Kadir Gecesinin Anlamı, Alametleri ve neden önemli olduğu - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > islam & Tasavvuf > islam & islami Konular > Özel Günler & Bayramlar

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 01.06.19, 01:59
RvP RvP isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Manevi
 
Üyelik tarihi: 08.07.15
Mesajlar: 3,124
Etiketlendiği Mesaj: 147 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Kadir Gecesinin Anlamı, Alametleri ve neden önemli olduğu

KADİR GECESİNİN ANLAMI NEDİR, NEDEN BU KADAR ÖNEMLİDİR, ALAMETLERİ NELERDİR ?

Kadir; şan ve şeref demektir. Bu gecede Allahû Teâla en yüce kitabı olan Kur'an-ı Kerimi, en yüce olan Peygamberine indirmeye başlandığından dolayı, bu gece kadir ve kıymeti çok yüce, şan ve şerefli önemli bir gece olmuştur. Öte yandan sevapların çok çok fazla olarak yazıldığı bir gün olduğu için bu kadar değeri yüksek olmuştur.

Bunların dışında Kur'ân da adı geçen tek ay Ramazan ayı, tek gece de Kadir Gecesidir. Hz. Allah c.c bu gecenin faziletine binâen Kuran da müstekil bir sûre indirmiştir. Bu sûre Kadir süresidir. Yine Allahû Teâla bu gecenin faziletini bildirmek için bu sûrede 3 defa Leyletü'l Kadr {Kadir Gecesi} ifadesini kullanmıştır. Bu ifade ise ayette şöyle geçer;

Şüphesiz Biz o Kur'ânı 'Kadir Gecesinde' indirdik. Bilir misin 'Kadir Gecesi' nedir ? 'Kadir Gecesi' bin aydan {seksen üç sene dört aydan} daha hayırlıdır. {Kadir süresi}

Bin ay ile, Yüce Allah'ın 'zamanın tümünü' kastettiği de söylenmiştir. Çün*kü Araplar bin sayısını eşya ile ilgili en ileri nokta hakkında kullanırlardı. Ayrıca Yüce Allah; Onlardan herbiri kendisine bin yıl ömür verilsin ister. {El-Bakara, 2/96} diye buyurmaktadır ki, bundan kasıt zaman boyunca demektir.

Ayetin devamında ise bu gecenin fazileti şöyle anlatılır;

O gecede Melekler ve Cebrail Rablerinin izniyle her iş için arka arkaya iner. O gece, tan yerinin {güneş doğmadan önceki alaca karanlığın} aydınlanmasına kadar bir selâmettir.

İmam-ı Eş-Şa'bi Hazretleri; Bu gecenin gecesi gündüzü, gündüzü de gecesi gibidir demiştir.

Ka*dir gecesinde yatsı namazında {cemaatle birlikte} hazır bulunan kimse o ge*ceden kendi payına düşeni almış olur denmiştir.

Yine bu mübarek gecede insanlığın ebedî refahına sebep olacak, ona bereketli bir ömrü kazandıracak bir fırsat verilmektedir. Bu geceyi dua, zikir ve ibadetle geçiren kişi, ancak seksen üç sene dört ay gibi uzun bir ömürde kazanabileceği ecir ve sevabı, bir gecede elde etmiş olacaktır.

Neden bin aydan hayırlıdır ayeti nazil olmuştur ?

Bin ay; seksen üç sene dört aylık bir süreye tekabül eder. Rasûlullah aleyhisselam sahabilere, İsrailoğullarından bir kimsenin Allah yolunda bin ay boyunca silâhlı olarak cihat ettiğini anlatmıştı. Sahabiler de bunu duyunca şaşırdılar ve kendi amellerini az gördüler. Bunun üzerine Kadir Süresi indirildi.

Başka bir rivayette Peygamberimiz Sahabilere İsrailoğullarından dört kişinin seksen sene boyunca hiç günah işlemeden ibadet ettiklerini anlattı. Sahabiler bunu hayretle karşıladı. Cebrail Aleyhisselâm geldi; Yâ Muhammed ! Ümmetin o birkaç kişinin seksen sene ibadetinde hayrete düştüler. Allah sana ondan daha hayırlısını indirmiştir diyerek Kadir Süresini okudu ve; İşte bu senin ve ümmetinin hayran kalışından daha hayırlıdır" buyurdu.

