Tırnak Rahatsızlıkları ve Tedavileri - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Sağlık & Şifa > Alternatif Tıp ve Bitkiler

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 10.02.17, 20:33
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 21.12.16
Mesajlar: 10,578
Etiketlendiği Mesaj: 1583 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Tırnak Rahatsızlıkları ve Tedavileri

Tırnak rahatsızlıkları üç ana gruba ayrılır



a-) Dolama, paronychia, paronihia, tırnak yatağı iltihaplanması



b-) Tırnağın tırnak yatağını yırması



c-) Tırnak mantarı, Onychomykose,



a-) Dolama:



Dolama önce herhangi bir yaralanma nedeniyle tırnak derisinde iltihaplanma oluşur. Yaralanma?dan sonra tırnak kenarındaki deriden mikroplar (bakteri, virüs ve mantarlar) içeri girer. Deriden içeri giren mikroplar enfeksiyona sebep olur. İltihaplanmaya stafilokokken ve steptokokken ve steptokokken bakterileri sebep olur. Önce deri kızarır doku şişer ve bu şişkinlik çok ağrı verir. Bir kaç gün sonra ise cerahat akar. Şayet tırnak altındaki doku (tırnak yatağı) iltihaplanmışsa, bu tırnağı çıkmasına sebep olabilir.



İşi icabı temizlik malzemeleri ile çalışmak zorunda çalışmak zorunda kalan insanların parmak tırnakları iltihplanır. İşi gereği plastik ayakkabı giyinmek zorunda olnalarda ise enfeksiyon kısa sürede bütün ayak parmaklarına yayılır. Asker botları ayaklar için uygun değildir, çünkü kalitesi çok düşüktür koruyacağına tahripeder. İltihaplar kendiliğinden iyileşmezse çok ağır enfeksiyonlara sebep olabilir.



Manikür yaptıranlar tırnaklarının üst ve yanlarını törpületiklerinden, tırnak mikroplara karşı korumasız kalır, çünkü buralarda koruma bariyerleri vardır. İşi gereği eldiven giymek zorunda olanların içi pamuklu olan eldivenleri tercihetmeleri gerekir. Tırnak yatağının iltihaplanması buradaki kızarma ve şişlik görülür görülmez tetbir alınmalıdır. Bu tetbirlerin başında şişkinliği önlemek için siniliot sargısı veya sefa kremi kulanılır.



Teşhis:



Şayet dolama sık sık görülüyor veya zor iyileşiyorsa doktorun dolamaya sebep olan mikrobun özeliklerini tesbitetmesi ve ona uygun tedavi yöntemi uygulanması gerekir.



Tedavi:



Tırnak yatağı iltihaplanması bir kaç haftada iyileşmezse ortodoks tıpta doktorun burada bir kısmını keserek iltihabı dışarı akıtır. Bana göre tırnağı kısmen veya tamamen kesmeğe gerek yoktur, şayet cerahatlı tırnağa sinirliot sarılırsa veya sefa merhemi sürülürse bütün cerahat dışarı akar. Gökçek İksiri içildiğinde bütün mikroplar yok olur. Kronik iltihaplanma dahi olsa, bu Gökçek İksiri ile kısa sürede tedaviedilebilir. Kronik Tırnak yatağı iltihaplanması diabet hastalarında çok görülür, çünkü şeker hastalığının ilerlediğini gösteren bir işarettir. Bu nedenle rahatsızlığın sebebi özelikle teşhis yapılır.



b-) Tırnağın ete batması:



Tırnağın yanlardan tırnak yatağınabatması, yatak içinde büyümesinin en önemli sebepleri dar ayakkabı giyinmek veya tırnağı yanlış kesmekten olur. Ayak parmağı, özeliklede baş parmağın tırnağını keserken düz kesilmelidir, şayet oval kesilirse gelişirken yandan tırnak yatağına batar. Tırnak uclarının tırnak yatağında gelişmesi ile birlikte yatak yaralanır ve tırnak büyümeye devameder. Tırnak kenarları derinin altında kalır buna ?caro luxurians yani serbet şekilde gelişme gösteren anlamına gelir.



