Embryo Donasyonu - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Sağlık & Şifa > Sağlık

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 16.02.17, 22:44
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 21.12.16
Mesajlar: 10,588
Etiketlendiği Mesaj: 1583 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Embryo Donasyonu

Embryo donasyonu yardımcı üreme tedavisinin başarılı ve iyi bilinen formudur. Daha önce asla çocuk sahibi olamayacağını düşünen bir grup çifte umut sağlamaktadır. Embryo donasyonu in vitro fertilizasyon (IVF) ile karşılaştırıldığında daha ucuzdur ve daha az tıbbi komplikasyon gelişme riski bulunmaktadır. Embryo donasyonunun da yumurta donasyonu kadar başarılı sonuçları vardır. Ancak çok az ülke embryo donasyonunu yasal kabul etmektedir. Embryo donasyonuyla ilgili yasal düzenlemeler ülkeden ülkeye değiştiği gibi USA ve Avustralya gibi aynı ülke sınırları içinde bile eyaletten eyalete farklılık göstermektedir. Embryo donasyonu İngiltere’de yasal olarak kabul edilmiş olan bir tedavi formudur.

Programa dahil edilmeden evvel, hem donör hem de alıcı çifte yeterince danışmanlık sağlanmalı, tarama testleri yapılmalı ve embryo donasyonunun psikolojik, ahlaki ve yasal boyutları hakkında bilgilendirilme yapılması çok önem taşımaktadır.

Embryo donasyonu öneren tüm infertilite klinikleri kimliklerin saklanması konusunda katı kuralları izlemeli ve mutlaka embryo donasyonu neticesinde doğacak çocukların iyiliğini dikkate almalıdır.



Embryo donasyonu kimlere önerilir?Embryo donasyonu seçili bir grup hastaya önerilebilir.



Her iki partnerde infertilse

Kadının rahmi bulunuyor ancak yumurtalıkları erken menopoz nedeniyle yumurta üretemiyorsa (40 yaşın altındaki kadınların %1-2’sini etkiler), kanser, pelvik enfeksiyon yada endometriozis tedavisi sonucu yumurtalıkları çıkarılmak zorunda kalınmışsa, doğuştan fonksiyon görmeyen yumurtalıklara sahipse (ör. Turner sendromu), veya dirençli yumurtalık sendromu diye adlandırılan hipofiz hormonlarıyla uyarılmaya dirençli yumurtalıklar varsa önerilir.



Erkekte ise menide hiç sperm yoktur veya çok kötü sperm vardır. Bu da vazektomi, kanser sebebiyle uygulanan radyoterapi veya kemoterapiye bağlı testislerin hasar görmesi veya doğuştan fonksiyon görmeyen testislere sahip olmasına bağlı olabilir.



Evladına genetik hastalık geçirme ihtimali yüksek olan çiftler

Bu grup içinde, hemofili, Duchenne kas atrofisi, ve Huntington koresi gibi cinsiyete bağlı hastalığı olan kadınlar yer alır. Kromozomal bozukluğa bağlı tekrarlayan gebelik kayıpları olanlar. Bu gibi durumların çoğu için antenatal fetal tanı testleri mümkün olsa bile birçok kişi gebeliğin sonlandırılması fikrini kabul edilmez bulmaktadır. Preimplantasyon genetik tanı (PGT) yöntemlerindeki son gelişmeler, birçok çift için IVF yaptırıp, preimplantasyon embryo biyopsisi uygulatarak normal embryoların transferi fırsatının doğmasını sağlamıştır. Ancak yüksek maliyet nedeniyle bu işlem her çifte uygulanamamaktadır.



Ardı ardına başarısız IVF denemeleri olan kadınlar

Bu durum fertilite ilaçlarına zayıf cevap alınmasından, yumurta toplanamamasından veya kötü yumurta kalitesinden kaynaklanabilir. Yaşlı kadınların yumurtalıkları daha az çalışmaktadır. Kendi yumurtalarıyla gebe kalma şansı çok az ve eşleri subfertil olan bu kadınlar embryo donasyonu için iyi adaylardır.



Embryo donörlerinin kaynağı



Embryo donasyonu için embryo elde etmek için 2 kaynak bulunmaktadır. Temel kaynak, IVF yoluyla çocuk sahibi olmuş ve artık çocuk istemeyen dondurulmuş embryoları bulunan çiftlerdir. Bu çiftler çocuk sahibi olamayan diğer insanların neler hissedebileceğini iyi bildikleri için yedek embryolarını bağışlayabilirler. İngitere’de embryo bağışı yapanlar tamamen gönüllü vericidirler (embryolarını bağışlayan kişiler herhangibir finansal kazanç sağlamamaktadırlar). Embryoların satılması etik açıdan kabul edilemez bulunmaktadır.



