Mürşide uymak bir lüks değil, zorunluluktur! - Sayfa 2 - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > islam & Tasavvuf > Tasavvuf & Tarikatler > Tasavvuf Sohbetleri

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #11  
Alt 08.06.19, 23:17
 
Üyelik tarihi: 19.02.19
Bulunduğu yer: Mersin
Mesajlar: 188
Etiketlendiği Mesaj: 8 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

İyide senin ornek verdigin ayet tarikate uymuyorki mevlanin siddiklarla beraber olun ayetine uyuyor biz murside seyh e hizmet etmiyoru mursidin isi twblig dir bizde o teblig halkasinin icine girmeye calisiyoruz. Hala mealcilikle devam ediyorsun. Seyh den birsey istemek “yanliz senden isterim” ayetine tersdir bu yuzden biz buna karsiyiz seriatin disinda ne varsa biz buna karsiyiz. Sizin hazmedemediginiz bu insanlarin birlik icinde olmasi. Toplanin bakim topunuz kac kisisiniz de bi gorelim.
Alıntı ile Cevapla
  #12  
Alt 09.06.19, 00:40
 
Üyelik tarihi: 11.02.19
Bulunduğu yer: Berzah
Mesajlar: 290
Etiketlendiği Mesaj: 7 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Sadece teblig oyle mi? Demek bu veli dediklerin normal insanlar gibi oyle ya? Hic tertemiz bu tarikatler.

Vekiller Lehvi Mahfuzu görebilirler (Ruhul Furkan c.1 s.18)

70 bin kelime-i tevhid getiren cennete gider (Ruhul Furkan c.1 s.18)

Elimizden geldigi muddetce, canimizda can oldugu muddetce, o aileye kole olacagiz... O aileye biz basimizi yere koyacagiz butun gavs cocuklari bizim basimiza basip gececekler. Biz de siz de omrumuz boyunca gavsin evlatlarina kolelik yapacagiz, yapmaya da mecburuz. (Seyda Feyzettin (Menzil))

Kim Nakşibendi'nin Halidi kolundanım derse ona azap edilmez. (Cübbeli Ahmet)

Abdulkadir Geylani yediği tavuğu diriltmiştir (Gunyetul Talibin)



Bak bak hikayelere bak.

Kafile, oradan ayrılıyor memleketlerine giderken, bir gece vakti hırsızlar, yol kesiciler, eşkıyalar bunları soyuyor. Ve bu arada kervanda bulunan insanların tamamı ‘Allah Allah’ diye bağırıyor, Allah’tan yardım istiyor. Ama bu arada müritlerinden birisi Ebul Hasan Harakani hazretlerinin tavsiyesini hatırlıyor, ‘Ne olur Ebul Hasan hürmetine bizi kurtar’ diye dua ediyor. Ve sabah olduğunda bakıyorlar ki herkes soyulmuş, herkesin malı mülkü, eşyası alınmış, ‘Ya Ebul Hasan’ diyen kişiye hiçbir şey olmamış. Sabah olduğunda tekrar hazrete gidiyorlar diyorlar ki, ‘Efendim biz Allah dedik soyulduk, bu Ebul Hasan dedi kurtuldu. Bunun sebebi nedir, hikmeti nedir?’ Ebul Hasan Harakani hazretleri şu cevabı veriyor, ‘Evlatlarım’ diyor ‘ben size söylemiştim. Siz isyan ettiğiniz için günah işlediğiniz için Allah Celle Celalühu sizin duanıza icabet etmez. Ama o beni aracı yapınca ben Allah’a dua etim, Allah Celle Celalühu benim duamı kabul etti’ buyuruyor.” [Semerkand TV Regaib Kandili Ozel Programi, cok istiyorsan atayim linkini de]

Azrail Mahmut Efendi'nin canini almaya geldi, ben simdi gelmek istemiyorum dedi. (Cubbeli Ahmet)

