Yolculuktan gaye; yolu bitirmektir, yolun sonuna ermektir - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > islam & Tasavvuf > Tasavvuf & Tarikatler > Tasavvuf Sohbetleri

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 16.01.20, 08:48
Hal Hal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
 
Üyelik tarihi: 19.08.14
Bulunduğu yer: Russian
Mesajlar: 398
Etiketlendiği Mesaj: 12 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Yolculuktan gaye; yolu bitirmektir, yolun sonuna ermektir

Yolcu, yoldan ve yolculuktan ziyade kendisini götüren şoföre odaklanmalıdır.

Onun sağlığına, derdine, işine, rahatına, güvenliğine, ihtiyaçlarına, tavırlarına, ahlakına, edebine, sözlerine, güzelliğine odaklan!

Ayık ol ve teyakkuzda ol! Hayran hayran izle! Yol ve yolculuk hakkında fazla soru sorma! Yol hakkında yazılmış bilgileri kendine put yapma! Bilgiçlik yapma ve diğer yolcularla tartışma! Uslu dur! Gürültü yapma, huzursuzluk çıkarma!

Yolculuktan gaye; yolu bitirmektir, yolun sonuna ermektir.

Seni sevdiğine götüren araç kutsaldır; klavuzun, şoförün, yol arkadaşların ve tüm mürettebat mukaddestir.

Mürettebat da nerden çıktı diyorsun

Evet, tur otobüsünde değilsin, bilakis Nuh'un Gemisi'ndesin.

Tufan zamanında gemiye binmek maharet değildir. Aslolan, faziletli olan ve kıymete değer olan gemi yapımında bizim de bir katkımızın ve yardımımızın olması veyahut çalışanlara bir bardak su götürmek gibi, bir tencere buharı üstünde salçalı sebzeli acılı makarna ile ya da ortalığı temizlemek gibi gerek işçilik ve gerekse lojistik olsun bir şekilde sürece bilfiil iştirak etmektir.

Cümle uzadı biraz, yani gemiye bin ama gemi yapılırken bir bak yardım edecek bişey var mı, sor bak ilgilen!

Bazı kardeşlerimiz soruyor, daha doğrusu birçok kardeşimiz birçok konuda sorular soruyor. Özel olanları özelden cevaplıyorum ve umuma şamil olan, hepimizi ilgilendiren hususlardan bir kısmını şimdi buraya alıyorum. Mesela bir soru şu:

“Daha önce tasavvuf kitaplarından öğrendiğimiz kadarıyla yedi nefs mertebesinin her birinde ayrı bir esma zikri çekiliyormuş. (Emmarede, La ilahe illallah; Levvamede, Allah; Mülhimede, Hu; Mutmainnede, Hayy; Raziyede, Hakk; Marziyede, Kayyum; Safiyede, Kahhar) Bu durumda hangi nefis mertebesinde olduğumuzu nerden bileceğiz ve zikirlerimize ekleme çıkarma ve değişiklikleri kim yapacak, nasıl yapacak?”

Öncelikle hemen belirtelim ki Allah’a giden yol Allah’ın yoludur ve bu yolun bir peygamberi vardır. Bakacağız o nasıl uygulamış. İslam dini birçok tarikatin aksine kendisine model uygulama olarak nefis terbiye ve tezkiyesini esas almaz. Teslimiyeti esas alır ve zaten islam ismini burdan alır. Sevenin sevdiğine teslim olması. Aşığın maşuğuna teslim olması.

Yolumuz aşk ve istiğrak yoludur. Allah’a kul olma yoludur. Allah’ın aşkına kul köle olma yoludur. Ve nefsi en kısa yoldan tezkiye edecek olan aşktır. Zira aşk hâsıl olduğunda nefis âşık olunanın haline bürünür.