Diğer bir rivayette Râsulullah'a bütün ümmetlerin ömürleri gösterilmişti. Kendi ümmetinin ömrünü kısa görünce, ömrü uzun olan ümmetlerin amellerini düşündü. Kendi ümmetinin bu kısa ömürlerinde yaptıkları amellerle onlara ulaşamayacakları endişesi içinde üzüldü. Yüce Allah da Habibine, bu üzüntüsüne mukabil Kadir Gecesini vererek diğer ümmetlerin bin yılından daha hayırlı kıldı.

Kadir Suresi bu hâdiseler üzerine nazil olmuş, Peygamber, sahabeler ve ümmeti Muhammed için bir teselli ve büyük mükafat olmuştur.

Bir hadiste, O gece yeryüzüne inen meleklerin sayısı çakıl taşlarının sayısından çok daha fazladır buyrulmuştur. Yine kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa {uyanık kalıp ihya ederse} geçmiş günahları affedilir denmiştir.

Bu gecede nasıl dua etmeli ?

Bunu da Hazret-i Âişe r.a annemiz vasıtasıyla öğrenmiş olduk;

Dedim ki Yâ Rasulallah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim ? Rasulullah aleyhissalâtü vesselam;

Allahümme inneke afüvvün tuhibbû'l afve fâ'fu annî. {Allah'ım ! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle dersin buyurdu.

Kadir Gecesinin Alametleri Nelerdir ?

Gecenin sabahında güneşin, göz kamaştırıcı bir parıltısı olmaksızın beyaz olarak doğmasıdır. İmam-ı El-Hasen; Peygamber aleyhisselam Kadir gecesi hakkın*da şöyle buyurmuştur der;

Kadir gecesinin alâmetleri arasında şunlar da vardır; O gece aydınlık ve hoş bir gecedir. O gece ne sıcak, ne de soğuktur. O ge*cenin sabahında güneş {gözleri kamaştıran} ışıkları bulunmaksızın doğar.

O gece melekler, karşılaştıkları bütün müminlere selam verirler. Bunun delili ise o gecede insanın içinin ürpermesi, gözlerinden yaş boşalması olarak yorumlanmıştır.

Cenabı Allah bizleri hakkıyla idrak edenlerden, Şekur sıfatıyla az amellerimize çok sevap verdiği kullarından eylesin. Bizlere de bugün duâ edin inşallah. Hayırlı Cumalar, Kadir Geceniz mübarek olsun.

{Kurtubi Tefsiri, Saffat Tefsiri, Taberani, Münavî, Feyzu'l Kadir, El-Muvatta, Suyûti}
__________________
“gücümü, içimdeki güçsüzlükle boğuşurken tükettim.”
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 01.06.19, 03:22
Jq Jq isimli Üye şimdilik offline konumundadır
 
Üyelik tarihi: 19.08.14
Mesajlar: 490
Etiketlendiği Mesaj: 13 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Kadir Gecesi

Bismillahirrahmanirrahim

“Velegad kerramnâ benî âdem”
“Biz âdemoğlunu mükerrem kıldık.”

Allahu Tealâ cellecelâluhû Âdeme yeryüzünün bütün nimetlerini emrine vererek onu bu nimetlere sahip kılmıştır. Yani denizde, karada, havada aklınıza gelebilecek ne varsa hepsini insanlara ve insanlığa vermiştir. Bu nimetlerin tek karşılığı Allah’a kulluktur. Bu vazifelerden biri de Ramazan ayı emrolunan oruç ibadetidir. Bu ibadetlerden maksat; nimetlerin şükrünü bilmek, hak nazarında sevdiği kullar arasına girebilmektir.

Ramazan ayının içinde ve Kur’an’ın yeryüzüne inmesine vesile olan bir de Kadir Gecesi vardır. Bu gece manasından anlaşılacağı gibi Allahu Tealâ’nın çok takdir ettiği ve ibadet yönünden sınırsız olup bin aydan daha hayırlı olan bir gece olarak “Rasûlullah” efendimiz tarafından bize bildirilmiştir. Kadir suresinin manasında da bildirildiği gibi o gece bütün melâikeyi kirâm fecr vaktine kadar yeryüzünde bulunur ve insanların bu mübarek geceye olan saygı ve hürmetlerine şahid olurlar, birlikte ibadet ederler ve Allahu Tealâ’dan kullarına mağfiret etmesini dilerler.