Daha devam ederim de okumaya gucun yetmez. Islam terbiyesiymis de yok hazmedemiyorlarmis da. Senin Islam terbiyesi dedigin atalarinin dini. Amerikada dogsaydin hristiyan, Hindistanda dogsaydin Hindu olup ayni seyleri yine soyleyecektin.
En azindan su rezillikleri Islam'a bagdastirmayin.
Alıntı ile Cevapla
  #13  
Alt 09.06.19, 13:09
Lil bin Ali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 09.06.18
Bulunduğu yer: Uttara Phalguni
Mesajlar: 1,991
Etiketlendiği Mesaj: 325 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

mehdinin işi daha zor olacak . peygamberimiz zamanında aya yıldızlara tapıyorlardı . mehdinin zamanında onunla kuran üzerinden savasacaklar .
kuranın neresinde yazıyor diyecekler . bizler bir yere kadar savasabiliriz .
kuranın zahiri hz muhammed batını mehdi asdır . onun evladıdır . sana cevap verecek odur bizler deil . en iyi cevabı o verir .
islamı diriltecek odur . sahte tarikatleri bitirecekte odur . ama menzile dokunmaz .
__________________
Bilmek başka, bulmak başka, olmak daha başka.
Alıntı ile Cevapla
  #14  
Alt 09.06.19, 14:03
Hal Hal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
 
Üyelik tarihi: 19.08.14
Bulunduğu yer: Russian
Mesajlar: 398
Etiketlendiği Mesaj: 12 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Mürşid-i kamil kul ile Allah arasına girmez; kul ile nefsi arasına girer, kul ile şeytan arasına girer. Biz Allah'ın ruhuyuz ve Allâh ile aramızda bir ara yoktur ki Mürşid-i kamil araya girebilsin.

"Kullarım beni sorarlarsa ben yakınım." BAKARA:186

Allah ruhumuza yakındır ama biz ruhumuza uzağız.
Allah bize şahdamarımızdan daha yakındır ama biz şahdamarımıza uzağız.

Allah kuluna şahdamarından daha yakındır ve kul ile Allah arasında perde yoktur. Fakat dünya sahnesinde insan, Allah'a kul olma halini kaybederek hevasına kul olan nefis halini almıştır.

Şahdamarımız bizim can damarımızdır, bizim hayatta oluşumuzdur ve Rabbimiz bize şahdamarımızdan daha yakındır; yani canımızdan da, hayatımızdan da daha yakın. Hakikatimiz...

Allah bizim hakikatimize yakındır, hatta O bize en yakın olandır. Ruhumuz ilahi nefhadır ve O her an rabbini zikir halindedir.

Fakat biz hakikatimiz olan varlık olmaktan uzaklaşmışız; hayali, vehmi, sanal bir kişilik olmuşuz, sahte bir benlik ve kişilik olarak ruhumuzunkinden farklı istek ve hedeflere, düşünce ve temayüllere sahibiz.

Ve bu, biz değiliz, biz kendimiz olmaktan çok uzaklaşmışız.
Evet, biz kendimizden çok uzaklaşmışız. Kendimize yakın olursak Rabbimize de yakın olur ve o yakınlık duygusunu tadarız, hissederiz.

Manevi yolculuk yani seyrû sülûk kendimize geri gelme yolculuğudur. Kendimizi bulma yolculuğudur. Hakikatimizi bilme, bulma ve hakikatimiz olan ruh olma yolculuğudur.

Şu an nefsimiz ve onun hevası bizi rabbimizden perdeliyor. Rabbimizle aramızda nefis perdesi var ve Resulullah Efendimiz nefsin yetmiş bin perdeden oluştuğunu söylemiştir.

Yani seninle gerçek sen arasında yetmiş bin perde var ve bunlar aralanmadan, aradan çıkmadan sen hakikatte kim olduğunu, asli hüviyetini bilemeyeceksin.

