Kripto paraları alıp satmanın hükmü nedir? (Bitcoin, thodex, alt coin v.s.) - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Serbest Bölüm > Derin Konular & Beyin Fırtınası

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 25.08.20, 00:15
Torlak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 17.09.18
Mesajlar: 849
Etiketlendiği Mesaj: 28 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Kripto paraları alıp satmanın hükmü nedir? (Bitcoin, thodex, alt coin v.s.)

(Bitcoin ve diğer kripto paralar)

1- İslam'ın kendisine ait bir ekonomi modeli vardır. Bu modelde bir kişi parasını yakamaz, israf edemez, gayrimeşru yerlere harcayamaz ve zekâtını vermeden 80-100 gram üzerindeki altını veya buna denk gelen parayı bir yıldan fazla evinde ve elinde tutamaz.

2- İslam'ın ekonomi modelinde taraflardan biri sevinirken diğer taraf ağlamaz. Bu nedenle kumar, rüşvet, faiz, tekelcilik, hırsızlık, fahiş fiyat, hile, aldatma gibi yollarla elde edilen kazançlar gayrimeşru sayılmıştır.

3- İslam'da para, içinde fakir fukara, yetim guraba, zavallı ve biçarelerin hakkı olan bir maldır. Bu malın zayi edilmesi, kamu malının da zayi edilmesi anlamına gelir. Bu nedenle çocuğun, küçük yetimin, akli dengesi olmayan kişinin veya sefihin mallarının tasarruf hakkı velisine veya devlete aittir.

4- İslam'da, olmayan, hayali, aldanmaya açık, meçhul ve evsafı bilinmeyen malların satışı fasit akit türüdür yani geçersizdir. Fasit akitlerde akdi fesheden sorun ortadan kaldırılırsa o akit fasit olmaktan çıkar ve sahih/geçerli akit olur. Mesela sana havada uçan şu kuşları sattım, şu denizdeki balıkları sattım demek veya bina katı, odası, içindekileri, evsafı belli olmayan bir arsadaki dairenin satışı fasit bir akittir. Kuşu yakalarsan, balığı tutarsan, evin evsafını belirlersen akit sahih olur.

5- Malum olmayan yani madumun satışı caiz değildir. Fasit bir akittir. Olmayan mallar, ortada olmadığı için satışa konu olmazlar. Bundan selem, istisna (sipariş, üretim) gibi bir kaç akit ayrı tutulmuştur ki, bunların da kendi içinde şartları vardır. Mesela selem akdinde ekilmesi istenen ürünün cinsi, miktarı, kilosu, nevi, nakliyesi vb. şeyler belli olmalıdır. Ya da sipariş akdinde ürünün ne olduğu, ne kadar olduğu, nerede teslim edileceği gibi konular önceden belli olmalıdır. Sipariş edilen gömlek, gömleğin kumaşı, modeli, bedeni vb. vasıflar belli olmalıdır.

6- Kripto paralar son yıllarda yüksek işlemcili bilgisayarlar ile üretilen ve güçlü şifrelerle korunan bir para birimidir. Bunlar içerisinde en meşhur olanı bitcoindir. Şu an en çok hissesi ve bütçesi olan kripto paradır.

7- Bu para şu an itibariyle insanlar tarafından alınan ve satılan bir üründür. Bu paranın üretimi için herhangi bir dayanak/güvence gerekmiyor. Mesela kağıt paralar altına dayanır ve kağıt paraların sahibi, parayı basan devlettir. Kağıt paralar dünyanın her yerinde veya çoğu yerinde geçerlidir. Döviz takasında kullanılmaya uygundur. Hatta birçok ülkede yabancı paralar ile alışveriş yapmak da mümkündür. Ancak kripto paralar şu an itibariyle sadece şahıslardan sahıslara satılmaktadır. Bu tür paraların güvencesi olan altın rezervi yoktur. Devletler tarafından da tanınmıyor. Ayrıca bu parayı devletler değil, şahıslar basıyor. Siz de belli şartları taşıyan bilgisayarlar ile bu tür paraları üretebilirsiniz. (bazı devletlerin bu parayı tanıması piyasa açısından değildir)