Diğer bir yönüyle de ibadet eden kulların bu ibadetlerinin kabulünü hak nazarında sağlamak için birlikte ibadet ederek Allahu Tealâdan kulları için yardım dilerler.

Bu gecede yeryüzüne dört sancak iner:
1- Hamd Sancağı
2- Rahmet Sancağı
3- Mağfiret Sancağı
4- Keramet Sancağı

Bu sancakların her biriyle yetmişbin melek iner ve her sancağın üzerinde “Lâilâheillellah Muhammedün Rasûlullah” yazar.

Hadis-i Şerif: Rasûlullah efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor:

“Bir kimse kadir gecesi üç kere “Lâilâheillellah Muhammedün Rasûlullah” kelimei tevhidini okursa:
Birincisinde; Allah o kimseyi bağışlar. İkincisinde; Allah o kimseyi cehennemden kurtarır. Üçüncüsünde; Allah o kimseyi cennete koyar.”

Bu mübarek gecede (Kadir Gecesi) Hamd Sancağı; yerle gök arasında bir yere dikilir. Mağfiret Sancağı; Peygamberin kabrine dikilir. Allah ona salât ve selam eylesin. Rahmet Sancağı; Kâbe’nin damına dikilir. Keramet Sancağı; Beyt-i Makdis’deki taş üzerine dikilir. Böylece bu sancaklarla yeryüzüne inen melekler Müslümanların kapılarına gelirler, onları ziyaret ederler.

Allahu Tealâ hazretleri Kadir Gecesi’nde öyle bir rahmeti indirir ki; bu rahmet bütün müminlere isabet eder, o rahmetde bir bakiye kalır.
Cebrail Aleyhisselâm sorar: “Yarabbi kalan bakiyeyi ne yapayım?”
Allahu Tealâ şöyle buyurur:
“O kalan rahmeti de bu gece doğan kâfirlerin çocuklarına dağıt. Böylece bu çocuklar da zaman içinde islâmla müşerref olurlar ve İslâm diyarlarında ölürler.”

Hak yolcuları için her gece kadirdir. Yine Kadir Gecesi’nin haricinde duanın makbul olduğu Allahu Tealâ’nın gizli olan eşref saatleri vardır.

Cuma günü içinde duanın makbul olduğu saat beş vakit namaz içinde orta namaz, Allahu Tealânın gizli isimleri içinde bulunan İsmi Azam…

Bu ibadetlerin tümünden maksat yüce hakkın rızasını kazanmak ve kulların bu güzellikleri ibadet zevkiyle arayıp bulmalarıdır.

Kadir gecesinde yapılacak dua Hz. Aişe validemizden rivayet edildiği;
“Allahumme İnneke Afuvvün tuhibbûl-afve fa’fü anni (Allahım, sen çokça affedensin, affı seversin, beni de affet.)

Ramazan (ayının) orucunun bitişi ile mümin kardeşlerimiz ve bütün İslâm âlemi oruç ibadetinin hazzını yaşayarak birbirlerini tebrik edip bayramın da kendine özel olan faziletinden yararlanmak suretiyle birbirleriyle kucaklaşırlar ve ikramda bulunurlar.

Tüm dost ve kardeşlerimizin bu mutlu günlerinin Allah’ın Rahmetine ve Bereketine mazhar olmasını, cümlesinin böyle nice mübarek günlere kavuşmalarını Allahu Tealâ’dan saygı ve hürmetlerimle niyaz etmekteyim ve hepinizi Allahu Tealâ’ya emanet ediyorum.

Esselâmu Aleyküm
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 13.04.21, 05:06
Gayretli üye
 
Üyelik tarihi: 03.04.21
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 289
Etiketlendiği Mesaj: 16 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Paylaşımlarınızdan istifade ettim teşekkürler. Allah razı olsun m
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Hacetin ne kadar zor olduğu önemli değildir madlen Hacet & Dilek Uygulamaları 20 11.05.19 00:07
Düzenli seks neden önemli? Adalet Sağlık 3 02.05.18 22:54
Sigaranın neden olduğu sağlık problemleri nelerdir? SiLence Sağlık 1 18.04.17 13:56
Diyabetin Neden Olduğu Sağlık Sorunları SiLence Sağlık 1 18.04.17 12:56
B12 Vitamin Eksikliğinin Neden Olduğu Hastalıklar SiLence Sağlık 1 16.04.17 15:31


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147