Manevi yolculuğun sonunda kendine ulaşacak ve kendini bulacaksın. Kendini bulduğun aynı yerde, aynı anda rabbini de bulacaksın.

Çünkü Resulullah Efendimiz dedi: Kim nefsini tanıdı, o rabbini tanıdı.

Şu an "ben" dediğimiz vehmi varlığımız, özümüzden, öz benliğimizden mesafe olarak yaşadığımız yıllar kadar uzaklaşmış ve rabbimizle olmadığımız her an ister kabul edelim ister etmeyelim şeytanla beraberiz. Yıllarca şeytan o kadar bizimle biz arasına girmiş ve her istediğini bize yaptırmış ki onun istek ve arzularını kendi istek ve arzularımız olarak görüyoruz. Kendimizi ondan ayıramıyoruz. Hatta onu göremiyoruz. Ve hatta onun varlığına bile gerçek manada inanmıyoruz.

Kendimizi Allah'tan ayrı ve uzak hissetmemizin nedeni kendimizden ayrı ve uzak olmamızdır.

Ve Allaha yakınlık yani kurbiyet, iki cisim arasındaki mesafe yakınlığı gibi değildir; bilakis iki rengin, iki sesin, iki kokunun, iki tadın birbirine yakınlığı gibidir.

"Biz size şahdamarınızdan en yakınız." KAF:16
"Biz ona sizden daha yakınız." VAKIA:85
"Kullarım beni sorarlarsa ben yakınım." BAKARA:186

Bu ayetlerde yakın, daha yakın ve en yakın manasında "karib" ve "akreb" kelimeleri kullanılır. Allah bize karibdir ve akrebdir ama biz ona karib değiliz. Çünkü biz kendi hakikatimize karib değiliz. Bu manada kendisine ermiş, kendisini bulmuş ve kendisi olmuş olan insan gerçek insandır, hazret-i insandır.

"Onlardan önce kaç kuşağı kendilerine dönmediğinden dolayı helak ettiğimizi görmediler mi?" YASİN:31

O şimdi kendisidir ve kendisine en yakındır. Böylece rabbine de çok yakındır, en yakındır. Öyleki artık gözlerinden bakıp görenin rabbi olduğunu bilir, kendisinde işitenin, konuşanın, tutanın, yürüyenin, dileyenin, yapanın, edenin, işleyenin rabbi olduğunu bilir.

Fakat rabbimiz kendi hakikatini bulmuş olan arif kulunu "karib" olarak vasıflandırmaz, ona "mukarreb" der. Yani yakınlaştırılmış... Çünkü sen kendin kendine yakın olamazsın. Sen "ben" derken, onun sen olduğuna inanırsın yoksa sen olmadığına inanarak ben diyemezsin ki! Ben derken kendini kast ediyorsun ama kast ettiğin senin hakikatin değil. Zira senin hakikatin Hak'tır. Hak hepimizin hakikatidir ve özümüzdeki hak, rabbimizdendir. Hatta rabbimiz hakkın ta kendisidir.

"Hak senin rabbindendir." BAKARA:147

"Şunlar kitab'ın ayetleridir ki sana Hak olan Rabbinden indirildi." RAD:1

Zihnimiz, şuurumuz kendisini haktan ayrı görür, rabbinden ayrı bir varlık olduğunu zanneder. Fakat Allah'ın resullerinin özündeki hak, şuuruna gelmiştir, şuuruna inzal ve irsal olmuştur. Bu yüzden onlar için ayetlerde "onlar hak ile ve hak olarak gelmiştir" denilmektedir. Onların iki tane benliği yoktur. Vehmi olan sanal benlikten kurtuldukları için hakikatleri olan hak ile insanlara gelirler.

