır.

- Herhangi bir dileğin gerçekleşmesi için Ayet-el Kûrsi 313 kere okunduğunda, dünya ve Ahiret hakkındaki o istek ALLAH'ın C.C. izniyle hasıl olur

( Tam 313 kere okunmalı, eksik, fazla okunmamalıdır. Sayının önemi büyüktür )

- Peygamber Efendimiz'in(SAV) Ayet-el Kûrsi'de bulunan "Yâ Hayyu - Yâ Kayyumu"

"Hayy ve Kayyum olan ALLAH'ım Senin Rahmetinle yardım istiyorum" buyurarak (üzüntü ve keder anında) ettiği duadır.

- Ayet-el Kûrsi'de bulunan Esma-i İlahiye hiçbir Ayet-i Kerimede yoktur. Çünkü bu Ayet-i Kerime'de, bazısı açık, bazısı gizli olmak üzere onyedi yerde ALLAH'u Teâlâ'nın İsmi geçmektedir.

- Yatmadan önce okuyana ALLAH'u Teâlâ tarafından bir koruma verilir, sabaha kadar hiçbir şeytan yaklaşamaz.

- Yâ RasulULLAH (SAV) Kur'ân-ı Kerimin hangi Sûresi (derece bakımından) daha büyüktür? Diye soran Sahabe'ye(RA), "İhlâs Sûresi" buyurdu.
- O Sahabe(RA) "Kur'ân-ı Kerimde hangi Ayet (Fazilet bakımından) daha üstündür." diye sorunca, Peygamber Efendimiz(SAV) "Ayet-el Kûrsi'dir" buyurdu. (Darimi)

- Ayet-el Kürsi; Kur'ân-ı Kerim'in Seyyidi ve en büyüğüdür.

- Ayet-el Kûrsi, Kur'ân-ı Kerimin dörtte biridir.

- Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "İlim sana olsun ey Eba Münzir, Canım Kabza-i Kudretinde olan ALLAH'a C.C. yemin ederim ki, muhakkak Ayet-el Kûrsi'nin bir dili ve ikide dudağı vardır ki, Arş'ın direğinin yanında Melik-i (Müteâl olan ALLAH'u Teâlâ Hazretlerini) takdis eder(O'na Tazimde bulunur." (Ebû Dâvud, Ahmed İbni Hambel)

- Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Her kim, her farz namazın arkasından Ayet-el Kûrsi'yi okursa, Cennete girmekten onu ancak ölüm men eder.Her kim onu yatacağı zaman okursa, ALLAH'u Teâlâ ona kendi evi, komşusunun evi ve etraftaki evler hakkında güvence verir." (Beyhâki)

- Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Bakara Sûresinde bir Ayet vardır ki Kur'ân Ayetlerinin Efendisidir. Şeytan olan herhangi bir evde okunursa (şeytan) o evden çıkar. (O Ayet) Ayet-el Kûrsi'dir." (Beyhâki)

- Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Her kim farz namazın arkasında Ayet-el Kûrsi'yi okursa, diğer namaza kadar ALLAH'ın C.C. zimmetinde olur." (Heysemi)

- Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Her kim Ayet-el Kûrsi'yi ve Bakara Sûresinin sonunu (Amener Rasulu ) sıkıntılı anında okursa ALLAH C.C. ona yardım eder" (Suyuti, Dürrül Mensûr)

- Efendimiz(SAV) Sûre-i Bakaranın sonunu (Amener Rasûlü) ve Ayet-el Kûrsi'yi okuduğu zaman gülerdi ve "Onlar Arş'ın altındaki, Rahman'ın (Teâlâ) hazinesindendir." buyururdu. (Suyuti)

- Seleme İbni Kays(RA) "ALLAH'u Teâlâ, ne Tevratta, ne İncil'de, nede Zebur'da Ayet'el Kûrsi'den daha büyük bir Ayet indirmedi." (Suyuti)
- Devamlı okunursa unutkanlığı giderdiğini Hz Ali (K.V.) buyurmuştur.

- Evden çıkarken, eve gelince okuyan her işinde muvaffak olur ve hayırlı işleri başarır.Yemeğe okunursa yemek bereketlenir.