Bizim yolumuzda nefse savaş açıp onunla cedelleşme daha arka plandadır. Nefsi muhatap alıp onunla uğraşmak yerine Rabbimizi zikredip onunla meşgul olmak esastır. Nefsimizi zikretmiyoruz, onunla çene çalıp kavgaya tutuşmuyoruz. Nefsi dinlememek lazım... Onu kuduz bir köpek bil! O hep havlar ve seni korkutur. Ama sen önüne bakıp yürü! Yürümeye
devam et! Nefis geride kalıp sesi cılızlaşıncaya kadar… Yürümeye devam et! Sesi tamamen kesilinceye kadar…

İşte bu yürüyüşe seyr û süluk denir. Manevi yolculuk denir. Ve yoldayken arkana dönüp nefsimiz uysallaşmış mı uysallaşmamış mı diye bakmak ve onu uslandırıp ıslah edecek tedavi ile meşgul olmak bizim işimiz değildir. Bu mürşidin işidir. Işığa doğru ilerlerken gölge ile savaşmak olmaz. Ve derviş nefsiyle uğraşmaz. Gönlüne müdahale etmez.

Maneviyatı ve manevi işleri mürşide bırakmak lazım. Ona teslim olmak lazım. Biz bize söylenenleri ve bizden istenenleri yapacağız ve teslim olacağız. Maneviyat Allah dostlarının işidir. Bize düşen ise yürümek... Her anda mürşidimiz gibi yapmaya çalışacağız. O, hayatın her saniyesini imtihan olarak görür. Her anda Rabbimizin muamelesini görür. Ve her anı kazanma vesilesi, kendini Rabbine sevdirme fırsatı olarak görür. Biz de öyle yapacağız.

Hatırladıkça Rabbini zikret! Hatırladıkça tevbe et, istiğfar et! Kendini Rabbine sevdirmek için onun dinine hizmet et! Bu Resulullah Efendimiz’in yoludur.

Resulullah Efendimiz nefis mertebelerini ve nefis ıslahını önde tutmaz ve sahabeler bu tür şeylerle meşgul olmazlardı. Hayat baştan sona imtihandır. Allah, aşkına karşılık istiyor ve diyor ki önüne çıkardığım engelleri aş ve bana olan aşkını ispatla! Kızma, küsme, darılma! Sebepleri görme! Beni gör, benim elimi gör, benim sana olan muamelemi gör! Benim hesabımı yap! Benimle ol! Bensiz nefes alma, bensiz yaşama! Beni hesaba kat! Beni unutma! Her şeyin bana dair olsun. Zamanını, malını, canını benim yoluma harca!

Her anımız imtihandır. Ve bu hayat, aşkımızı ispatlamamız için tasarlanmıştır. Başına olumsuz şeyler geldiğinde “Allah” diyorsun, Allah'ın elini görüyorsun. Allah'ın elini gördükçe, Allah'a olan sevgini ispatlamaya çalıştıkça, acılara göğüs gerdikçe, sabredip rıza gösterdikçe, şükrettikçe Allah'a yaklaşıyorsun, Rabbine adım atıyorsun. Onun davasına yardımcı olduğun kadar, onun davasına yardımcı olurken çektiğin acılar kadar Allah’a yaklaşıyorsun. Tezkiye olup arınıyorsun.

Bununla beraber "la ilahe illallah" ve "Allah" zikirleri nefsin her mertebesinde seyrimizi hızlandırır ve Rabbimizin üzerimizdeki nimetlerini anıp sürekli şükür halinde olmak ve Rabbimizin bize olan aşkını hissetmeye çalışmak ve her halükârda "seni seviyorum" zikrini yapmak en makbul ve geçerli zikirlerdir.

Müminler dünyada bir sorun ve sıkıntı ile karşılaştıklarında çenelerini göğsüne, kalbine
yaklaştırıp derin bir nefes çekerler ve gönlündeki cennetin kokusu ve rayihası mümini sorunlar içinde bile tebessüm ettirip şükran duygusu ile doldurur. Ve mümin asla yalnız kalmaz. Yalnızlık çekmez. Çünkü yalnız olduğu anı yoktur. Zira onun Rabbi vardır. Ve gönlü Rabbinin sevgisiyle doludur. Ve Rabbi oraya tecelli eder.