Resuller hak olarak gelirler ve rabbimiz adına insanları hakka davet ederler. Ve bu hak gaib olan hak değil, resule inzal olan haktır. Ve iman eden resuldeki hakka iman eder, resulün rabbine iman eder. Kendi hayalindeki ilahı, rabbi bırakıp resulün rabbine tabi ve teslim olur. Bu yüzden resule iman Rabbimizin kırmızı çizgisidir.

Resul üzerinden hak olarak geldiğinde mutlak teslimiyet, itaat, muhabbet, hizmet ve aşk ister.

"Ey insanlar! Resul size hak olarak rabbinizden gelmiştir." NİSA:170

"Ve senin haberini soruyorlar: O hak mıdır? Söyle: Evet, ve rabbimdir. Muhahhak ki o kesinlikle haktır ve siz onu acze düşüremezsiniz." YUNUS:53

"Ve keşke onları rablerinin karşısında duruyorken görseydin. Dedi: Bu hak ile değil mi? Dediler: Evet ve rabbimiz. Dedi: O halde inkar etmenizden dolayı tadın azabı!" EN'AM:30

"Rabbimizin resulleri hak ile gelmişti."ARAF:43

"Peki, rabbinden sana indirilmiş olanın hak olduğunu bilen kişi o kör gibi midir? Ancak gönül sahipleri tezekkür eder." RAD:19

"Katiyyen size Hak ile gelmiştik ve fakat çoğunuz hakkı hoş karşılamazsınız.” ZUHRUF:78

Resulullah Efendimizin adı ile inen Muhammed Suresinde bakın rabbimiz onu nasıl tarif ediyor;

Muhammed:2-3

"Onlar ki iman ediyorlar ve salih amel işliyorlar ve Muhammed’in üzerine indirilene iman ediyorlar ve o Rabblerinden olan hak’tır, kötülüklerini kendilerinden örttü ve hallerini düzeltip ıslah etti. Bu, kafirlerin batıla tabi olması ve iman edenlerin, Rablerinden olan hakka tabi olmaları sebebiyledir. İşte Allah insanlara misallerini böyle verir.

Resulullah Efendimizin buyurduğu "nefsini tanıyan, rabbini tanımıştır" sözüne ithafen sufiler "çekilirsen aradan geri kalır yaradan" demişlerdir. Ve zaten ayet-i kerimede nefsimizin hakikatinin rabbimiz olduğu açıkça ifâde edilir.

Ruhlar aleminde bezm-i elestte rabbimiz bize asli varlığımızı yani nefsimizi gösteriyor ve biz onu müşahede ediyoruz. Rabbimizin nefsimizi kendisinden var ettiğini görüyoruz ve kendi hakikatimiz olan rabbimizin cemaline bakarken onun aşkıyla sarhoş bir halde nefsimiz yani rabbimiz bize soruyor:

"Ben sizin rabbiniz değil miyim?"

O an hem aşık, hem sarhoş, hem şaşkın, hem de hayret içinde, vecd ve istiğrak halinde rabbimizin nefsimiz olduğuna şahit olarak "belâ" diyoruz, buna şahidiz diyoruz, hakikatte kim olduğumuzu gördük diyoruz.

Ayetten okuyalım;

"Ve hani Rabbin, Adem oğullarının sırtlarından zürriyetlerini almış ve onlara nefislerini müşahede ettirmişti. ‘Ben sizin Rabbiniz değil miyim?’ Onlar dediler: ‘Evet, şahid olduk’ Kıyamet günü ‘biz bundan habersizdik’ demeyesiniz.

İnsan rabbine rücu etmek için burada. "İnna lillah ve inna ileyhi raciun" ayeti bunu ifade eder. Biz Allah'a aidiz ve biz ona rücu ediciyiz.

Biz Allah'ın ruhuyuz ve Allah, Adem'in beden kalıbına kendi ruhunu üfleyerek insanı yarattı ki ruh, Rabbimizin emrindendir ve Rabbimizden gayrı değildir.

