Bediüzzaman Hazretlerinin “Sekine”yi Daimi Vird Edinmesi - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Havas ilmi & Gizli ilimler > Esmalar > Cennet-ül Esma

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 31.10.19, 14:51
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 09.04.19
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 718
Etiketlendiği Mesaj: 19 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Bediüzzaman Hazretlerinin “Sekine”yi Daimi Vird Edinmesi

"Kaside-i Ercuziye" Hz. Ali (ra) tarafından bahr-ı recez vezni üzere yazılan ve istikbalden haber veren meşhur kasidenin adıdır. İstikbalden haber veren Kaside-i Ercuziyede Risale-i Nura işaretler vardır. On Sekizinci Lem'ada Birinci Keramet-i Aleviye'nin izahında, Kaside-i Ercuziye'nin Risale-i Nur ve müellifine dair işarat-ı gaybiyesi beyan edilmiştir. Bediüzzaman Hazretleri bu Lema’nın ön sözünde: “Risale-i Nur şakirtlerine işaret eden Hazret-i Ali'nin (ra) bir keramet-i gaybiyesidir.” der.
Yine Hz Ali (ra) Efendimiz Kaside-i Ercuziye'sinde gaybi bir tarzda, iki-üç yerde kuvvetli işaret ile Said ismini verdiği şakirdine hitaben "Kendini, Sekine ile dua edip muhafazaya çalış." dediğini Bediüzzaman Hazretleri haber vermektedir.(7) Böyle kudsi ve sırlı işaretleri haber veren Bediüzzaman Hazretleri "Sekine" duasını hiç terk etmemiştir.
Evrad Olarak Sekine:
Sekine kelimesi sözlükte kalp huzûru, itminan duygusu, güven, sükûnet, dinginlik, vakar, ağırbaşlılık v.b. anlamlara gelmektedir.(8)Tasavvufta ise genel anlamıyla sekîne gaybın ve manevî feyzin gelişi esnasında kalbin yaşadığı tatmin hali ve gönül huzûru şeklinde tarif edilmektedir. (9)
Hz. Ali Efendimizin (ra) okunmasını istediği Sekine, Allah’ın altı İsm-i Azamı olan “Ferd, Hayy, Kayyûm, Hakem, Adl, Kuddûs” isimleri ile bir münacattır. Bu dua Mecmuatü'l-Ahzabta “Kaside-i Ercûze”nin içinde geçmektedir.(10) Hz. Ali Efendimizin (ra) onca evrad u ezkar içinde sekine ismini verdiği “Ferd, Hayy, Kayyûm, Hakem, Adl, Kuddûs” isimleri ile Üstad Hazretlerinin dua etmesini istemesi oldukça dikkat çekicidir. Bedîüzzaman Hazretleri Risâle-i Nûr’u bu altı ismin perspektifinde telif etmiş, Otuzuncu Lem’ayı da özel olarak bu altı ismin tefsîrine ayırmıştır. Bediüzzaman Hazretleri "Sekîne" olarak isimlendirilen duanın okunma şeklini de “yetmiş bir âyet ile yüz yetmiş bir defa dâimî vird edinmeli”(11) şeklinde ifade etmiştir. Daha sonraları kendisi yetmiş bir âyetten on dokuz tanesini seçerek dua şimdiki okuna gelen hâlini almıştır. Bu duanın besmele ile on dokuz defa okunmasını bildirmiştir.(12)
Sekine duasının sırları hakkında çok kıymetli hocam Dr. Niyazi Beki’nin çalışmasında şu notları görmekteyiz:
Sekine Hz. Ali'nin on dokuz sistemine dayalı olarak ortaya koyduğu bir ism-i azam duasıdır. Besmelenin on dokuz harfine uygun olarak, on dokuz harfli olan Allah'ın ismi şeriflerinin yer aldığı bu duanın büyük bereketinin olduğunu söyleyen İmam-ı Ali (ra), hem Celcelutiye, hem Ercuzesinde bu isimlerin üzerinde özellikle durmaktadır.
İmam-ı Ali'nin, on dokuz sistemine dayalı bu Sekine'yi doğrudan Kur'an'dan aldığını gösteren birkaç noktaya işaret etmekte fayda vardır.