8- Dijital (kripto) paraların devletler tarafından tanınmaması, piyasada alım satımda yaygınlaşmamış olması, altın veya gümüş gibi herhangi bir madene dayanmamış olması, devletlerin onayının olmaması, ülkelerdeki paraların herhangi bir üretim olmadığı halde kripto parayı çıkaran ülkelere gitmesi, çok hızlı bir şekilde yükselmesi veya çok hızlı bir şekilde düşmesi, savaş, kıtlık, açlık, elektrik kesintisi, İnternet kesintisi, şifre problemleri, siber saldırıya müsait olma, çarşı pazarda kullanılmıyor olması, şiddetli belirsizlik, saadet zinciri modeline benzemesi, kazancın emeğe dayalı olmaması ve bu yönüyle kumara benzemesi, alt yapısının ve kanuni güvencesinin olmaması, milli sermayeyi dışarıya gayrimeşru yollarla çıkarması, vergi sistemi dışında kalması, aldanmaya ve ciddi mali kayıplar yaşatmaya müsait olması, kağıt paralarda olduğu gibi somut bir karşılığının olmaması, insanları hızlıca zengin olmaya veya hızlıca fakirleştirmeye götürmesi vb. onlarca sebep nedeniyle kripto paraları almak veya satmak fasit bir akittir. Fasit akitler, biraz önce dediğimiz gibi akdi fasit eden sebepler ortadan kaldırılmadıkça, hükmen geçersizdir ve akdin iptal edilmesi gerekir.

9- Eğer devletler kendi kripto para birimlerini üretir ve dijital paralar şahısların değil de devletlerin güvencesi altında olursa veya biraz önce saydığımız akdi fesat eden gerekçeler ortadan kaldırılırsa bu takdirde dijital (kripto) paralar fasit değil, sahih akde dönüşür.

10- Para benim değil mi? Alırım, riske girerim, kaybetmeye razıyım, kâr da edebilirim, kimseye satmam, aldanma ise buna razıyım demek, İslam hukukunda geçersizdir. Malı saçıp savurmak, israf etmek, gayrimeşru yerlerde harcamak dinimizde haramdır. Zira para, içinde kamu hakkı olan bir maldır. Herkes, mesela Türkiye'de bir milyon insan kripto para alacak olsa bu kadar kişinin parasının neredeyse tamamı yurt dışına çıkmış olacaktır. Bu da ülke ekonomisine bir zarardır.

11- Saadet zincirlerini defalarca yaşadık. Yakın zamanda çiftlik bank olayı yaşandı. Yaklaşık yüz bin insanın yıllarca biriktirdiği emekler boşa gitti. Paranın yatırıldığı yer batınca hepsi battı. Dijital paranın babası Elon Musk bir twit atınca bitcoinin bütçe değeri 1 milyar dolardan fazla düşüyor ya da artıyor. Yani bir ülkenin üretiminden daha fazla para akışı veya para batışı sağlanıyor. Dijital para değerlendiği zaman, alıcıya ihtiyaç duyar. Alıcı yoksa değerinin bir değeri yoktur. Ama dijital para değersiz olursa, milyonlarca kişinin emeği çer çöp oluyor ve yine alıcısı olursa kalan parayı gerçek paraya dönüştürmek mümkündür. Aksi halde tamamı toz duman olur.

12- Saadet zincirlerinde her zaman kâr eden, para kazanan, zengin olan, hayallerine ulaşan yani saadete eren bir kesim vardır. Mesela bir saadet zincirine yüz bin kişi yatırım yapmışsa bunların yaklaşık on bin kişisi zengin olmakta diğer doksan bin kişi kaybetmektedir. Yani doksan bin kişinin parasının tamamı bu on bin kişiye geçmektedir. Hem de üretim ve yatırım olmadan. İşte size kumar!

13- Diyanet İşleri Başkanlığı şu an için kripto paraların yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı caiz olmadığını belirtmiştir. Ama buna rağmen alan alıyor, satan satıyor. Diğer islam ülkelerinde de görebildiğim kadarıyla bu tür dijital paralara cevaz verilmemektedir.

14- Dini bütün Müslüman ahaliye ilanen tebliğ olunur.
__________________
Nesimi'ye sormuşlar;
O YAR ile hoş musun?