Ruhumuzla rabbimiz arasında bir ara yoktur. Bu yüzden birinin araya girmesi de mümkün değildir. Mürşid-i kamil evet aracıdır ama seninle Allah arasında değil; seninle nefsin arasında.

O, sohbetiyle ve manevi tasarrufuyla sana kim olduğunu sürekli hatırlatacak, Allah'ın ruhu olduğunu sana tattırıp yaşatacak. Nefsini tezkiye edecek.

Ruhumuza yakın olduğumuzda rabbimizle aramızda hiçbir perde olmadığını göreceğiz inşallah.
Alıntı ile Cevapla
  #15  
Alt 09.06.19, 14:34
 
Üyelik tarihi: 19.02.19
Bulunduğu yer: Mersin
Mesajlar: 188
Etiketlendiği Mesaj: 8 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Daha devam ederimde gucun yetmez ne demek?



Vekiller lehfi mahfuzu gorebilirler ruhulfurkan demissin kaynak olarak. Ruhul furkan kuran tefsiridir tasavvuf kitabi degil biraz arastirinca sagdan soldan kopyalayip yapistirdigin ortaya cikiyor.

Hadislerin bile sahihligi tartistisilir ve kaynak aranirken bana cikip su sunu yapmis bu bunu yapmis gibi mesnetsiz kaynaklarla gelme.

70 bin kelimeyi tevhid getiren cennete girer meselesi herkez bilirki kul hakkini Allah affetmez zatinin sifatlarina tersdir. Evliyalar peygamlerden hasa yuce degildir ki bunlari gunahsiz hatasiz kabul edelim. Kaldiki peygambere kurani kerimde azarlama kinama vs vardir evliya kim ki her yaptigindan dosdogru bisey bekleyelim. Sen meale bakarak 100 yaniliyorsan cemaatler bir arada Allah i zikrederek 10 yanilir. İnce bi cigiyi kaciriyorsun benim seyhim gunah islemez hata etmez ona tani olan a ates degmez demek sirk gibi biseydir ve bi bunu kabul ediyoruz. Ama sen ileri gidip kerameti de inkar ediyorsun ben kalkip sana gormedigim bilmedigim kerameti mi savunacagim hayir bu ahmaklik olur ben sadece derim ki abdulkadir geylani hazretleri ne Allah bu kerameti gostermisse onun yuceligindendir Abdulkadir geylani den degildir olabilirde olmayabilirde derim gecetim.

Aileye kole olmasina gelince bir insan islam a hizmet ediyorsa bende o insana hizmet ederim coluk cocugumun haklarina oncelik vererek tabi. Mursid hizmet ediyor oglu yanlis bir is yapiyorsa ona hizmet etmem luzum etmez Allah islah etsin nasipsiz der gecerim ama bu benim isim degil.

Kisacasi tarikat tasavvuf cem olmak cemaat olmak dir bana gore birbirimize Seriat olcusunde Allah i hatirlatmakdir o cemaat bu cemaat seriatten dusmedigi surece absurt ler olmadigi surece basimizin ustunde yeri var.

Ve delikanli islam a en buyuk zarari senin gibi klavyeciler veriyor emin ol tovbe et kopyala yapistiri birak kendi fikirlerin olsun. Allah senide benide islah edip dosdogru yoluna ulastirsin biz bilmeyiz Allah bilir.
Alıntı ile Cevapla
  #16  
Alt 10.06.19, 04:04
 
Üyelik tarihi: 11.02.19
Bulunduğu yer: Berzah
Mesajlar: 290
Etiketlendiği Mesaj: 7 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Ruhul Furkan Kuran tefsiri evet, eger parantez ici yorumlardan okuyabilirsen Kuran'i tabii. Onemli olan ne oldugu degil kim tarafindan yazildigi.

Ben demiyorum bu Ruhul Furkan tefsirinin "peygamber tarafindan onaylandigini".