Embryo elde etmenin diğer bir yolu da, ayrı ayrı bağışlanmış yumurta ve spermi bir araya getirip döllemektir. Embryo donörleri için de kadın 18’in üzerinde 36 yaşın altında olmalı, erkekse 18-55 yaşları arasında olmalıdır. Donörün herhangibir ruh sağlığı veya genetik hastalığı bulunmaması gerekmektedir. Yaşlı kadınlardan elde edilen bağışlanmış embryolarla gelişen gebeliklerde Down sendromu gibi kromozomal anomalisi bulunan çocuk doğma ihtimali artmaktadır



Donörlerin taranması



Embryo bağışı yapacak tüm kişilere düzenleyici makamlar tarafından uygun bulunan tüm standartlar çerçevesinde tarama testleri yapılmalıdır. Bu sayede enfeksiyonun alıcıya ve doğacak çocuğa geçişi ve genetik bir hastalığında çocuğa geçişi önlenmiş olur. Amerika Üreme Tıbbı Cemiyeti ve İnsan Fertilizasyon ve Embryoloji Cemiyeti hem yumurta hem de sperm bağışı yapacak kişilerin tam taranmasını gerekli görmektedir. Donörler HIV, hepatit B ve C, sitomegalovirus ve sifiliz açısından mutlaka taranmalıdır. Kistik fibroz taşıyıcılığı gibi genetik hastalıklar ve karyotip açısından donörler taranabilir. Kan grubu ve Rh durumu da tayin edilebilir. Ek olarak bazı etnik gruplarda orak hücreli anemi ve talasemi taraması yapılabilir.



Her zaman için, bu testlerden bir yada ikisinin daha önceden hiç şüphe edilmemiş bir enfeksiyon veya genetik rahatsızlığı ortaya çıkarma ihtimali söz konusudur. Olası tüm donörler bu testlerin yapılmasına izin vermeden evvel böyle bir olasılıktan haberdar olmalıdır



Donörlere danışmanlık



Tüm olası yumurta donörlerine bu konuda yeterli danışmanlık sağlanmalı ancak hiçbir şekilde kabul ettirmek için zorlama yapılmamalıdır. Tüm olası donörler tedavinin tüm detayları hakkında bilgi sahibi edilmeli ve embryo bağışı yapmanın psikolojik ve etik yönleri tartışılmalıdır. Bağış yapacak kişiler verdikleri karardan memnun olmalı ve embryolarını bağışlamakla üzerindeki tüm haklarından vazgeçmiş olduklarının bilincinde olmalıdırlar. Bazı noktalar değinilmeye değerdir ve danışmanlık seansları sırasında mutlaka belirtilmelidir.



Çocuğu doğuran kişi çocuğun annesi olarak kabul edilir, eşi veya cinsel partneri de çocuğun babasıdır.

Donör sosyal, psikolojik ve yasal belirsizlik ve donasyonun her zaman doğumla sonuçlanamayacağı hakkında bilgilendirilmelidir.

Embryo bağışı yapacak kişi, kendi genetik özelliğini taşıyan bir evladının olabileceğini ancak varlığı veya karakteristik özelliklerinin kendisinden gizli tutulacağını kabul etmesi gerekir



Alıcı çiftin araştırılması



Doktor tıbbi hikayenizi ve soygeçmişinizi inceleyerek, genel fizik ve jinekolojik muayene uygulayacaktır. Programa almadan önce de sizden bir takım testler isteyebilir.



Alıcılara danışmanlık



Bazı klinikler, embryo almak isteyen çiftleri ancak evli olma veya kararlı bir ilişki içinde olma durumunda tedaviye kabul etmektedir. Bir takım noktalar danışmanla konuşulmalıdır. Alıcı kadın ve partneri doğacak çocuğun yasal olarak ebevyni kabul edileceklerini ve çocuk yetiştirmenin getireceği her türlü masraftan kendilerinin sorumlu olacaklarının bilincinde olmalıdırlar. Ayrıca doğacak çocuğun genetik olarak kendilerine benzemeyeceğininde bilincinde olmalıdırlar. Tedavinin maliyeti ve ileride doğacak çocuğun gerçek orijini hakkında çocuğa bilgi verip vermeme kararı ( saklamanın veya saklamamanın olumlu ve olumsuz yanları) da dikkate alınması gereken noktalardır.



Alıcı çift, tedavinin tüm olası sonuçları hakkında bilgilendirilmeli ve gebelik veya canlı doğumun her zaman gerçekleşemeyebileceğinin farkında olmalıdırlar. Tedavinin başarısız olması durumunda tedavinin sonlandırılması, yaşanabilecek üzüntü ve ne gibi alternatiflerin olduğu da önceden konuşulmalıdır. Ayrıca tedavinin yan etkileri olabileceği ve çoğul gebelik gibi komplikasyonların gelişebileceği bilinmelidir.



Danışmanlar çifte devamlı temas halinde olacakları birinden veya hiç tanımadıkları bir kişiden yumurta kabul etmenin, kendilerine neler hissettiriyor olduğunu sorabilir.



