Dua, tesbih ve zikirde sayıların önemi - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Havas ilmi & Gizli ilimler > Zikir

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 07.06.19, 15:05
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 10.01.19
Bulunduğu yer: antalya
Mesajlar: 1,388
Etiketlendiği Mesaj: 42 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Dua, tesbih ve zikirde sayıların önemi

Kanaatimizce dua, tesbih ve zikirlerdeki sayılar hayatın ve ölüm ötesinin gerçek şifreleridir. Bunlar bir yere çıkıyor. İhtimal ki cennete ve cennetteki sarayların süsüne ziynetine veya orada Allah’ın lütfuyla verilecek diğer nimetlere, onların miktarına, kalitesine, çeşitliliğine veya ömrümüzün çeşitli dönemlerine ait sağlık ve afiyette bulunmamızdan kaynaklanan ve bir çeşit borcumuz olan şükre…

Belki de mizandaki alıcı verici x-ray cihazları gibi bizi tanıyacak cihazlara bir sinyaldir. Belki de bu sayede sırattan hızlı geçebileceğiz ve cehenneme düşmekten kurtulacağız. Cennette türlü nimetlere bu sayede kavuşacağız, suyumuz, aşımız, ekmeğimiz yani cennette ebedi hayatın nimetlerine birer bandrol niteliğinde olacaktır bunlar, bilemiyoruz.

Kısacası nereyi açtıklarını, nereyi kapadıklarını veya nereye nasıl sinyal gönderdiklerini bilmiyoruz. Neyin şifresi onu da bilmiyoruz. Ancak bildiğimiz şey Kur’an’da “Allah’ı çok zikredin”, “Namazı çok kılın, abdesti çok alın” buyruluyor ve işte biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Ötesini sonra göreceğiz, inşallah. Bu konuda İslam âlimlerinin çeşitli görüşleri var, bunları nakletmeye çalışalım…

İbni Hacer, bu üç kelime ile ilgili muhtelif rivâyetler geldiğini belirttikten sonra meselâ, “Sübhânallah” kelimesinin bazılarında 33, bazılarında 25, bazılarında 11, bazılarında 10, bazılarında 3, bazılarında 1, 70 ve 100 kere tekrarı tavsiye edildiğini belirtir.

Yine “Elhamdülillah” kelimesinin de tekrar edileceği miktarla ilgili olarak 33, 25, 11, 10, 100 rakamlarının geldiğini belirtir. “Lâ ilahe illallah” kelimesiyle ilgili olarak da 10, 25, 100 rakamlarının geldiğini belirtir.

Zeynüddin el-Irâkî:“Bunların hepsi güzeldir, bu miktarların artması Allah'ı daha da memnun eder” der.

Begavî, bu farklı rivayetleri şöyle bir yorumla birleştirmeye çalışır: “Bu rivâyetler değişik zamanlarda söylenmiştir ve kişi içinde bulunduğu duruma göre, bu rakamlardan birini seçerek o miktarda tekrarda serbest bırakılmıştır.”

Âlimler genellikle bu tesbihâttan her birinin otuz üçer defa yapılmasının uygun olduğunu söylerler. Tekbirden sonra “La ilahe illallâhu vahdehu lâ şerîke leh...” denir ki, bununla yüze tamamlanır.

Şunu da belirtelim ki, âlimler; “hadiste gelen rakamlara riayet etmeli, ne eksik ne de fazla yapmamalı, aksi takdirde vaat edilen sevap aynen elde edilemez, biz göremesek de anlayamasak da bu miktarlarda bir kısım hikmetler vardır” demişlerdir.

Bazı âlimler, ekleme ve çıkarma kasten yapılırsa sevap hâsıl olmaz derken, diğer bazıları fazla okumanın sevaba mani olmayacağını söylemiştir.

Bazı rivâyetler, tesbihatı Hz. Peygamber (s.a.v)’in parmaklarıyla yaptığını gösterir. Hatta Efendimiz (s.a.v)’in:

“Parmaklarla sayın, zîra onlar sorulacaklar ve konuşturulacaklar” dediği rivayetlerde gelmiştir.

Ebû Hüreyre (r.a), bin düğüm ihtiva eden bir sicimi olduğunu, onunla saydığını ve her gece bir devir tesbih yapmadan uyumadığını söylemiştir. Onun sayma işinde çekirdekleri kullandığı da rivâyet edilmiştir.