Tetbir:



Şeker hastasının sinirleride zayıfladığından ayak parmaklarındaki bu tür rahatızlıklar alğılayamayabilir ve buda rahatsızlığın hızlı yayaılmasına sebep olur. Tırnak yatağındaki bu tür yaralanmalar hemen enfeksiyona sebep olabililir. Bu nedenle tırnak bakımı ve doğru ayakkabı giymek önemlidir.



Teşhis:



Tırnağın tırnak yatağını yarması, önce buranın kızarmasına sonrada sarımsı bir renk alamasına neden olur. Bu durumun doktor tarafından teşhisi kolaydır, şayet enfeksiyona bakteri ve mantarlarda karışmışsa laboraturlarda muayenelerin yapılması ve uygun tedavi yönteminin kulanılması şarttır.



Tedavi:



Ortodoks tıpta tırnağın üstüne çıkan ve yabancılaşan et parçası (deri) gümüşnitratla yakılır ve böylece deri ölür veya sıvı azotla (krioterapi) ile tedavi edilir. Krioterapide uygulanan sıvı azot -195 derecede olduğunda dokuyu öldürür. Ortodoks tıbba göre çekilir veya amaliyatlar yapılır. Alternatif tipta ise iltihaplı parmak üzerine sinirliot sarılırsa veya sefa kremi sürülürse iltihap dışarı akar ve rahatsızlık geçer. Gökçek iksirini alınırsa iltihaplanmaya sebep olan bakteri ve mantarlar immün sistemi tarafından yokedilir. Benim ayak baş parmaklarımın tırnakları sürekli tırnak yatağına batıyordu. Çok çeşitli yöntemler kulandım sinirliot sarğısı ve sefa kremi geçiçi bir rahatlama sağlıyorlardı. Gökçek İksirin?den sonra böyle bir rahatsızlığımın olduğunu unuttum.



c-) Tırnak mantarı, onychomycosis (onikomikozis):



Tırnak mantarına bir çok mantar türü sebep olur ve bunların en önemlileri.



1-) Tırnak mantarlarının sebep olduğu tırnak enfeksiyonu genelikle iplik mantarları (dermatofilten) adı ile anılan mantar grubu buna sebep olur. Bu gruptan iplik mantarı (trichophyton rubrum, trikofiton rubrum) tırnak mantarına %80-90 oranında sebep olur. Latince onycho (oniko) tırnak ve mycosis (mikozis) mantar hastalığı anlamına gelir. Tırnak mantarı genelikle nemden dolayı oluşur ve bu nedenle ayak tırnaklarında % 80 oranında, özeliklede ayak baş parmağında görülür.



2-) İkinci önemli enfeksiyona sebep olan mantar grubu ise maya (candida albicans) mantarlarıdır. Bu iplik mantarının bir alt grubudur.



3-) Nadiren küf mantarı



4-) Şeker hastalığı veya immün zafiyeti nedeniyle kandolaşımı zafiyeti görülür ve buda mantar enfeksiyonuna sebep olur.



Tırnak mantarlarının üreme organı olan sporlar (tohum gibi) insandan insana veya hayvandan insana geçer. Mantar sporları banyo ve yüzme sırasında kulanılan havlu, mayo, terlik, ve şezlon gibi eşyada haftalarca yaşayabilir. Tırnak mantarı yüzme havuzu, sauna, fitnes, duş ve soyunma yerlerinden bulaşabilir.