Alıcı çiftin de tedavi sonuçları hakkında bilgi sahibi olması, tedavinin gebelik veya canlı doğum ile sonuçlanamayabileceğini, ilaçlara bağlı yan etkiler gelişebileceğini, tedavinin çoğul gebelik gibi riskler oluşturabileceğini bilmeleri gerekir.



Doğal menopoza girmiş bayanlarda bağışlanan embryoların kullanılarak gebelik elde edilmesi tartışılan bir konudur. Bu kadınlara doğacak çocuğun iyiliği açısından mutlaka danışmanlık verilmeli ve ileri yaş gebeliklerinde doğabilecek riskler detaylı olarak anlatılmalıdır



Alıcının taranması



Alıcı çifti değerlendirebilmek amacıyla doktor bir takım araştırmalar isteyebilir. Bunlar arasında ultrason ve rahmin durumunu tayin etmek amacıyla histeroskopi, hormon testleri, anemi açısından kan sayımı, kan grubu ve Rh faktör tayini yer alır.

Kadının yaşı 40’ın üzerindeyse, obstetrik komplikasyon ihtimali artacağından doktor açlık kan şekeri v.b ilave tetkikler isteyebilir.

Bazı IVF merkezleri, alıcı çifti programa dahil etmeden evvel mutlaka AIDS, hepatit B ve C açısından tarama testlerini yaptırmalarını isteyebilir





Alıcının donörle eşleştirilmesi



İnfertilite merkezleri donör ile alıcının etnik geçmişini ve fiziksel özelliklerini mümkün olduğunca eş tutmaya çalışmaktadır. Yine de, alıcı çifte bu konuda herhangi bir garanti olmadığı mutlaka belirtilmelidir



Alıcının embryo transferi için hazırlanması



Dondurulmuş embryo transferi doğal veya hormon replasmanı uygulanarak yapılabilir. Doğal siklusta dondurulmuş embryo transferi sadece düzenli adet gören genç yaştaki hastalarda mümkün olabilmektedir.

Yaşlı veya fonksiyon gören yumurtalıkları olmayan kadınlara implantasyon için endometriyumun (rahmin iç tabakası) hazırlanmasında hormon replasmanı verilir. GnRH agonistleri veriledebilir, verilmeyedebilir (düzenli adet görüp görmediğine bağlı olarak). Hormon replasmanı olarak doğal östradiol hapları veya bantları, ve sonradan eklemek üzere enjeksiyon, vajinal tablet, pesser veya jel formundaki progesteron kullanılmaktadır. Alıcı kadına vajinal ultrason ve kan testleri yapılarak ilaçlara cevabı tayin edilir ve embryo transferi için endometriyumun güzel geliştiğinden emin olunur.

Embryo transferinden iki hafta sonrasında gebelik testi yapılana kadar alıcı östrojen ve progesterona devam etmelidir. Gebelik testinin pozitif gelmesi halinde hormon replasman tedavisine devam etmek zorundadır. Eğer gebelik testi negatif gelirse ilaçları kesilir



Embryo transfer işlemi



İşlem çok az bir rahatsızlık verir, anesteziye genellikle ihtiyaç olmaz. Kadın jinekolojik masaya yatırılır. Doktor serviksi görebilmek amacıyla vajinaya spekulum yerleştirir, serviksi az miktarda kültür sıvısı veya steril su ile temizler. Seçilen embryolardan bir veya daha fazlası ince plastik katetere yüklenir. Doktor nazik ve dikkatli bir şekilde kateterin ucunu serviksten geçirerek embryoları rahmin içine boşaltır. Bazı durumlarda embryo transferi ultrason eşliğinde uygulanır.

Birçok infertilite merkezi çoğul gebelik ihtimalini arttırmamak amacıyla sadece 2 embryonun transfer edilmesini önermektedir.



Gebelik testi



Gebelik testi, embryo transferinden genellikle 2 hafta sonra uygulanır. Gebelik testi pozitif gelirse, 2-5 gün içinde kan testi tekrar edilerek hormonun yükseliş seviyesi kontrol edilir.

Embryo transferinden yaklaşık 5 hafta sonra veya daha erken ultrason yapılır. Ultrason gebeliğin normal yerine yerleşip yerleşmediğini, canlılığını ve birden fazla fetus olup olmadığını gösterir



Embryo donasyonunun sonuçları



Embryo donasyonu neticesinde elde edilen gebelik ve canlı doğum oranları yumurta donasyonuyla kıyaslandığında daha iyidir. Canlı doğum oranının tedavi başına %20-25’lerde olması beklenir. Başarı oranlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır.



Alıntı
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 18.04.17, 12:38
Vefalı Üye
 
Üyelik tarihi: 19.08.14
Bulunduğu yer: United States
Mesajlar: 2,809
Etiketlendiği Mesaj: 63 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

bu güzel paylaşım için allah razı olsun
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 18.04.17, 12:42
Güvenilir
 
Üyelik tarihi: 07.01.15
Bulunduğu yer: Adana
Mesajlar: 4,739
Etiketlendiği Mesaj: 130 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Teşekkürler
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
donasyonu, embryo

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147