Cennet kelimesi bahçe demek... Allah insanların cisimlerine ve suretlerine bakmaz fakat gönüllerine bakar. Ve Rabbimiz her baktığında insanlar içinde gönlü bir cennet bahçesi olanları arar ki oraya tecelli etsin. Çünkü o cehenneme gelmez. Çünkü o çöplüğe gelmez. Oysa o mümin kulunun kalbini arar. Cenneti arar. İman bir kalbe girdiğinde, aşk bir gönle eriştiğinde tüm ateşleri, közleri söndürür ve tüm kiri, pası, çöpleri siler temizler. Ve bahçemizi Rabbimize hazırlar.

“Yere göğe sığmadım, mümin kulumun kalbine sığdım” Hadis-i Kudsi

Temizlik için en güçlü zikir; La ilahe illallah! La ilahe illallah! La ilahe illallah! La ilahe illallah! Devam edelim inşallah. Devam edelim! Kullarla az Rabbimizle çok konuşalım!

Rabbimizi zikredelim! Temizlenelim! La ilahe illallah! La ilahe illallah! La ilahe illallah! La ilahe illallah! La ilahe illallah!

Vücudumuzda bir serinlik ve ürperme olana kadar! Kafamız ve gönlümüz hafifçe sarhoş olana kadar! Kalbimizin sıcaklığı gözlerimize bir buğu verene kadar! Rabbimiz her zerremize tecelli edene kadar! Aklımız başımızdan gidene kadar! Gönlümüz tertemiz olana kadar! Orası cennet olana kadar! Orada sadece Allah kalana kadar! Zikrimiz zikrullah olana kadar. Zikredenin zikredilen olduğunu tadana kadar...

La ilahe illallah! La ilahe illallah! La ilahe illallah! La ilahe illallah! La ilahe illallah! La ilahe illallah!

Dört kitabın manası la ilahe illallah,
Her resulün davası la ilahe illallah,
Evliyanın mirası la ilahe illallah.
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 16.01.20, 08:49
Lady - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Dost Üye
 
Üyelik tarihi: 09.11.16
Bulunduğu yer: Nederland
Mesajlar: 587
Etiketlendiği Mesaj: 44 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Evet . Teslimiyet.
Rabbi Ibrahime "Teslim ol" dedi. O da "Alemlerin Rabbine teslim oldum" dedi. Bakara 131.
Hz İbrahim as ki teslimiyetin zirvesinde. Ateşe atılmış, gıkını çıkarmamış. Allah ona teslim ol dedi. Demek ki bu kadar önemli bir mesele. İnşallah Rabbim bizi teslim olanlardan bulur.
__________________
Yarına kaldı şarkılar aman
Bu yaraya deva değil zaman
Ateş düştüğü yeri yakar
Bu düzeni bozuk dünya yalan..
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 16.01.20, 08:51
Üye
 
Üyelik tarihi: 22.11.19
Bulunduğu yer: Bursa
Mesajlar: 90
Etiketlendiği Mesaj: 0 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Nekadar güzel bir marifet yazısıyla bizi buluşturdun...ve bu çok gerekliydi...her nekadar bilip uygulamaya geçsek te bunları teyit etmek hatırlatmak apayrı bir güzellik...hamdolsun...Rabbimizin güzelligi ile gûzel olacagız inşallah ve bu gûzellik bizlere inşallah hep güzel işler iyi işler yaptıracak...evet Biz Nuhun gemisine talibiz ...ve gemi hep yapılma aşamasinda ...ve son nefese kadar bu eksik bitmeyecek...bunu böyle anlamak lazım...ve bu geminin yapımında ...bizde varız...kesintisiz varız...dememiz gerek...öyle degil mi...nasıl olacak başka türlü...sadece varız demek yeter mi....Asla yetmez...her anda onun yapımında ...işte Rabbim bende varım gücümûn nispetinde ...dememiz lazım...hamdolsun diyoruz inşallah...ve La ilahe illallah Muhammedun Rasulüllah zikrini .. Çekiyoruz...ve yolumuza devam ediyoruz....pirimizi dinliyoruz...onun söylediklerine kulak verip uygulamaya geçiyoruz..bizim makamla kademeyle işimiz olmamalı...biz Rabbimize KUL olalım yeter...Rabbimiz ufacık bir gûzelligimizden bize... Kulum gûzel yaptın...deyiversin ...yeter...Onun yoluna kurbanız biz....biz onun yolunun kurbanlarıyız...herşeyimizle kurban...Hamdolsun ve şûkûrler olsun....Canım güzel kardeşim sizin gûzelliginize marifetinize Aşkınıza ve en çok ta Edebinize hayranım....Rabbim bizi de sizin gibi gûzel kullarından eylesin bizi
Rabbim sizden ebediyyen razı olsun...Selam ve dua ile!...
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 16.01.20, 08:52
Ezo Ezo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
 
