Ebced ve Cifir ilminin Kaynağı - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Havas ilmi & Gizli ilimler > Ebced & Cifir & Remil

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 06.02.17, 16:20
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 28.04.15
Bulunduğu yer: Nefes Aldığım Yerde
Mesajlar: 15,069
Etiketlendiği Mesaj: 883 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Ebced ve Cifir ilminin Kaynağı

Bir harf ilmi olan Ebced/cifr, yalnızca İslâm medeniyetinde kullanılmış değildir. Tarih, Keldaniler, Asurlular, Babiller, Mısırlılar ve hatta Yahudiler ve Hıristiyanlar arasındaki ilim ehli, çeşitli metotlar kullanarak varlığın durumu, kâinatın sonu, toplumların ve devletlerin akıbeti gibi konularda yorum yaptıkları tesbitini yapar.

Cürhümî alfabesi temeline dayanan Arapça harfler diğer Sâmi dillerinden farklı olarak sıralanmaktadır. Bu sıra Hz. İsmail (a.s.) zamanında ilk kez Arapça’ya uygulanmıştır. Yahudi mistik hareketi Kabala ve Tevrat/Zohar’da harflerin sırlarına dayanan bir ilimden söz edilir. Yaygın kanaate göre Kabalistlerin en önemli kitaplarından biri olan Sefer Yezirah, Hz. Musa’nın Tur-u Sina’da yakınlarına öğrettiği “ilm-i esrar”dan oluşmuştur. Ki, Hz. Musa (as) Hz. Hızır (as) arasında geçen macerada da Kur’ân dilinde anlatılır. Buna göre, “İlâhî kelime” olan maddi varlıklar arasındaki münasebetlerin, uyum ve zıtlıkların hepsi İbranice’nin yirmi iki harfi arasında da mevcuttur. İlk filozoflarından meşhur matematikçi filozof Pisagor, varlıklarla sayılar ve geometrik şekiller arasında kesin ilişkiler bulunduğuna inanıyordu.1 Bu araştırmaların sonunda Luğâz, Muammâ, Remil, Fâl, Cifr, Vefk, Azâyim ve Nucûm, İlm-i Hurûf’un şubeleri sayılmıştır.2

Buna benzer inançlar eski Hind’de, Yunan’da, Mısır’da, Musevîlik ve Hıristiyanlıkta da mevcuttur. Hindûlara göre sayılarla harfler arasında bir münasebet vardır. Üç, yedi, on ve kırk rakamları kutsal olduğu gibi, her sayı bir şeye işâret eder. Meselâ Pythagorasçılar, âlemin aslının sayı olduğunu ve eşyanın da bundan meydana geldiğini ileri sürerler. Eşyanın aslı sayı olduğuna binaen, sayının aslı da bir’dir. Bu bir, bir’e tatbik edilirse nokta olur. Noktaların hareketi çizgiyi, çizginin hareketi sathı, satıh da cismi meydana getirir. Bundan da his, idrak ve akıl çıkar.3

Hristiyanlıkta bunun bir başka örneğini görürüz. Ahd-i Cedîd Vahy-i Yuhanna, 1. Bâb, 8 ve XX. Bâb, 6’da ilk harf “elif” ve son harf olan “ye”nin iptidâ ve intihâya, yani başlangıç ve sona delâlet ettiği bildiriliyor. Ayrıca Musevîlerin Yunan felsefesi’ne dayanan Kabalizm’i Tevrat ve Zebûr’un zahiri manasıyla iktifa etmeyerek, kutsal kitabın harflerinden gizli manalar çıkarmaya uğraşmaktır.4

Eski Yunan medeniyetinde sayılarla kâinatın düzeni arasında ilişkiler kuran görüşlere rastlandığı gibi, Ortadoğu medeniyetlerinde özellikle Yahudi ve Hıristiyan medeniyetlerinde, Asur, Babil ve Mısır’da da sayısal düzen ile âlem arasında ilişkiler kuran sistemler mevcuttu.

Ebced; İbranice ve Aramice’nin etkisiyle Nabatice’den Arapça’ya geçti. Arap alfabesindeki harflerin sayısal karşılığının İbranice ve Aramice’nin harfleriyle aynı değerde olması, bu bilgiyi güçlendirmektedir.5

Cifir ilminin Peygamberimizin (asm) irşadı, talimi ve dersiyle Hz. Ali’nin (ra) rivâyet ettiği; Hz. Cafer-i Sâdık’ın da onu genişçe düzenleyerek prensip altına aldığı biliniyor. Bâtıni/metafizik bir ilim olan “Cifr” ile ilgili olan sayı sembolizminin Hz. Ali (k.s.) tarafından kodlandığı söylenir.6


İslam Ansiklopedisi
__________________
Sözün kıymetini '' Lal'' olandan,
Ekmeğini kıymetini ''Aç '' olandan,
Aşkın kıymetini ''Hiç'' olandan öğren..

Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 06.02.17, 22:11
Üye
 
Üyelik tarihi: 03.02.17
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 97
Etiketlendiği Mesaj: 5 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Her ne kadar Arapçaya başka yerden geçmiş olsa bile bunca edilen dua sayesinde Arapça daha hayırlıdır bence ve daha çok tutar
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 06.06.22, 15:02
Skoda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 27.01.20
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 1,128
Etiketlendiği Mesaj: 15 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Cifir ilmi, harflerin âlemdeki olaylara delaletini araştırır. Zaman zaman, “cifirle Kur’an âyetlerinden gaybî mana çıkarılıp çıkarılamayacağı” konusu gündeme gelmektedir. Hayli tartışmalı olan bu meselede şu noktalara dikkat çekmek isteriz:

İbn Berrecan, Rum Sûresinin baş kısmını tefsir ederken cifir hesabı kullanarak yaklaşık yüz yıl sonra Kudüsün Müslümanlar eliyle fetholunacağını söyler. (Âlûsî, I, 7-8.)

Sebe’ Sûresi 15. ayette geçen “temiz bir belde” ifadesiyle ilgili olarak Molla Câmî, İstanbul’un fethi tarihine tarih düşer. (Yazır, Hak Dini Kur’ân Dili, VI, 3956)

Örnekleri çoğaltmak mümkündür. Gerçek anlamıyla bir tesadüfe rastlamadığımız ilâhî tasarrufatı dikkate alırsak, ilâhî kelâmın cifir hesabıyla bazı gaybî hakikatlere, ileride olacak birtakım olaylara işaret etmesinin hiç de akıldan uzak olmadığını görürüz. İnsanlar kendi kelamlarına bazı şifreler ve işaretler koyabilirken, sonsuz ilahi ilimden gelen Kur'an'da bazı şifreler ve işaretler olabileceğini göz ardı etmek, maddeci bir bakış olur.

Şimdi zikredeceğimiz olayın, bu meseleye bir mesned olabileceği kanaatindeyiz:

Yahudilerden bir topluluk, Hz. Peygamber (asm)'den huruf-u mukattaayı duyunca, ebced hesabıyla O’nun ümmetinin ömrünün az olacağına istidlalde bulundu. Hz. Peygamber de diğer huruf-u mukattaalardan okudu. Her yeni huruf-u mukattaayı duyunca şaşkına döndüler, “Biz senin durumundan bir şey anlayamadık.” diyerek ayrıldılar. [İbn Cerir Taberî, Camiu'l- Beyan an Te'vili'l-Kur'ân, (Tefsiru't- Taberi), Daru'l- Fikr, Beyrut 1995. I, 93; İbnu’l-Hasen Tabersî, Mecmau’l-Beyan, Tahran 1373 h. I, 33]

Bu meselede ifrat ve tefrît bakışlardan kat-ı nazarla şu ölçüde ittifak sağlanabilir: Cifir, bazı cahiller tarafından kötüye kullanılmış olsa bile, tamamen inkârı da mümkün değildir.
__________________
Ne senle yaşanıyor
Ne de sensiz oluyor
Şu garip bomboş dünyada..
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 28.03.23, 12:08
Üye
 
Üyelik tarihi: 27.03.23
Bulunduğu yer: Hatay
Mesajlar: 53
Etiketlendiği Mesaj: 0 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Pisagorcularin etraflarına ördükleri gizem ağı ve cifrin nümeroloji evrilmesi, toplum nazarında iki şartlı bakışa sebep olmuştur. Ya şarlatan işi ya da çok gizli bir ilim. Pazarda şarlatanların daha çok satış yapmak istemesiyle öyle şeylere dönüşmüştür ki nümeroloji diye getirip önümûze döktüler bu kadim ilmi. Oysa harflerin sayıları ifade etmesi bir ihtiyaç sonucunda ortaya çıkmıştır. Çünkü rakam yok henûz, ancak rakam düşûncesi var.

Ancak rakam ve nesne/eşya ilişkisi bir keşifdir hâlâ ne demek olduğunu bilmediğimiz. Pisagorcular bu yönüyle ilgili. Çünkü kadim düşüncede maddeye etki ve maddeye hükmetme düşüncesi var, tıpkı rönesanla birlikte doğaya hûkmetme düşüncesinin peyda olması gibi.

Her ontolojik felsefi sitemin temelinde kendisini açıklayamadığımız ancak sistem içerisinde her şeyi kendisiyle açıkladığımız yanlışlanamayan bir başlangıç ilkesi vardır. Porphyrie"in ağacına bakarsak bu varlıktır.

Canlı bir varlıktır, insan bir varlıktır, hayvan bir varlıktır. Peki varlık nedir diye sorduğumuzda her şey varlıktır diye cevap alınır. Bu yanlışlanamayacağı gibi doğrulanması da zahmetlidir ki sorun ampirik düzlemden rasyonel düzleme evrilerek kurulan sistemin düalist bir yapıda olduğunu gösterir. Ne kadar pozitivist sistem varsa temeli buna dayanır. Çünkü yanlışlanamayan şey sistemi doğru ve geçerli kılar.