Tesbihatı saymada, ashabın ve müminlerin annelerinin çakıl ve çekirdekleri kullandıklarına dair pek çok rivâyet gelmiştir. Bu durumu Resûlullah (s.a.v) görmüş ve takrir buyurmuştur.

Bazı âlimler, parmakla saymanın tesbih vs. vasıtasıyla saymaktan daha üstün olacağını söylemişse de, esas olan, hata yapmamaktır, hangi şekilde hatasız yapılacaksa öyle yapılmalıdır. (Aliyyu’l-Kârî).

İtiraz Edenler Hiç Namaz Kılmaz mı?

Resül-i Ekrem (s.a.v) Efendimizin “Gözümün Nuru” diye ifade buyurduğu ve müminin miracı diye adlandırıp bize emanet ettiği en büyük zikir ve tesbihlerle süslü, hayatımızda çok özel bir yeri olan “Namaz” baştan sona tekrarlarla doludur. Onun güzelliği de tekrarlardadır zaten.

Namazı Allah için kılsak bile hiçbir şeye ihtiyacı olmayan Allah’ın değil, bizim ihtiyacımız için kılıyoruz. Normalde Allah’a bağlılığımızı ifade etmek için kıldığımız namaz, günde bir veya iki defa kılmak ve sadece iki rekât kılmak da yeterli olmasına rağmen neden günde beş defa kılıyoruz? Üstelik bunları da 17 farz, 3 vitir, 20 sünnet olarak ayrı isimlerle ayrı üniteler halinde kılıyoruz. Peki, bunun üzerinde de düşünmek gerekmez mi? Ayrıca neden bu kadar tekrar ediyoruz ve neden bu kadar çok zikir ve tesbihlerle Allah’ı zikredip övüyoruz?

Demek ki, bu kadar zahmetin bir sırrı var ve bir hikmeti var ki, tekrarı gerekiyor. Demek ki ücreti var ve ücrette çokluk insanın hoşuna gidiyor ve ihtiyacı da var ki tekrarlatılıyor.

Günde 40 rekât namaz kılıyoruz. Bu 40 rekâtın 17'si farz, 3'ü vacip, 20'si sünnettir.

Bir senede 14.600 rekât namaz kılıyoruz.

Ramazan'da 600 rekât teravih namazı kılıyoruz.

Toplam bir yılda 15.200 rekât namaz kılmış oluyoruz.

Akşam namazından sonra kılınan “Evvabin Namazı”, kuşluk vaktinde kılınan “Duhâ Namazı” ve gece kılınan “TeheccüdNamazı”“İşrak” ve “Tesbih Namazı” gibi nafile namazlar da bu 15.200 rekâtın dışındadır.

Namaz kılan bir mümin bir günlük namazında neyi ne kadar zikrediyor; hiç düşündünüz mü Gelin orta lama bir rakam çıkaralım:

Namaz kılan bir mü'min bir günde en az;

-> 40 defa Besmele çekiyor.
-> 40 defa Fatiha suresini okuyor.
-> 80 defa Rabbimizin er-Rahman ismini söylüyor.
-> 80 defa er-Rahim ismini söylüyor.
-> 213 defa Allah-u Ekber diyor.
-> 120 defa Sübhane Rabbiye'l-Azim, diyor.
-> 240 defa Sübhane Rabbiye'l-Âlâ, diyor.
-> 15 defa Sübhâneke duasını okuyor.
-> 40 defa Semi Allahu limen hamideh diyor.
-> 40 defa Rabbena ve leke'l-hamd diyor.
-> 40 defa Âmin (Ya Rabbî! Dualarımı kabul buyur) diyor.
-> 33 defa Zammı Sûre okuyor.
-> 21 defa Ettahiyyatü'yü okuyarak Peygamberimize selâm gönderiyor.
-> 21 defa Kelime-i Şehadeti söylüyor.
-> 26 defa omuzundaki meleklere ve yanlarındaki Müslümanlara Selâm veriyor.
-> 13 defa Allahümme ente’sselâm ve minke's-selâm. Tebârekte ya Zelcelâli ve'l-ikrâm, diyor.
-> 13 defa Rabbenâ Âtina, duâsını okuyor.
-> 13 defa Rabbiğfirlî, duâsını okuyor.
-> 15 defa Allahümme Salli selâvatını okuyor.
-> 15 defa Allahümme Bârik salavatını okuyor.
-> 15 defa Euzübillâhimineşşeytânirrâcîym diyerek şeytanın şerrinden Allah'a sığınıyor.