1. Sekine altı isimden (Ferd, Hayy, Kayyûm, Hakem, Adl, Kuddûs) meydana gelmektedir. Kur'an'da “sekine” kelimesi de altı defa ( Bakara, 2/248; Tevbe 9/26, 40; Fetih, 48/4,18,26) geçmektedir.
2. Kur'anda geçen sekine kelimesi birçok yönden on dokuz sayısını göstermektedir.
a. Bakara suresinde geçen sekine kelimesi, Talutun hükümdarlığının bir alameti olarak söz konusu edilmiş ve Tabut denilen bir sandığın içinde ilahi yardımın bir simgesi olup, Allah tarafından inananlar için büyük bir moral olup, sükunet, güven ve huzur anlamında kullanılmıştır. Bu âyetten önce surede 247 (13x19) âyet geçmiştir.
b. Sekine kelimesinin diğer tekrarları, Hz. Peygamber (asm) ve müslümanlar için söz konusudur. Bu beş tekrardan ilk üçü Fetih Suresinde söz konusudur. Son ikisi ise Tevbe Suresinde geçmektedir. Bu iki surenin tertip numaralarının (9+48) toplamı: 57 (3x19)'dir. Bu iki sure arasına tam 38 (2x19) sure yerleştirilmiştir.
c. Söz konusu beş âyet numarasının (Tevbe, 9/26, 40; Fetih, 48/4,18,26) toplamı: 114’tür. Bu sayı, Kur’an’ın 114 sure sayısına uygun olup on dokuzun altı katıdır.
d. Nüzul sırası itibariyle “sekine” kelimesi ilk defa Fetih Suresinde inmiştir. Bu sure, bi'setin on dokuzuncu yılında (Hudeybiye seferi dönüşünde) inmiştir. İçinde yer aldığı şifresiz (Başında kesik harfler bulunmayan) sureler sistemine göre, ilk âyeti, 102x19(=17x114) katı bir sıradadır.
e. Sekinenin ilk defa indiği (Fetih, 48/4,18) âyetlerdeki şekli olan “el- sekinet”in ebced değeri 571'dir. Bu tevafuk, Efendimizin (asm) dünyaya teşrifleri insanlık için bir huzur ve güven kaynağı olduğuna işaret sayılmalıdır. Okunmayan vasıl elifi hariç tutulursa, ebced değeri 570(30x19)dir.
3. Daha önce de belirtildiği üzere, sekine olarak isimlendirilen altı ismin harf sayısı da on dokuzdur.
4. Sekinenin temel unsurlarından biride besmeledir. Besmelenin harf sayısı da on dokuzdur.
5. On dokuz harfli besmelenin geçtiği âyet numarası (Neml, 27/30) ile on dokuz cehennem zebanilerini sayısı için söz konusu edilen âyet numarası (Müddesir, 74/30) aynıdır. Bu tevafuk besmele ile zebaniler arasında bir ilişkinin varlığını göstermekte ve büyük sahabi Abdullah b. Mes'udun,
“Besmelenin harfleri cehennem zebanilerinin sayısı kadar olup on dokuzdur. O halde, on dokuz zebaniden kurtulmak isteyen, on dokuz harfli besmeleyi okusun. Bunu okuyan kimse için Allah, bu harflerden her birisini bir zebaniye karşı bir zırh yapar. Cehennem melekleri olan zebanilerde bütün işlerini besmele çekerek yapar ve bütün güçlerini besmeleden alırlar.” (Kurtubi, I/12; Beki Niyazi, Namazın Sayısal Mucizesi, s.15)
şeklindeki görüşlerinin doğruluğunu teyit etmektedir. İlginçtir on dokuz harfli besmele ile on dokuzdan söz eden âyetin numarası olan 30 sayısı 19 sayısı ile çarpıldığı zaman, yukarıda geçtiği üzere, “el-sekinet” in ebced değeri olan 570 rakamını buluruz.
6. ”Sekinet” kelimesini tehecci usulü ebced değeri: (sin=120, kaf=101, ya = 12, nun=106, ta=402) 741(39x19)'dir. İlginçtir, on dokuzdan bahseden Müddessir Suresinin ilk âyeti, sondan itibaren Kur'an'ın 741. âyetidir.
7. Sekine farklı maksatlar için, altı ism-i azama farklı âyetler eklenerek okunur. Ancak bu âyetlerin on dokuz sayısına uygun olması gerekmektedir. Nitekim Bediüzzaman Said Nursi, bir zamanlar bu altı isme 171 (9x19) âyet ilave ederek okuduğunu ilave etmektedir.