"Ruhul Furkan tefsirinin misli yok. Bunu okuyanin diger tefsirleri okumasi gerekmez. Ruhul Furkan tefsirini yazmayi bize Resulullah emretti. Ruhul Furkan tefsirinde yazilanlarin her biri, Resullullah AS'a arzediliyor, sonra yaziliyor." (Kaynak: Mahmut Usta Osmanoglu Hazretlerinden Duyulan Hikmetli Sozler, sayfa 84).

Kuranla nasil celistigi icin: 21:8 Onları, yemek yemeyen bedenler olarak yaratmadık. Onlar ölümsüz de değillerdi.

Ruhul Furkan bastan asagi hurafe ve sirk dolu. Ne 10 hatasi bastan asagi hata. Bunlar sizi dert olmuyorsa, ete kemige burundu Mahmut diye gorundu diyenlere siz eyvallah diyorsaniz deyin, ben demiyorum. Demeyecegim de.

Evliyalar Resullullahtan buyuk degil demissin. Peygamber Kurandan baska mucize mi getirdi ki evliyalar keramet ehli olsun?

29:50 "Ona Rabbinden bir mucize inmeli değil miydi?" dediler. De ki: "Mucizeler ALLAH'ın katındadır. Ben sadece apaçık bir uyarıcıyım."

"Ustadina Allah'tan fazla teslimiyet gostermeyen asla murit olamaz." (Feriduddin Attar - Tezkiret-ul Evliya)

"Ister uyuyorken, ister uyanikken seyh Allah'in huzuruna girip cikabilir. Murit buna inanmak zorundadir (...) Murit seyhine oylesine bir teslimiyet gostermelidir ki murit kendini seyhinin elinde bir olu gibi kabul etmeli ve seyhini de olu yikayicisi gormeli." (Muzekkin Nufus - Esrefoglu Rumi)

Bu sacmaliklar iste tasavvufun ana kaynaklari. Cikip birisi reddiye yapsin sufilerden bu kaynaklara desin bunlar bizim ana kaynaklarimiz degil.

Gormemekte israr edenlere yapacak cok birsey yok.
Alıntı ile Cevapla
  #17  
Alt 13.06.19, 14:28
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 12.02.15
Mesajlar: 361
Etiketlendiği Mesaj: 11 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

“Onlar Allah'ın cemaatidir. Dikkat edin kurtuluşa erecekler de sadece Allah'ın cemaatidir.” (El – Mücadele, 58/22)
__________________
Biraz üzgün ve Ömer öfkesinde biraz
öyle hisab katındayım ki katlim savcılardan sorulmaz..
Alıntı ile Cevapla
  #18  
Alt 12.07.19, 18:44
 
Üyelik tarihi: 12.07.19
Bulunduğu yer: deepless or paradise
Mesajlar: 138
Etiketlendiği Mesaj: 10 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Tövbe almak yok !!!! Sadece tasavvuf ,tarikat ,rabıta,mürşidi kamil var
Alıntı ile Cevapla
  #19  
Alt 13.07.19, 10:08
Üye
 
Üyelik tarihi: 28.07.18
Bulunduğu yer: türkiye
Mesajlar: 44
Etiketlendiği Mesaj: 1 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Allah razi olsun
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Eğer değil, Çünkü değil, RAĞMEN Sevim.. Lady Sizden Gelenler 0 30.11.20 17:37
Havasın kuralına uymak Dnldry Sizden Gelenler 1 09.02.20 01:38
Zenginleşen ''dindarlar'' lüks, israf ve haksızlıkta dindar olmayanlar Cokomelli Haber & Siyaset 0 20.11.19 10:42
ilk paranormal olayım değil. Sadece ayaklarını gördüm üst kısmı değil Kadim Sorularınız 2 18.09.19 13:26
Hayaletlerin Yerleşime İzin Vermediği Lüks Tatil köyü;SANZHİ madlen Gizemli Olaylar ve Mekanlar 2 15.06.18 22:51


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147