Bu zikrettiklerimiz sâdece namazın içinde okunanlardır. Namazdan önce ve sonra okunanlar ve tesbihatlar bu rakamların dışındadır. Keza her namazdan sonra;

-> 33 defa “Sübhânallah”
-> 33 defa “Elhamdülillah”
-> 33 defa “Allahu ekber” ve bir kere de
-> “La ilahe illallâhuvahdehû la şerike leh, Lehü’l-mülkü velehü’l hamdü yuhyî ve yümît ve hüve hayyün la yemûtü biyedihi’l-hayr ve hüve ala külli şey’in kadir” diyor.

-> Bunları 5 vakit namaz kıldığımız için 5 ile çarptığımız zaman;
-> 33x5=155 defa “Sübhânallah”
-> 155 defa “Elhamdülillah”
-> 155 defa “Allah’ü ekber” ve
-> 5 defa “Lâ ilahe illallâhu…” Kelime-i Tevhid zikri yapar.

Ayrıca Nur Talebeleri, Bediüzzaman’ın öğrettiği gibi tesbihât yaptıkları için her namazdan sonra;

-> 33 defa da “La ilahe illallah” çekip arkasından tesbihât yaparlar. Bunda da bir sürü salavat var ve Esmâü’lHüsna’nın azam isimlerinin seçmesi halinde 46 tane Esmâ-i İlahi var.

-> İkindi ve sabah namazlarından sonra yapılan tesbihatlarda da bir adı “İsmi Rahman” olan veya “Mücîr Duası” olarak bilinen, Bediüzzaman’ın “Tercüman-ı İsmi Azam” duası olarak adlandırdığı Esmâü’l-Hüsna’dan terkip haline getirilmiş harika bir Esmâü’l-Hüsna zikri daha var ki, zikrinin tadına doyum olmaz.

70 yıl yaşayıp da kulluğunun gereklerini yerine getiren bir mü'minin yaptıklarını ve söylediklerini bu kadar yıl hesabıyla hesaplayın bakalım, karşınıza ne çıkacak?

Bu rakamlar neyin şifresi veya neyin anahtarı? İçinde ne sırlar gizli hiç düşündünüz mü?

Peşin hükümle “Allah zikretmek sayı ile midir” demek kolay, içinde ne sırlar gizli ve bu zikirlerle bu sayılar sizi nereye çıkaracak bilmiyorsunuz, bilmiyoruz. Bize emredileni yapmak, en karlı yoldur. Bu zaman kadar milyonlarca hatta milyarlarca mümin yapmış, evliya asfiya, meşayih Peygamberler ve ashabı yapmış, itiraz etmemiş de asrımızın zavallı insanları mı itiraz ediyor? Rakamları sadece para saymaya yarar zanneden ve rakamının çokluğu ile övünen, cehalet içinde yüzen ve güya her şeyi sorgulayan ama inanmayan zavallı Müslümanlarına mı kalmıştır bu iş? Onlar akılsızdı da siz mi akıllısınız, onlar gafildi, cahildi de siz mi uyanıksınız!

Resûlullah (s.a.v) buyurdular ki:



“Kim sabah namazının arkasından yüz kere tespihte ve yüz kere tehlilde bulunursa, denizköpüğü gibi çok bile olsa günahları affedilir.”

Yani: 100 kere Sübhânallah, 100 kere Elhamdülillah, 100 kere Allah’ü Ekber, 100 kere La ilahe illallah demektir.