Aileden birinin tırnak mantarına yakalanması halinde diğerleride tırnak bakımı sırasında enfeksiyona yakalanabilirler. Bu nedenle dikkat gerekir. Dar veya terletici ayakkabı giyinme mantara sebep olur. Tırnak mantarı nedeniyle tırnak kalınlaşır ve görünümü sarımsı esmer bir renk alır ve tırnak kırılgan olur. İplik mantarı (trichophyton rubrum) enfeksiyona sebep olmuşsa genelikle önce tırnağın açıkta olan kısmı enfeksiyona yakalanır. Tırnak enfeksiyonuna maya mantarı (candida albicans) sebep olumuşsa o zamanda tırnağın yatağında enfeksiyon görülür. Sedef hastalığıda aynı şekilde tırnaklarda rahatsızlıklara sebep olur, fakat bunun tırnak mantarı ileilgisi yoktur.



Tırnak mantarını teşhis:



Genelikle tırnak mantarına bakınca farkedilir, fakat mantarın türü ve durumunu öğrenmek için muayene gerekir.



1-) Tırnak mantarı özel bir mürekeple boyanır ve mikroskopla incelenir.



2-) Mantarın hangi türden mantar olduğu tesbitedildikten sonra tedaviye geçilir.



Tırnak mantarlarına karşı ne gibi tetbirler alınabilir?



1-) Ayağı sıkan ve terleten ayakkabılardan kurtulmak gerekir.



2-) Mantara yakalanan tırnak antimikozit öjesi kulanılır.



3-) Enfeksiyon bulaşmamış olan tırnaklar öje ile buyanır



4-) Çorap giyerken sentetik çoraptan kaçınılmalı ve pamauklu veya yünlü çoraplar giginmeli



5-) Ayakkabı ve terlikleri başka insanlarla değiştirmemek gerekir.



6-) Ayaklar düzenli yıkanmalı ve parmak araları ovalanmalı



7-) Banyo malzemeleri 60 veya daha iyisi 90 derecede yıkanmalıdır.



Şeker hastaları ve immün zafiyeti olanların mutlaka tedavi olmaları gerekir



Tırnak mantarının tedavisi:



1-) Mantarlı tırnak kısa kesilir ve törpülenir.



2-) Tırnak keserken veya törpülerken yaralanmamak gerekir, çünkü yaralanan noktadan mantar kana geçer.



3-) Tırnak mantarından sonra, tırnak bakımı aletlerini % 70? lik izopropilalkol veya uygun dazenfekte ilaçları ile dezenfeksiyon yapılmalıdır.



Tırnağın sadece kenarına mantar bulaşmışsa bu haricen tedaviedilebilir. Alternatif tıpa göre ise haricen mela eterik yağı kulanılır. Şayet tırnak yatağı mantar enfeksiyonuna yakalanmışsa, o zaman da dahili olarak ilaçlar kulanılır. Dahili olarak Gökçek İksiri, Gökçek Tonik çay ağacı yağı veya ZYE kulanılır.



Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 20.04.17, 19:59
Güvenilir
 
Üyelik tarihi: 07.01.15
Bulunduğu yer: Adana
Mesajlar: 4,734
Etiketlendiği Mesaj: 130 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

PayLaşım İçin TeşekküRLeR..
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 23.04.17, 23:45
RvP RvP isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Manevi
 
Üyelik tarihi: 08.07.15
Mesajlar: 3,124
Etiketlendiği Mesaj: 147 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Allah razı olsun bu güzel paylaşım için.
__________________
“gücümü, içimdeki güçsüzlükle boğuşurken tükettim.”
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
rahatsizliklari, tedavileri, tirnak


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Baş Dönmesi nedenleri, çeşitleri ve tedavileri SiLence Alternatif Tıp ve Bitkiler 3 09.09.21 08:47
Yanıklar ve yanık tedavileri ! Adalet Sağlık 5 08.07.19 17:07
Sigiller ve Tedavileri SiLence Alternatif Tıp ve Bitkiler 2 09.05.17 14:06
Chlamydia Belirtileri, Tedavileri ve Gerçekler SiLence Sağlık 1 16.04.17 15:15
Tırnak ve Tırnak Hastalıkları SiLence Sağlık 1 16.04.17 14:22


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147