8. Bediüzzaman tarafından düzenlenen elimizdeki şekliyle “sekine“ duası, değişik yönlerden on dokuz sayısını göstermektedir:
a. On defa Allahu Ekber (Allah en büyüktür) diye tekbir getirildikten sonra on dokuz harfli besmele ile Allah'ın on dokuz harfli altı ismine yer verilmektedir.
b. Söz konusu on dokuz âyetin her birinin harfleri de on dokuzdur. -Yalnız yirminci surede geçen ikinci âyet yirmi adet harften oluşmaktadır.- (Muhterem hocamın ifade ettiği gibi ikinci âyet olan “ve anetil vucuhü lil hayyil kayyum" yirmi adet harften oluşmaktadır. Ancak bu âyetin başındaki “vav” atıf vavıdır. Yani bir önceki âyetle bu âyeti bağlayan bir bağlaçtır. Türkçedeki “ve” ile aynı işlevi görmektedir. Bağlacı saymadığımızda âyetin ifadesi olan “anetil vucuhü lil hayyil kayyum” kalır ki bu da on dokuz harftir. Nitekim İhlâs Nur Neşriyatın baskısını yaptığı Hizbul Hakaikte “vav” yoktur. âyet, “anetil vucuhü lil hayyil kayyum” şeklinde yazılmıştır.)
c. "Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur.” mealindeki âyet on dokuzuncu sırada yer almıştır. Bu âyet, bu şekliyle (vav'lı olarak “velhamdülillahi Rabbilalemin şeklinde) Saffat Suresinin 182. âyeti olarak geçmektedir.
— Bu âyetin harf sayısı on dokuzdur.
— Bu âyet kendi sisteminde (başında şifreli harf bulunmayan sureler sistemine göre) Kur'an'ın 1824. (96x19=5x19x19+19) âyetidir.
— Bu âyet, Kur'an'daki “elhamdülillah” cümlesinin on dokuzuncu tekrarıdır.
— Bu âyetin ebced değeri: 589 (31x19)'dur. (13)
Sekine Duasının Okunuş Şekli:
Bildiğimiz kadarıyla sekine duasının iki farklı okunuş şekli vardır.
Birincisi: Bildiğimiz üzere besmele ile on dokuz defa okunmasıdır.
İkincisi ise, bazı ağabeylerden duyduğumuza göre, Hulusi Ağabey şu şekilde de okunabileceğini söylemiştir:
1. Niyet (ne için ve ne maksatla okunduğuna niyet etmek)
2. İstiğfar (7 defa)
3. Salâvat-ı Şerife (7 defa)
4. Allahü Ekber (10 defa)
5. Altı Esma her âyetle beraber okunacak. (19 defa)
-Besmeleden sonra altı esma (Ferdun, Hayyun, Kayyumun, Hakemun, Adlun,Kuddusun) sonra birinci âyet on dokuz defa okunacak. Arkasından tekrar besmele altı isim sonra ikinci âyet on dokuz defa okunacak. Örnek: Bismillahirrahmanirrahim, Ferdün, Hayyun, Kayyumun, Hakemun, Adlun, Kuddusun- “Seyec ‘alullahu ba’de ‘usru-y yusra” on dokuz defa okunur. Sonra tekrar besmele ve ikinci âyet okunur böylelikle bütün âyetler okunur. Bu okuma şeklinin şöyle olduğu da söylenmektedir: Şâyet sekine okuyan kişi belli bir amaca göre okuyacaksa, Besmele ve altı isimden sonra amacına uygun olan âyeti 19 defa okumalıdır.
Okuma şeklindeki on dokuz sayısı hakkında şunları da göz önünde tutmakta fayda vardır: 19x19=361 eder. 361 çemberin açısıdır. Ancak matematikçiler hesaplarda kolaylık olması için bunu 360 olarak kabul etmişlerdir. Sekinede her âyet 19 harftir ve 19 defa okunur. Kanaatimizce, 19x19 olarak okunan sekine ile okuyanın çevresinde nurdan bir kalkan oluşmaktadır.
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 13.03.20, 23:12
Och Och isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Gayretli üye
 
