Göz Kuruluğu-Belirtileri- Nedenleri- Kişisel Bakımı.. - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Sağlık & Şifa > Sağlık

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 13.02.17, 23:45
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 21.12.16
Mesajlar: 10,580
Etiketlendiği Mesaj: 1583 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Göz Kuruluğu-Belirtileri- Nedenleri- Kişisel Bakımı..

Genel Bakış

Hüzünlü bir film veya bir düğün gözyaşlarınızın akmasına neden olabilir. Ancak gözyaşları sadece bu gibi olaylarda belirmez. Sağlıklı gözler sürekli olarak, göz kırpmaları arasında sağlam kalmak üzere tasarlanmış, kalıcı bir tabaka olan bir zar ile kaplıdır. Sağlam bir gözyaşı tabakası gözünüzün şeffaf ön yüzeyi olan korneanın sinirlerinin tahriş olmasını engeller ve gözün net, rahat görüşünü korumasına imkan verir.

Gözyaşı zarı gözlerinizi korur ve yağlar. Ayrıca, göz kapaklarınız her kırpıldığında göz enfeksiyonu riskini azaltır, gözlerinizin her türlü kalıntıdan arındırılmasına yardımcı olur. Gözleriniz tozdan tahriş olduğunda veya rüzgardan, dumandan veya isten zarar gördüğünde, yabancı maddelerin yıkanmasına yardımcı olmak üzere fazladan göz yaşları oluşur

Gözyaşı bezlerinizden gelen sıvıların üretiminde azalma gözyaşı zarının sağlamlığını bozarak, hızla parçalanmasına ve korneanın üzerinde, tahrişe ve görüş azalmasına neden olan kuru noktaların oluşmasına yol açar. Gözyaşı zarını meydana gelen maddelerdeki bir dengesizlik de gözlerinizin kurumasına neden olabilir.

Göz kuruluğu rahatsızlığın yaygın bir kaynağıdır ve göz kuruluğu genellikle kronik bir problemdir. 40 yaşında olan veya daha büyük yetişkinler göz kuruluğu deneyimlemeye en yatkın kişilerdir. Göz kuruluğunun tedavisi kuruluğu ve bulanık görüş ve rahatsızlık dahil olmak üzere sonuçlarını azaltmak için normal bir gözyaşı filmini yerine koyma hususunu hedeflemektedir.


Bulgu ve Belirtiler

Göz kuruluğunun belirti ve semptomları arasında aşağıdakiler bulunabilir:
Gözlerinizde batma, yanma veya kaşıntı hissi
Gözlerinizde yabancı bir madde bulunduğu hissi
Gözlerinizin içinde veya çevresinde ip gibi mukoza
Gözlerin duman veya rüzgardan ötürü tahrişinde artış
Uzun süre boyunca bir şey okuduktan sonra göz yorgunluğu
Işığa hassasiyet
Kontak lens takmada zorluk
Çoğu kez günün sonunda veya yakındaki bir göreve uzun süre görsel olarak odaklandıktan sonra kötüleşen bulanık görüş
Genellikle her iki göz de etkilenir.


Nedenleri

Gözyaşı sudan daha fazla bir şeydir. Su, yağlı yağlar, proteinler, elektrolitler, bakterilerle savaşan maddeler ve çeşitli hücre süreçlerini düzenleyen büyüme etkenlerinden oluşan karmaşık bir karışımdır. Bu karışım gözlerinizin yüzeyinin yumuşak ve temiz olmasına yardımcı olur. Bu olmadan, iyi görüş imkansızdır.
Bazı insanlarda, göz kuruluğunun nedeni gözyaşlarının bileşimindeki dengesizliktir. Bazı insanlar da, gözlerinin rahat bir biçimde yağlanmış kalmasını sağlayacak kadar gözyaşı üretmez. Göz kapağı problemleri, ilaçlar ve çevresel faktörler gibi diğer nedenler de göz kuruluğuna yol açabilir.

Kötü gözyaşı kalitesi

Gözyaşı zarının üç temel tabakası vardır: Yağ, su ve mukoza. Bu tabakaların herhangi birinde sorun olması göz kuruluğu semptomlarına yol açabilir.
Yağ. Göz kapaklarının uçlarında yer alan küçük bezlerce (meibomian bezleri) üretilen dış tabaka lipidler adı verilen yağlı yağlar içerir. Bunlar gözyaşı yüzeyini yumuşatır ve ortadaki sulu tabakanın buharlaşmasını yavaşlatır. Yağ tabakasında anomali olduğu zaman, su tabakası çok yüksek bir hızda buharlaşır. Göz kuruluğu problemleri meibomian bezleri tıkalı olan kişilerde yaygındır. Meibomian işlevsizliği göz kapaklarının kenarları boyunca iltihaplanma (blefarit), rozasea ve başka cilt bozuklukları olan insanlarda daha yaygındır.