*** AYET-EL KÜRSİ'NİN ÇOK ÖZEL FORMÜLÜ ***

NOT: Sadece ÇOK ÖNEMLİ olan işlerle ilgili olarak, niyet edilerek, Allah'tan dilekte bulunmak ve istemek için uygulanır.

1.ci gün : 50 kere Ayet-el Kürsi okunur, diğer günlerde de;
2.ci gün : 170,
3.cü gün : 220,
4.cü gün : 313,
5.ci gün : 50,
6.cı gün : 170,
7 ci gün : 313 defa okunur.

- Gece 11 den sonra sabah 5 e kadar olan zaman içinde okunmalıdır.

- Mutlaka inanarak okunmalıdır. Çok ama çok tesirlidir. Çok defa denenmiştir.
OKUNMA SAYILARI: Ayet-el Kürsi bir sayı sınırlaması olmadan istenildiği kadar okunabilir. Ancak alimler 7 günlük özel formülü uygulamak için belirtilen sırada ve belirtilen sayıda okunmasını belirtmişlerdir.
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 26.04.16, 18:21
 
Üyelik tarihi: 16.04.16
Mesajlar: 411
Etiketlendiği Mesaj: 1403 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

COK ETKILI DILEK VE HACET ICIN UYGULANA BILECEK EMSALSIZ FORMUL bu okuma yapilirken mumkunse makami ibrahim ve gul kokulari surunun ve amber ve gul tutsusu yakin daha etki olacagina sahit olacaksiniz Havvas alimleri diyor ki:

“Aşağıdaki Âyet el Kürsi davetini bir defa okuyan kimseye Allah bütün hayırlı kapıları açar.O kimsenin işlerini kolaylaştırır.Hikmet ilmini o kimseye açar.Bütün belalardan emin olur.Üzerine kapalı bütün kapıları açar.Maddi ve mmanevi bütün sıkıntılarından feraha çıkar.”

Burada önemli olan bu davetin(150) veya (313) defa Âyet el-Kürsi okuduktan sonra okunmasıdır.

Bu daveti 5 vakit namazlardan sonra (20)’şer defa okuyan kimseye Allah Teâla her türlü koruma altına aldığı gibi her türlü hayırlı dileğine kavuşmayı nasip eder.Bütün sıkıntılarından selamete çıkarır.

Okunacak Âyet el Kürsi daveti:

“El hamdü lillâhi rabbil âlemîn* Ves salâtü ves selâmü alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellem* Allâhümme innî es’elüke ve etevesselü ileyke yâ Allâhü yâ Allâhü yâAllâhü yâ Rahmânü yâ Rahmânü yâ Rahmânü yâ rahıymü yâ rahıymü yâ rahıymü yâ hê yâ hê yâ hê yâ rabbâhü yâ rabbâhü yâ rabbâhü yâ seyyidâhü yâ seyyidâhü yâ seyyidâhü yâ hûhü yâ hûhü yâ hûhü yâ ğıyâsî ınde şiddetî yâ enîsî ınde vahdetî yâ mücîbî ınde de’vetî yâ Allâhü yâ Allâhü yâ Allâhü Allâhü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm* Yâ hayyü yâ kayyûmü yâ men tekûmüs semâvâtü vel erdu bi emrihî yâ câmial mahlûkâti tahte lutfihî ve kahrihî ve es’elükellâhümme en tüsehhıra lî rûhâniyyette hâzihil âyetiş şerîfeti tüıynenî bihâ alâ kadâi hâcetî* Yâ men lâ tehuzühû sinetün ve lâ nevmün ihdinâ ilel hakkı ve ilâ tariykın müstekıymin hattâ esterîhu minel levmi lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minez zâlimîn* Yâ men lehû mâ fis semâvâti ve mâ fil erdı mez zellezî yeşfeu ındehû illâ bi iznih* Allâhümme erşidnî fîmâ üriydü min kadâi havâicî ve isbâti kavlî ve fı’lî ve amelî ve bârik fi ehlî* Yâ men ya’lemü mâ beyne eydîhim ve mâ halfehüm ve lâ yühıytûne bi şey’in min ilmih* Yâ men ya’lemü damîra ıbâdihî sirran ev cehran ve es’elükellâhümme en tüsehhıra lî huddâme hâzihil âyetil azıymeti ved da’vetil kerîmeti yekûnûne lî avnen alâ kadâi havâicî heyâ heyâ cevlen cevlen mülken mülken* Yâ men lâ yetesarrafü fî mülkihî illâ bi mâ şâe vesia kürsiyyühüs semâvâti vel erda sehhır lî abdeke kendiyâs hattâ yükellimünî fî hâli yekazatî ve yüıynünî fî cemiy’ı havâicî* Yâ men lâ yeûdühû hıfzuhümâ ve hüvel aliyyül azıym* Yâ hamîdü yâ mecîdü yâ bâısü yâ şehîdü yâ hakku yâ vekîlü yâ kaviyyü yâ metînü kün lî avnen alâ kadâi havâicî bi elfi elfi lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azıym* Aksemtü aleyke eyyühes seyyidül kendiyâs ecibnî ente ve huddâmeke ve eıynûnî fi cemiy’ı ümûrî bi hakkı mâ ta’tekıdûnehû minel azameti vel kibriyâi ve bi hakkı hâzihil âyetil azıymeti ve bi seyyidinâ muhammedin aleyhis salâtü ves selâmü acib eyyühes seyyidül kendiyâs esrı’ minel berkı ve mâ emrunâ illâ vâhıdetün ke lemhın bil besar* Ve lekad ehleknâ eşyâaküm fe hel min müddekir* Ve küllü şey’in fealûhü fiz zübür* Ve küllü sağıyrin ve kebîrin müstetar* İnnel müttekıyne fî cennâtin ve neher* Fî mak’adi sıdkın ınde melîkin muktedir*”

Ayetel kürsi daveti anlamı:

(Bismillâhirrahmânirrahîm. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a
mahsustur. Salâtü selâm efendimiz Muhammed s.a.v. e, onun hanedan,
dost ve yaranlarına olsun. Allahım! Süphesizki senden dilekte
bulunuyorum ve sana sarılıp, sebep tutunuyorum. Yâ Allâh! Yâ Allâh! Ya
Rahman! Ya Rahman! Ya Rahman! Ya Rahim! Ya Rahim! Ya Rahim! Ya
Rabbah! Ya Rabbah! Ya Rabbah! Ya Seyyida! Ya Seyyida! Ya Seyyida!
Ya Hüve! Ya Hüve! Ya Hüve! Ey siddet ve sıkıntılı anlarımdaa imdadıma
yetişen! Ey yalnız kaldıgımda tek gönül dostum olan! Ey dua ettigimde
bana müsbet cevap veren Allah. Ya Allah! Ya Allah!
Allahü la ilahe illa hüvel hayyül kayyum. Ey hep diri olan! Ey kendi
zatıyla kaim olup, varlık alemini ayakta ve düzende tutan! Ey gökleri ve
yer yüzünü ilahi emriyle belli kanunlar ölçüsünde ayakta tutan! Ey bütün
yarattıklarını kendi lutuf ve kahrıı altında toplayan! Allahım! Bu Ayeti
serifenin ruhaniyetini bana musahhar etmeni diliyorum ki, o hacetlerimi
yerine getirmemde bana yardımıı olsun. Ey kendisini hiç uyuklama ve
uyku tutmayan! Beni hakka eristir ve dosdogru yola kavustur, taki
kınanmak ve ayıplanmaktan kurtulup rahata erişeyim. Senden baska
ibadete layık hiçbir İlah yoktur. Seni tenzih ederim. Dogrusu ben kendine
yazık edenlerdenim. Ey göklerde ne varsa kendisine ait olan Rabbim.
Onun izni olmadan kim onun katında şefaat edebilir? Allahım bana
şefaat edilmem imkanını sagla. Hacetimden yerine getirilmesini diledigim
sözümün isabetini ispatı için amelimin dogrulugunu meydana
koya için beni irsad eyle dogru yolu bana ilhamda bulun. Çoluk
çocugumu bana mübarek kıl! Ey onların önünde ve arkasında olan
şeyleri bilen! Ey dilediginden baska ilminden hiçbirsey kavrayamaz
(beyanın sahibi). Ey kullarının iç alemini dünya alemini oldugu gibi bilen
Allahım! Bu büyük Ayetin ve ulu duanın huddamını bana musahhar
etmeni diliyorum. Hacetimi yerine getirmemde bana yardımcı olmasını
arzuluyorum. Heyla! Heyla! Cevla! Cevla! Melika! Melika! Ey dilediginden
baskasının mülkünde tasarruf edemeyecegini açıklayan! Hükümranlığı
(Kürsisi) gökleri ve yeri kaplamlıyor onun. Kulun Kendiyas’ı bana
musahhar eyle! Taki uyanık halimde benimle konuşsun ve bütün
hacetlerimi yerine getirmemde yardımcı olsun. Ey göklerin ve yerin
gözetilmesi kendine agır gelmeyen Allahım! Yâ Hâmid Yâ mecîd Yâ bâis
Yâ Şehîd Yâ hak Yâ Vekîl Ya Kaviy Yâ Metîn Bin kere lâ havle ve lâ
kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm ile hacetlerimi yerine getirmemde bana
yardımcı ol! Sana yemin veririm ey Kendiyâs! Sen ve hizmetçilerin bana
müsbet cevap verin. Haklı olan bütün islerimde bana yardımcı olun.
Azamet ve kibriyadan itikat ettiginiz husus hakkı için, bu büyük Ayetin
hakkı için ve efendimiz hazreti Muhammed s.a.v. hakkı için).
Ey seyyid Kendiyâs! Çagrıma cevap ver! Cevabın simsekten
daha süratli olsun. Bizim emrimiz birdir. Oda göz açıp kapama gibi
veya daha yakın. Yahut ondan daha çabuk. Süphe yokki Allah her
seye kadirdir.
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 25.07.16, 00:20
 