Alıntıdır.
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 22.11.21, 20:58
 
Üyelik tarihi: 23.10.19
Bulunduğu yer: Istanbul
Mesajlar: 339
Etiketlendiği Mesaj: 1 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Zikirdeki sayı disiplini;beynin sinaptik coşkunluk seviyesi, hücreler arası devre bağlantı gücüdür. Her bir tekrar, beyinde sinaptik seviyede gelişim meydana getirir.
Zikirde sayı değeri, belli bir noktaya ulaştığı anda beyin; kainatla, eşyayla, insanla, atom altı, atom üstü yapıyla irtibat kurabilir. İnsan, donmuş enerji kütlesidir.Kütleyi elektron mikroskobunun altına koyduğunuz anda gözün görebileceği tek şey, titreşen atom altı parçacıklardan ibaret ilmi ilahidir. Atom altı yapının titreşim seviyesi, beynin titreşim seviyesiyle eşitlendiği anda kuvvetler organize olup; arzu edilen dua gerçekleşmiş olur inşaallah.

Beyin, hassas bir cihaz... Sayı yüksek olsa algı, düşünce bozulur; düşük olsa arzu edilen fayda gerçekleşmez.

Misal; yeni kitap okumaya başlayan birisine 10(on)sayfa oku diyebilirsiniz. Fakat; orta seviyeli bir bilinç, sahibine 10(on)sayfa az kalır; doyum vermez değil mi?
Veya hızlı okuna tekniğiyle günlük 500 sayfa kitap okuyup, kitabın işini bitiren bir beyin; sahibine sanırım bir sınırlama getirmek komik olur. Kaç sayfa kitap okunduğu, kişiden kişiye değişir önem kazanırken, zikirde sayı olmaz demenin insafını size bırakıyorum.

Beyin, muazzam bir cihaz. Bu cihaz, sürekli sıcak tekrar, tefekkür, ibadet çalışmalarıyla gelişme sağlayabilir. Bu noktada beyni, sayı ile dövmek; kapasitesini arttırmak gerekiyor. Tarikatlarda sayı, belli belli periyotlarla bu sebeple arttırılıp beynin gelişmesi hedeflenir.

Tıpkı bunun gibi her beynin ustalığı, zikirdeki sayı tekrarı bir olmaz. Seviye, istidat,kabiliyete göre sayı farklıdır.

Beynin işlem hacmine göre sayı değişir. Zikirde ustalaşmış bir kişi, günlük 120(Yüzyirmi)bin "Allah" zikri çekerken, zikre yeni başlayan bir kişi 5 bin "Allah" zikrini bir saate ancak bitirebilir.

Sayıya takılmayalım diyemeyiz. Sayı demek belli bir enerji seviyesi demektir. Manyetik kuvvet arttığında bir genlik meydana gelir ve neticede arzu edilen cazibe ve çekilim sağlanmış olur.

Sayıyı boş vermek, beyni ve beynin işletim sistemini hafife almak olur.
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 13.08.22, 22:15
Üye
 
Üyelik tarihi: 20.04.21
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 51
Etiketlendiği Mesaj: 0 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Araştırılması ve derinlemesine incelenmesi gereken bir konu. Kıymetli ve pek faydalı paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Allah razı olsun.
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 20.11.22, 11:06
Üye
 
Üyelik tarihi: 24.09.22
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 60
Etiketlendiği Mesaj: 0 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Carkinda olmadan yapilan zikir dua vs. Guzel bir sekilde anlatilmis
Paylasim i lcin tesekkurler.
Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 13.01.23, 20:40
Üye
 
Üyelik tarihi: 06.01.23
Bulunduğu yer: Kayseri
Mesajlar: 73
Etiketlendiği Mesaj: 1 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
Gercek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Zikirdeki sayı disiplini;beynin sinaptik coşkunluk seviyesi, hücreler arası devre bağlantı gücüdür. Her bir tekrar, beyinde sinaptik seviyede gelişim meydana getirir.
Zikirde sayı değeri, belli bir noktaya ulaştığı anda beyin; kainatla, eşyayla, insanla, atom altı, atom üstü yapıyla irtibat kurabilir. İnsan, donmuş enerji kütlesidir.Kütleyi elektron mikroskobunun altına koyduğunuz anda gözün görebileceği tek şey, titreşen atom altı parçacıklardan ibaret ilmi ilahidir. Atom altı yapının titreşim seviyesi, beynin titreşim seviyesiyle eşitlendiği anda kuvvetler organize olup; arzu edilen dua gerçekleşmiş olur inşaallah.

Beyin, hassas bir cihaz... Sayı yüksek olsa algı, düşünce bozulur; düşük olsa arzu edilen fayda gerçekleşmez.