Üyelik tarihi: 09.04.18
Bulunduğu yer: adana
Mesajlar: 142
Etiketlendiği Mesaj: 4 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Amenna ve saddakna işte benim aradığım bu çok güzel benim derfim sadece ALLAHIM gayem onun rızasını kazanmak dünyanın fani dertleri bana ilişsede bilirim sahibim sadece kendisiyle meşgul olduğum müddetçe bana gelmesi muhtemel olan zararı bertaraf ediyor bunu hissediyorum
Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 16.01.20, 08:53
Üye
 
Üyelik tarihi: 22.11.18
Bulunduğu yer: Salzburg
Mesajlar: 61
Etiketlendiği Mesaj: 1 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Allah sizden ebeden razı olsun

Yolun başıda Lâ İlâhe İllallah sonuda Lâ İlâhe İllallah... Yolun başıda aşk sonuda aşk...
Pirimiz buyurdu ki;
Aşk yakar...
Aşığa şeytan yaklaşamaz...
Aşığa ateş yaklaşamaz...

Tekrar tekrar gönül ile okunası sohbetiniz için sonsuz hamd ve şükürler olsun ve sonsuz teşekkürler...
Alıntı ile Cevapla
  #6  
Alt 16.01.20, 08:55
Üye
 
Üyelik tarihi: 25.09.18
Bulunduğu yer: Rize
Mesajlar: 36
Etiketlendiği Mesaj: 2 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Nezaketsizlik olarak adlandırmayın ama çok dağınık bir yazı olmuş. Siz bir yol gösteriyorsunuz ki bu bir tercihtir insanlar uygulayabilir saygı duyarız ama diğer yandan da nefs terbiyesinde bulunmanın öncelik olmadığını izah ediyorsunuz ki bu da bu yolda olanı incitir. Efendimiz sav benim ashabım gökte yıldızlar gibidir hangisine tutunsanız kurtulursunuz buyurmuş iken sizin dediğinizi ashabtan yapan varsa nefis terbiyesini de yapan vardır ki bu da çok bilinen efendimizin sav mağara arkadaşı Ebubekir sıddıktır.
Demem şudur; ki: bütün yollar O ‘na(cc) çıkarken herkesin gittiği yolun ayni olma şartı yoktur.
Saygılar sunar dua eder dua bekleriz
Alıntı ile Cevapla
  #7  
Alt 16.01.20, 08:55
Hal Hal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
 
Üyelik tarihi: 19.08.14
Bulunduğu yer: Russian
Mesajlar: 398
Etiketlendiği Mesaj: 12 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Nezaketsizlik değil bilakis çok nazik, çok düşünceli ve incelik dolu bir yorum yazmışsınız. Allah sizden razı olsun.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Batıl Yolun Takipçileri Skoda Tasavvuf Sohbetleri 0 30.09.21 22:30
Her esmanın sonuna ya cami eklesek Mtngnr25 Sorularınız 1 20.11.20 16:25
Seyri süluka erişme ve bu yolun sistemi nedir? dradem404 Sorularınız 17 26.05.20 18:09
Oruç Yolun Yarısıdır Och Tasavvuf & Tarikatler 0 08.05.20 02:50
Rüyada Yolculuktan Dönmek Havasokulu V-Y Harfleri Rüya Tabirleri 0 07.10.17 14:00


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147