Hoş olayım olmayayım o YAR benim
Kime Ne!
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 26.08.20, 00:18
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 12.02.15
Mesajlar: 361
Etiketlendiği Mesaj: 11 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Günümüzde Allah ın hükümleri tek tek yavaş yavaş boşa çıkıyor ve herkes bunu normal karşılıyor çünkü adaletsizlik freni boşalmış kamyon gibi ilerliyor üstekilerin gözü doymuyor bunu gören alttakilerde doğal olarak isyan ve yolsuzluklara meğil ediyor
__________________
Biraz üzgün ve Ömer öfkesinde biraz
öyle hisab katındayım ki katlim savcılardan sorulmaz..
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 22.04.21, 17:58
Acemi
 
Üyelik tarihi: 13.05.20
Bulunduğu yer: Kocaeli
Mesajlar: 1
Etiketlendiği Mesaj: 1 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Ben bitcoin'e olumlu bakan taraftayım.
İslami olarak bir paranın caiz olması için bir otoriteye devlete bağlı olması ileri sürülüyor caiz değil diyenler tarafından. Bitcoinde bir otorite yok. En güzel yanıda aslında bu. Otorite olmaması güvensiz olduğu manasına gelmiyor. "caiz" olan dolardan ve diğer tüm para birimlerinden daha güvenli. çünkü manupile edilemeyen kripto bir sisteme ait. Yani bitcoin kullanan herkesin ortak malı ve en mübarek yanıda sınırlı sayıda olması. yani istesede sistem daha fazlasını üretemiyor. halbuki caiz sayılan devletlerin ürettiği paranın sonu yok. Amerika her yıl trilyonlarca doları karşılıksız basıyor. Şimdi sınırlı sayıda basılan bir devletin çıkarına göre yönlendiremediği bitcoin mi daha güvenilir yoksa caiz olan dolar mı? Bitcoin'in de tamda çıkış noktası bu. Banka sistemine ve dolara başkaldırı. yani bir tür gerlilla para. bitcoin venezuela iran gibi abd tarafından kısıtlanan dolarla çalışamayan bir çok devlete nefes aldırdı. bugün bankalar malum güçlerin elinde olduğu için örneğin savaşan, cihad eden bir devlete bir yapıya para gönderemezsiniz ve enselenirsiniz. Fakat bitcoin ile karşı tarafa bitcoin transfer edebilir ve transfer edilen bitcoin bankanın denetimine takılmadan paraya dönüştürülüp kulanılabilir. bitcoin geçen sene 3 bin dolar iken şuan 50 bin dolar. Geçen sene merkez bankamız 3 milyar tl lik bitcoin alsa idi şuan 50 milyar tl idi. bizim gibi bağımsızlığa oynayan ülkeler için nimet. fakat hocalarımız her yeni mevzuda olduğu gibi bu mevzuda da fazla temkinli. Birde bitcoine olan güvensizlikten bahsederken saadet zincirine vurgu yapıyorlar. Bitcoin ile saadet zincirinin zerre alakası yok. Biri karpuz ise diğeri gitar 🙂 Bitcoin’de üye getir, her üye için komisyon al, piramit oluştur falan yok. Tren kaçmamalı. 90’larda tv haram diyenler şimdi medyada güçsüzüz diyor. Neden acaba? Bütün paralar şişmişken, her devlet karşılıksız para üretiyorken, zaten para dediğimiz şeyin bile %90ı dijital iken, “Elle tutulmayan dijital şeyden para mı olur?” demeyin. Komik oluyor. Gelelim bitcoin, Elon Musk'ın ve Bill Gates'in dedikodularına. Bitcoin kimseye ait değil. Zaten bu sistemi sebebiyle imkansız. Bahsi geçen kişiler kâr etmek için yüklü miktarda alıp satıyorlar. Bu da medyada gündem oluyor haliyle. Hiç bilmeyen için “Bitcoin acaba onların mı?” düşüncesi oluyor.
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 22.04.21, 18:02
Nani - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 19.08.14
Mesajlar: 975
Etiketlendiği Mesaj: 54 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Bugün 2 milyar dolar götürdüler bu coin dalgasına..
__________________
Şimdi tekrar ne yapsam dedirtme bana yarabbi,
taşınacak suyu göster, kırılacak odunu,
kaldı bu silinmez yaşamak suçu üzerimde..
bileyim hangi suyun sakasıyım ya rabbelalemin
tütmesi gereken ocak nerde?
Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 23.04.21, 00:01
westsilwer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 28.10.20
Bulunduğu yer: Mavi Gezegen
Mesajlar: 794
Etiketlendiği Mesaj: 20 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Emeksiz kazanç haramdır...Haram yiyen ateş ehlidir der kitap...Fazla söze gerek yok
__________________
Kadere olan rızam, yazana olan sevdamdandır..
Alıntı ile Cevapla
  #6  
Alt 27.04.21, 18:30
Swordsfish - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 24.10.19
Bulunduğu yer: TR
Mesajlar: 2,490
Etiketlendiği Mesaj: 78 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