1 gibi varlık gibi atom gibi öz gibi bir sürü temel ilkeyle açıklanan şeyler, kendini kendisiyle tanımlar. Diğer her şeyi başka şeylerle tanımlarken, başlangıç kendi kendisiyle tanımlıyor. Varlık varlıktır, demek bir totoloji ve en doğru tanımıdır. A, A'dır.

Bu sebeple Ta Ha süresinde ve Kitabı Mukaddes'te Allah'la konuşan Musa Allah'a sorar 'peki senin için ne diyeyim, seni ne olarak anlatayım der' cevap olarak ise Allah 'Ben ben olanım' der.

Öylesine kesin, öylesine doğru bir tanım ki 'Ben ben olanım' tanımı, Kitabı Mukaddes'te bu pasajı okurken nasıl hayrete düştüğümü anlatamam. Öncesinde Edip Cansever'in bir şiirinde denk gelmiştim, bu meşhur diyaloğa. Bu tanım doğru bir tanım olsa da kaplamsal bir tanım olduğu için hiçbir bilgi vermez. Elma elmadır demek gibi bir şey. Oysa elmayı bilmek için elma olmayanları da bilmek gerekir. Düşünce burada kendi zıttını üreterek, kendi olmayanları üreterek ilerler. Ki düşünme de bu şekilde derinleşir.

Varlık ve yokluk, 1 ve 0, madde ve öz, birbirlerini tamamlayarak, tanımlayarak ilerler. Her şeyi. Her şeyle ilgili olabileceği bir deli safsatasıdır, ancak başlangıç ilkelerinin birbiryle ilişkisi doğrulanabilir. 1 ve atom, 1 ve varlık, 0 ve yokluk ki unutmamak gerekir ki gaybi yalnızca Allah bilir.

Eşyanın rakamlarla ilişkisi Pisagorculardan günümüze, bazı sufi metinlerinde kutsal kitaplara kadar işlenmiştir. Deneyimlerinden bahseden bazı sufiler de eşyanın bir rakam olduğunu söylemişlerdir.

Kişisel bir deneyim, bilimsel bir nitelik kazanamıyor ne yazık ki, çünkü bilim tekrarlanan olguları inceleyerek şarlatanlığı ve aldatmacayı engellemeye çalışıyor. Rüyasında evliyalar görenler yalan da söyleyebilir sonuçta. Yine de deneyimlerin kişiselliğinden oluşan yekûndan, toplamdan çıkarımlar yapılabilir. Bu da bir tasavvuf geleneğinin oluşmasına katkıda bulunmuştur, şifalanma yöntemlerine de.
Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 10.04.23, 01:56
Acemi
 
Üyelik tarihi: 09.04.23
Bulunduğu yer: Antalya
Mesajlar: 2
Etiketlendiği Mesaj: 0 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Iyi geceler
Ebced hesabiyla ve cifir ilmi ile ilgili onereceginiz kaynak kitap varmidir?
Simdiden tesekkur ederim...
Alıntı ile Cevapla
  #6  
Alt 17.07.23, 01:42
nyx nyx isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Acemi
 
Üyelik tarihi: 17.07.23
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 6
Etiketlendiği Mesaj: 0 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

paylaşım için çok teşekkürler. semavi dinler başta olmak üzere bir çok dinde sayılar ve hesaplamalar, belli frekanslar oluşturma var ve bunu anlatan çok güzel yazı olmuş

Alıntı:
Nur Heykelleri Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Pisagorcularin etraflarına ördükleri gizem ağı ve cifrin nümeroloji evrilmesi, toplum nazarında iki şartlı bakışa sebep olmuştur. Ya şarlatan işi ya da çok gizli bir ilim. Pazarda şarlatanların daha çok satış yapmak istemesiyle öyle şeylere dönüşmüştür ki nümeroloji diye getirip önümûze döktüler bu kadim ilmi. Oysa harflerin sayıları ifade etmesi bir ihtiyaç sonucunda ortaya çıkmıştır. Çünkü rakam yok henûz, ancak rakam düşûncesi var.
aslında numeroloji ebcedi doğruluyor ondan farklı bir şey söylemiyor. nasıl islami astroloji ile günümüz modern astrolojisi aynıysa bu da öyle. tek fark şu ebced ile numeroloji arasında ebced çok daha derin ve daha çok şeye vakıf olunuyor.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
cifir, ebced, kaynai, kaynai2, İlminin

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Ebced-Cifir-Remil Dışında... muhammed19 Sorularınız 2 29.12.22 09:41
Ebced - Cümel - Cifir (Sayı Sembolizmi) Skoda Ebced & Cifir & Remil 0 09.06.22 00:14
Ebced cifir remil rüzgar ayetleri yardım? Cixoxlandr Sorularınız 7 15.05.19 02:58
Cifir ve ebced Günah mı? srdr1985 Sorularınız 6 20.09.18 23:01
islam Alimleri Açısından Ebced ve Cifir ilmi Sin Ebced & Cifir & Remil 0 29.09.15 14:19


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147