Üyelik tarihi: 18.12.15
Bulunduğu yer: İzmir
Mesajlar: 126
Etiketlendiği Mesaj: 14 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Okuyup tecrübesi olan varsa bizimle paylaşırsa çok iyi olur
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 29.09.16, 16:22
Ejder - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 13.07.16
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 478
Etiketlendiği Mesaj: 42 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Allah razı olsun
__________________
Bu Sin û Lam fakirindir,
Eli bağlı esirindir;
Yolu bilmez garibindir.
Günahımla sana geldim.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 01.12.16, 17:11
Acemi
 
Üyelik tarihi: 07.11.16
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 21
Etiketlendiği Mesaj: 3 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Okuyup tecrübe eden arkadaşlarımızın tecrübelerinden istifade etmek isteriz.
Alıntı ile Cevapla
  #6  
Alt 02.12.16, 05:13
 
Üyelik tarihi: 10.08.16
Bulunduğu yer: Ankara
Mesajlar: 288
Etiketlendiği Mesaj: 512 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

hocam paylaşım için sizden ve bu paylaşım için imkan sunan arkadaşlardan ALLAH razı olsun.

Yalnız hergün bu sayıda okumak cidden tehlikeli ben bunu bizzat denedim ve deneyimi aşağıdaki linkte paylaşıyorum. Takip ederseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Konuyu yeni açtım takip edin neler oluyor görün derim bunu ben bizzat denediğim için söylüyorum haftada bir yada iki defa okumak daha iyi olacağını belirtmek isterim. Perşembeyi cuma gününe bağlayan gece okunursa faydalıdır. yoksa hergün ve devamlı okumak sakıncalı

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Alıntı ile Cevapla
  #7  
Alt 06.12.16, 02:33
Çınar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 07.05.16
Bulunduğu yer: Smyrna
Mesajlar: 338
Etiketlendiği Mesaj: 40 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] okumanın zararını mı gördün? Sen okumayı Allah rızası için mi yaptın yoksa bi ruhani için mi? Bu da önemli?
Alıntı ile Cevapla
  #8  
Alt 08.12.16, 11:47
Acemi
 