-Haram helalmi kaldıki kardeş haramın bulaşmadığı yer varmı bir düşünün bırakın herşeyi.

-Derin alimin biri demişki bundan seneler evvel haram herşeye bulaştı.
-eee demişler ne yapmak lazım.Haram olmayanı nasıl elde edicez.
-O da demişki dağın başına suyun çıktığı kaynağa gidecen kaynağı bulacan eeee işte o kaynaktan suyuda avucun ile içecen gözüm demiş.İçtiğin o su helaldir kaynaktan ve avucunla içiyorsun o helal geride ne kaldı ise haram bulaşmıştır.
-Gelelim günümüze..
-Ben para verip 1 TL ye pet şişe su aldım içiyorum kana kana işte o bir pet şişe suyun şöyle imalat olayını düşünün banka-faiz-fabrika-kredi-maliyet hesaplarını yap üretilirken haram bulaşmışmı bulaşmamışmı bir düşünüp sonra fetva vermeli herşeye.
-Birde seneler evvel kendisini hiç sevmem şeytanı görmüş gibi olurum ama oda az anasının gözü değil Adnan oktar
onun dediği olay var bel altından iyi vuruyor aslında diyanete.
video altta.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

altınada başka bir video yapıp olayı noktalayalım.Devlet memuru sormuş benim aldığım parada haram bulaştımı diye.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

-
__________________
-Eğer duanız olmasa RABBİMİN katında ne ehemmiyetiniz var.
-Başınıza gelen her musibet kendi yapıp ettikleriniz yüzündendir;kaldı ki Allah birçoğunu da bağışlar.
Alıntı ile Cevapla
  #7  
Alt 27.04.21, 18:39
Gayretli üye
 
Üyelik tarihi: 09.03.15
Bulunduğu yer: iskenderiyye
Mesajlar: 617
Etiketlendiği Mesaj: 2107 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 1 Konu
Standart

Alıntı:
Swordsfish Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
-Haram helalmi kaldıki kardeş haramın bulaşmadığı yer varmı bir düşünün bırakın herşeyi.

-Derin alimin biri demişki bundan seneler evvel haram herşeye bulaştı.
-eee demişler ne yapmak lazım.Haram olmayanı nasıl elde edicez.
-O da demişki dağın başına suyun çıktığı kaynağa gidecen kaynağı bulacan eeee işte o kaynaktan suyuda avucun ile içecen gözüm demiş.İçtiğin o su helaldir kaynaktan ve avucunla içiyorsun o helal geride ne kaldı ise haram bulaşmıştır.
-Gelelim günümüze..
-Ben para verip 1 TL ye pet şişe su aldım içiyorum kana kana işte o bir pet şişe suyun şöyle imalat olayını düşünün banka-faiz-fabrika-kredi-maliyet hesaplarını yap üretilirken haram bulaşmışmı bulaşmamışmı bir düşünüp sonra fetva vermeli herşeye.
-Birde seneler evvel kendisini hiç sevmem şeytanı görmüş gibi olurum ama oda az anasının gözü değil Adnan oktar
onun dediği olay var bel altından iyi vuruyor aslında diyanete.
video altta.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

altınada başka bir video yapıp olayı noktalayalım.Devlet memuru sormuş benim aldığım parada haram bulaştımı diye.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