Su. Gözyaşlarının yaklaşık olarak yüzde 90'ını oluşturan orta tabaka büyük ölçüde su, az oranda tuzdur. Gözyaşı bezlerince (lakrimal bezler) üretilen bu tabaka gözlerinizi arındırır ve yabancı taneciklerle tahriş edicileri yıkar. Sığ bir su tabakası sizi zarın sağlam olmadığından ötürü yırtılmasına daha yatkın hale getirebilir. Eğer gözünüz sadece az miktarlarda, yetersiz su üretiyorsa, yağ ve mukoza tabakaları göz kuruluğu olanların aşina olduğu ipli maddenin boşalmasına yol açabilir.

Mukoza. Mukozanın iç tabakası göz yaşlarının, gözünüzün yüzeyi üzerinde eşit biçimde yayılmasına imkan verir. Kuru noktalar, mukoza tabakasını yer yer kaybeden korneanın herhangi bir bölgesinde kolayca oluşabilir.
Gözyaşı üretiminde azalma

Gözyaşı üretimi siz yaşlandıkça azalma eğilimindedir. Yeterince gözyaşı üretmediğiniz zaman, gözleriniz kolayca kurur ve tahriş olur. Bu rahatsızlığın tıbbi adı keratokonjunktivit sikka’dır.
Göz kuruluğu hem erkekleri hem de kadınları her yaşta etkileyebilse de, rahatsızlık kadınlar arasında, özellikle menopozdan sonra daha yaygındır. Bunun nedeni hormonal değişiklik olabilir. İltihaplanma veya radyasyondan ötürü gözyaşı bezlerinde meydana gelen hasar gözyaşı üretimini sekteye uğratabilir. Göz kuruluğu aynı zamanda diyabet, romatoid arterit, lupus, skleroderma ve Sjogren sendromu gibi tıbbi rahatsızlıklarla da ilişkilendirilir.
Lazer destekli in situ refraktif keratomileusis (LASIK) gibi göz cerrahileri de azalmış gözyaşı üretimine ve göz kuruluğuna neden olabilir. Göz kuruluğunun bu prosedürlerle ilişkili olan semptomları genellikle birkaç ay sonra çözülür.

Kötü göz kapağı fonksiyonu

Göz kırpma aracılığıyla — normal olarak dakikada yaklaşık olarak 13 göz kırpma — göz kapaklarınız gözlerinizin yüzeyine kesintisiz, ince bir gözyaşı filmi yayar. Göz kapaklarınızla olan problemler bu gözyaşlarını yaymak için gerekli olan karmaşık göz kırpma fonksiyonunu bozabilir, göz kuruluğuyla sonuçlanır. Siz yaşlandıkça gelişebilecek göz kapağı problemleri göz kapaklarının dışa doğru dönmesi (ektropiyon) veya içe doğru dönmesidir (entropiyon).
Göz kapaklarınızın kenarları boyunca bir enflamasyon olan blefarit da gözlerinizi kuru ve aşınmış hissetmenize neden olabilir.

İlaçlar

Hem reçeteyle hem de tezgah üstü satılan, göz kuruluğuna yol açabilen ilaç türleri arasında aşağıdakiler vardır:
Diüretikler, yaygın olarak yüksek tansiyonu tedavi etmede kullanılan ilaçlar
Antihistaminler ve dekonjestanlar
Uyku hapları
Doğum kontrol hapları
Trisiklik antidepresanlar
Akne tedavisine yönelik isotretinoin türü ilaçlar
Morfin gibi haşhaş tabanlı ağrı hafifleticiler
Göz kuruluğunun diğer nedenleri

Göz kuruluğu güneş, rüzgar, yükseklik, kuru bir iklim, üflenen sıcak hava ve ticari uçakların kabinlerinde yaygın olarak oluşan kuru hava gibi kurutucu etkisi olan pek çok çevresel faktöre maruziyetle kötüleşebilir.

Bunun yanında, yoğun görsel konsantrasyon gerektiren görevler — bilgisayar başında çalışmak, araba sürmek veya okuma gibi — göz kırpma oranınızı azaltma eğilimindedir, böylece gözyaşı buharlaşmasını arttırır.
Bazı kişilerde göz kuruluğunun nedeni göz damlalarına veya merhemlere karşı olan alerjik bir reaksiyondur.


Ne zaman tıbbi yardım alınmalı

Göz kuruluğu genellikle kalıcı hasara neden olmasa da, görüşte azalma sizi adında tıbbi tedaviye başvurmaya yönlendirebilir.
Eğer, kızarmış, tahriş olan, yorgun veya acıyan gözler dahil olmak üzere, uzun süredir göz kuruluğu belirti ve semptomları siz de görülmekte ise, doktorunuza görünün. Doktorunuz, gözlerinize neyin zarar verdiğini belirlemek için adım atabilir veya sizi bir uzmana havale edebilir.