Üyelik tarihi: 11.03.16
Mesajlar: 29
Etiketlendiği Mesaj: 3 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Rabbimin ayetlerinin fazilet etki ve tesirleri okuyanın ALLAH C.C katındaki ihlas ve mertebesine göre değişir, bende belirli bir süredir vird edindiğim ayetel kursi yi ilk olarak 21 tane ve günde 2-3-5 gibi adetler arttırarak okudum, bizler maalesef ahir zamanda yaşıyoruz, dumanı burnunuza tüten faiz ve haram çukurunun içinde devbelenirken bu ayetlerin vücudumuzdaki oluşacak yüksek enerjisi karşısında savunmasız kalıyoruz, vesselam 21 ile başladım okuma sayısına bu gün 150 ile devam ediyorum, vücudumuz bu enerjiye alışık değil maalesef, okumaya ilk başladığımda yorgunluk, bitkinlik, aşırı sinir vs oluşuyordu zaten öneriyi aldığım yer müsbet şekilde bu etkilerden bahsetmişti, öncelikle okuduğumuz bu ayetlerin manasını bilip o şekilde arapça sını tecvit e uygun olarak okumak en doğrusunu, faziletine gelirsek, aşmam gereken çok yol var ilerlerkende sırlar diyarında kalmak en doğrusu olacaktır, ancak rüya alemi ve kalbe gelen ilhamlar müthiş
Özüne gelirsek benimde nacizane önerim, Adabına uygun okumak ve sindire sindire sayıyı arttırmak en makulu bir şekilde çevremde aşırı okuyarak oluşan enerjiden dolayı musallat isabet edenler oldu, amacım burada insanları korkutmak yada ayetlerden uzaklaştırmak değil sadece ne yaparsanız yapın kontrolünüzü sağlayarak yapın..
Selam ve dua ile kalınız
Alıntı ile Cevapla
  #9  
Alt 13.12.16, 22:25
Üye
 
Üyelik tarihi: 30.11.16
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 82
Etiketlendiği Mesaj: 8 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Allah razı olsun
Alıntı ile Cevapla
  #10  
Alt 15.12.16, 04:51
 
Üyelik tarihi: 10.08.16
Bulunduğu yer: Ankara
Mesajlar: 288
Etiketlendiği Mesaj: 512 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Elbette ki ruhani için okumuştum. Yoksa ALLAH rızası için okunan bir ayet, dua yada esmanın niye zararını göreyim. Ha olayın başka bir boyutu var. ALLAH rızası içinde okusan. çok aşırısı yine zarar verebilir. Şöyle ki Bir kul Aşırı okuma yaparsa ALLAH ile kulu arasında mesafe perde vb azalır bu durumda oluşacak nuru kişi kaldıramaya bilir. Bu nedenle tarikat ehli olmak ve gerçek bir mürşitten el almak lazım. Malüm bu devirde gerçek mürşit bulmak zor.

Bu konu aklıma bir ilahinin sözlerini getirdi. İlahi Uşağı Tarikatından cennet mekan EŞŞEYH-İ MEHMED-İ FEHMİ (DEDE) HAZRETLERİNİN (Kabri Çorum ili Sungurlu ilçesi Tirkeş köyündedir.

Varmayanlar vardım diyor
Ol makama erdim, diyor
İcazet'tir derdim diyor
Fehmi buna sen ne dersin.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
313, ayetel, fazileti, kursi, okumanin, okumanın


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Ayetel Kursi SIRLARI - 1000 Ayetel Kursi Sin Sure ve Ayet Havasları 76 07.04.24 05:13
Ayet-el Kürsi ve Gücü - Ayet-el Kürsinin sırları SiLence Sure ve Ayet Havasları 14 05.02.24 14:25
Ayet'el kürsi okumanın fazileti Teyrebaz Sure ve Ayet Havasları 0 22.01.24 21:30
Ayet'el Kürsi'nin Faydaları..ve kısa hikayeler :) RvP Sure ve Ayet Havasları 6 27.07.20 13:35
Ayetel kürsi'yi okuma yöntemleri eminnaga Sure ve Ayet Havasları 1 08.03.20 14:37


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147