-
paran ile aldığın helaldir fakat paran helal ise ama diğerleri mesela suyu şmal eden faiz parasıylamı üretti bu bilinmez bilinsede almamak lazımdır çünkü haram ile gelmiştir bunun zülmeti sana gelir mesela ekmek yapan pideci abdestsiz yapsa bunun zülmeti gelir mesela şarhos serayı suladı o meyve veya sebzeyi sen satın aldın helal ama zülmeti sana gelir sarhoşun zülmeti.... bu gibi şeyler takva ehlinin işidir onlar ehli tarik oldukları için buna çok dikkat ederler mesela hadis vardır kişi haram ve helal bilip şüphelilerden sakınırsa halk arasında abid olur diye mesela havas çalışanlarının yaptığı riyazat bu manevi hali elde etmek içindir kudret kazanmak içindir ....vesselam
Alıntı ile Cevapla
  #8  
Alt 27.04.21, 22:44
Swordsfish - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 24.10.19
Bulunduğu yer: TR
Mesajlar: 2,490
Etiketlendiği Mesaj: 78 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
aydemir Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
paran ile aldığın helaldir fakat paran helal ise ama diğerleri mesela suyu şmal eden faiz parasıylamı üretti bu bilinmez bilinsede almamak lazımdır çünkü haram ile gelmiştir bunun zülmeti sana gelir mesela ekmek yapan pideci abdestsiz yapsa bunun zülmeti gelir mesela şarhos serayı suladı o meyve veya sebzeyi sen satın aldın helal ama zülmeti sana gelir sarhoşun zülmeti.... bu gibi şeyler takva ehlinin işidir onlar ehli tarik oldukları için buna çok dikkat ederler mesela hadis vardır kişi haram ve helal bilip şüphelilerden sakınırsa halk arasında abid olur diye mesela havas çalışanlarının yaptığı riyazat bu manevi hali elde etmek içindir kudret kazanmak içindir ....vesselam

Şu andaki vahşi kapitalizm denen bu dönemde hem dünya hemde bizim ülkede faizin kralı yapılıyor kardeşim.Öz sermaye diye bişey zaten yok.Koskoca tesisler haliyle banka kredisi ile dönüyor bankalarda kara göze kara kaşa para vermeyeceğine göre işte anlatmak istediğim meselenin özü odur.Üretilen ne varsa fabrikadan çıkıyorsa o fabrikalarda bankalara mahkum.Nakit para dönmüyor ödemelerin alayı çek ile çekler faiz ile eskiden tefeci idi şimdi oldu sana kibarcası factoring denen olay orda kırılıyor faiz hesaplanarak zaten külliyatı haram.Kısa öz lafı uzatmayalım fazla düşünüpde motoru yakmaya gerek yok.Yani Allah CC kullarına acımasa bu olaylar dine göre haramda haneye haliyle yazılıyordur kimini ne nanaler yediği .Yoksa azap olayı olsa eski ümmetler gibi diyeceğim şu dünyada 1 insan yaşamaz yaşayamaz azap çünkü herkesi kapsayacaktır.Çünkü boğazdan geçiyormu mesele bu.
Haliyle biz gene Alemlerin rabbinin rahmetine sığınıp ondan mağfiret dilenmekten başka çare yok.Tüm günahlarımızı affetsin.Selametle.
__________________
-Eğer duanız olmasa RABBİMİN katında ne ehemmiyetiniz var.
-Başınıza gelen her musibet kendi yapıp ettikleriniz yüzündendir;kaldı ki Allah birçoğunu da bağışlar.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
2 milyar dolar, bitcoin, bitcoin hükmü, kripto para, sanal para, thodex

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
istimna'nin hükmü nedir? ebureyhan Sorularınız 42 19.02.23 01:39
istimna ( Masturbasyon ) Etmenin Hükmü Nedir ? Ayhanhoca Fıkıh Soru ve Cevaplar 1 17.02.23 01:50
Kaş aldırmanın dinimizdeki hükmü nedir? Ayhanhoca Fıkıh Soru ve Cevaplar 6 18.09.22 17:46
Kur'an öğrenen öğretsin denir. Hükmü nedir Kgumus Sorularınız 2 09.06.21 16:54
Cinlerin Varlığına İman Etmenin Hükmü Nedir? Havasokulu Cin & Şeytan & Melek & Ruh 5 03.04.18 13:36


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147