Misal; yeni kitap okumaya başlayan birisine 10(on)sayfa oku diyebilirsiniz. Fakat; orta seviyeli bir bilinç, sahibine 10(on)sayfa az kalır; doyum vermez değil mi?
Veya hızlı okuna tekniğiyle günlük 500 sayfa kitap okuyup, kitabın işini bitiren bir beyin; sahibine sanırım bir sınırlama getirmek komik olur. Kaç sayfa kitap okunduğu, kişiden kişiye değişir önem kazanırken, zikirde sayı olmaz demenin insafını size bırakıyorum.

Beyin, muazzam bir cihaz. Bu cihaz, sürekli sıcak tekrar, tefekkür, ibadet çalışmalarıyla gelişme sağlayabilir. Bu noktada beyni, sayı ile dövmek; kapasitesini arttırmak gerekiyor. Tarikatlarda sayı, belli belli periyotlarla bu sebeple arttırılıp beynin gelişmesi hedeflenir.

Tıpkı bunun gibi her beynin ustalığı, zikirdeki sayı tekrarı bir olmaz. Seviye, istidat,kabiliyete göre sayı farklıdır.

Beynin işlem hacmine göre sayı değişir. Zikirde ustalaşmış bir kişi, günlük 120(Yüzyirmi)bin "Allah" zikri çekerken, zikre yeni başlayan bir kişi 5 bin "Allah" zikrini bir saate ancak bitirebilir.

Sayıya takılmayalım diyemeyiz. Sayı demek belli bir enerji seviyesi demektir. Manyetik kuvvet arttığında bir genlik meydana gelir ve neticede arzu edilen cazibe ve çekilim sağlanmış olur.

Sayıyı boş vermek, beyni ve beynin işletim sistemini hafife almak olur.
Selamün aleyküm... Paylaşımın için Allah razı olsun.. Aydınlatıcı bilgiler kardeşim... Bir sorum var ... Zikir tesbihatı yaparken sübhanallah elhamdülillah la ilahe illallah Allahu Ekber misali 300 e kendimi şartladim... Farkında olmadan 300 u geçiyorum... Bir bozukluk olur mu ya da feyz gider mi... Yani bazen şaşırıyorum...
Çünkü önceden 100 yapıyordum.. ama artık 500 birinden 1000 birinden sayıları saymakla kafam karışıyor...
Alıntı ile Cevapla
  #6  
Alt 13.01.23, 21:36
 
Üyelik tarihi: 13.04.21
Bulunduğu yer: çanakkale
Mesajlar: 466
Etiketlendiği Mesaj: 11 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Saymamak gerek azizim...

Saymamak... Tesbihe bakmamak...

İnsan hiç sevdiğine götürdüğü şeyi sayar mı?
Alıntı ile Cevapla
  #7  
Alt 15.01.23, 10:10
Acemi
 
Üyelik tarihi: 16.11.21
Bulunduğu yer: Sénégal
Mesajlar: 22
Etiketlendiği Mesaj: 2 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Merci pour le partage
Alıntı ile Cevapla
  #8  
Alt 15.01.23, 17:00
 
Üyelik tarihi: 10.02.22
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 349
Etiketlendiği Mesaj: 5 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Şahsi fikrim bazı terkiplerle bazı sayıların, sözlerin çok ayrı bir matematiği var biz çözemediğimiz için biraz garip geliyor.

Aynı şekilde vefklerin de öyle. Buhurlar da ama bilemiyoruz. Bunu yapınca böyle olur diyebiliyoruz ama nedeni açıklayacak ilmimiz yok.

Belkide çok derinini anlatan kitaplar olmuştur ama ben denk gelmedim.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
duada sayı, tesbihte sayılar, zikirde sayıların önemi


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Zikirde sayı önemli mi, zikirde sayı neden vardır? Gercek Zikir 0 22.11.21 21:15
Ebced Değeri ve Sayıların Önemi ? adamKadmon Sorularınız 7 18.04.21 13:21
Üçlü Sayıların Gizemi R4bi4 ilginç konular & Teoriler 0 19.11.20 15:55
zikirde adet koymanın önemi Lil bin Ali Zikir 10 31.05.20 14:35
Sayıların Sembolizmi SiLence Parapsikoloji & Spiritüalizm 2 11.06.17 12:04


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147