Tarama ve Tanı

Eğer gözlerinizde kuruluk ve tahriş hissi varsa, göz doktorunuz gözyaşlarınızın hem niceliğini hem de niteliğini test edebilir. Doktor gözyaşı üretiminizi Schirmer gözyaşı testini kullanarak ölçebilir. Bu testte, alt göz kapaklarınızın altına lekeli kağıt şeritleri yerleştirilir. Beş dakika sonra, gözyaşlarınca emilen şerit miktarı ölçülür.
Başka testlerde, gözlerinizin yüzeyindeki durumu belirlemek amacıyla göz damlaları içerisinde özel boyalar kullanılır. Gözleriniz kornea üzerindeki lekelenme tiplerine bakar ve gözyaşlarının buharlaşmasının ne kadar sürdüğünü ölçer.


Komplikasyonlar

Kulağa çelişkili gelebilir ancak göz kuruluğunuz olsa da, yine de zaman zaman yanaklarınızdan gözyaşlarının sicim gibi aktığını fark edebilirsiniz. Neden?
Gözyaşlarının üretimi iki şekilde olur. Temel gözyaşı üretiminde, gözyaşları yavaş, düzenli bir hızda üretilir ve gözleriniz yağlı tutulur. Refleksten ötürü gözyaşı üretimi adı verilen süreçte, göz tahrişine veya duygulara tepki olarak büyük miktarlarda gözyaşı üretilir. Refleks gözyaşları temel gözyaşlarına göre daha fazla su içerir ve mukoza ile yağ miktarları düşüktür.
Gözlerinizde kuruluktan ötürü tahriş olduğu zaman, lakrimal bezler gözlerinizi refleks gözyaşlarından olan bir sele boğar. Sıvı, gözyaşı kanallarını doldurup taşırır ve gözkapaklarınızdan taşar. Dahası, bu gözyaşları düşük kalitede olduğundan ötürü, kuruluğu geçirmez. Bu da sizin daha fazla gözyaşı üretmenize neden olabilir.

Göz kuruluğu olan çoğu kişi herhangi bir uzun vadeli komplikasyon deneyimlemez. Ancak, eğer tedavi edilmeden bırakılırsa, şiddetli göz kuruluğu göz enflamasyonuna, enfeksiyona ve korneanızın yüzeyinde skarlaşmaya yol açabilir.


Kişisel Bakım

Tıpkı her sıvı gibi, gözyaşları da havaya maruz kaldığı zaman buharlaşır. Buharlaşmayı yavaşlatmak amacıyla şu basit adımları atabilirsiniz:
Gözlerinize hava üflenmesinden kaçının. Saç kurutma makinelerini, otomobil radyatörlerini, klimaları veya pervaneleri gözlerinize doğrultmayın.

Rüzgarlı günlerde gözlük takın, yüzerken de yüzücü gözlüğü takın. Gözlerin etrafını saran tarzdaki gözlükler rüzgarın etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Evinizdeki nem oranını yüzde 30 ila yüzde 50 arasında tutun. Kışın kullanılabilecek bir nemlendirici içerinin kuru havasına nem katabilir. Bazı kişiler gözün etrafında bir nem odası yaratarak fazladan nemlilik sağlayan, özel tasarım gözlükler kullanır.

Gözlerinizi ovmaktan kaçının. Gözlerinizi ovarak daha fazla tahriş edebilirsiniz.

Önleyici adımlar atın. Göz damlalarını görsel olarak talepkar aktivitelerin sonucu olarak gözlerinizin tahriş olmadan sonra kullanmaktan ziyade önce kullanın. Problemi kötüleştirebilecek aktivitelerden kaçınmaya çalışın.

Göz kırpmayı unutmayın. Bilinçli bir biçimde, tekrar tekrar göz kırpmak kendi gözyaşlarınızın daha eşit olarak dağıtılmasına yardımcı olabilir. Yoğun görsel konsantrasyon gerektiren görevleri gerçekleştirirken zaman zaman mola verin — her saate yaklaşık olarak beş dakikaya kadar süre ekleyin — ve göz kapaklarınızın birkaç saniye için kapatmak suretiyle gözlerinizi dinlendirin. Bunu takiben göz kırpma oranınızı bilinçli olarak arttırın. Eğer bir LASIK veya benzer bir prosedür geçirdiyseniz bu önerileri izlerken özellikle dikkatli olun..
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 18.04.17, 14:07
RvP RvP isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Manevi
 
Üyelik tarihi: 08.07.15
Mesajlar: 3,124
Etiketlendiği Mesaj: 147 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

bu güzel paylaşım için allah razı olsun
__________________
“gücümü, içimdeki güçsüzlükle boğuşurken tükettim.”
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
bakimi, goz, kisisel, kuruluubelirtileri, nedenleri


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Depresyonun Belirtileri Ve Nedenleri Tuana Ruh Sağlığı 3 19.05.18 01:41
Takayasu Arteriti Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Cennet Sağlık 2 07.05.18 08:38
DEPRESYON: Nedenleri, belirtileri, tanısı ve tedavisi aşk Sağlık 1 05.06.17 00:44
Kolesterolün Nedenleri Belirtileri Tedavisi aşk Sağlık 1 06.05.17 11:17
Deri İltihabı belirtileri, nedenleri, tedavisi SiLence Sağlık 1 16.04.17 16:22


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147