Üyelik tarihi: 23.11.17
Bulunduğu yer: Tuna Boyunda
Mesajlar: 6,349
Etiketlendiği Mesaj: 410 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Kişinin her türlü dileği ve muradı için okuyabileceği en etkili dualardandır.
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 04.08.20, 16:58
 
Üyelik tarihi: 20.05.20
Bulunduğu yer: ankara
Mesajlar: 218
Etiketlendiği Mesaj: 6 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

mutlaka okuyun ben çok faydasını gördüm Allahrazı olsun
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 17.11.20, 15:39
 
Üyelik tarihi: 12.11.20
Bulunduğu yer: Ankara
Mesajlar: 362
Etiketlendiği Mesaj: 20 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
fatmaseda1 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
mutlaka okuyun ben çok faydasını gördüm Allahrazı olsun
Hacet dilek icin mi okudunuz ?
Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 20.11.20, 08:04
 
Üyelik tarihi: 20.05.20
Bulunduğu yer: ankara
Mesajlar: 218
Etiketlendiği Mesaj: 6 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Allahrızası için günahlarım için kalbimin artık huzur bulması için
Alıntı ile Cevapla
  #6  
Alt 19.12.20, 20:04
Acemi
 
Üyelik tarihi: 31.07.20
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 15
Etiketlendiği Mesaj: 1 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Allah'ım isimlerin ne yücedir her biri anlamayı ümmeti Muhammed'e nasip eylesin. Teşekkürler
Alıntı ile Cevapla
  #7  
Alt 06.01.21, 20:57
Gayretli üye
 
Üyelik tarihi: 29.12.20
Bulunduğu yer: türkiye
Mesajlar: 86
Etiketlendiği Mesaj: 2 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Allahın isim leri çok etkili kişi ilmi kadar faydanair
Alıntı ile Cevapla
  #8  
Alt 06.04.21, 17:06
lindaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 19.01.21
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 589
Etiketlendiği Mesaj: 15 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

müthiş..zaman bulup sürekli okumalı zikir ehli boşuna aşık değil..hepsi de şifa ,huzur..
Alıntı ile Cevapla
  #9  
Alt 27.04.23, 22:37
Vefalı Üye
 
Üyelik tarihi: 26.04.23
Bulunduğu yer: Şimdilik dünya
Mesajlar: 715
Etiketlendiği Mesaj: 70 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Internetten dinleyerek iki kez dileğim olmuştu 8 yıl önce deneyimlemistim
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Bediüzzaman’nın Evrâd-u Ezkârı Och Cevşen ve Havassları 7 08.07.23 00:45
İnsanın kendi esmasını Günlük vird edinmesi bu esmaların görevli olduğu melekler Kgumus Sorularınız 3 05.01.22 23:28
Talak Suresi “2 ve 3.ayetini” okuyanın bütün problemleri hallolur Devrimci Rızık ve Bereket Uygulamaları 29 19.12.20 20:09
Dualarda, niyetlerde “bütünün hayrına”, “hayırlısıyla” vardır ya Och Kişisel Gelişim 0 07.09.20 18:07
Heyakili Seb-a Tılsımları - Huzurun Daimi Olması Eylül Vefk & Tılsım 15 27.10.18 19:40


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147