Musibet hastalık ve bela neden gelir? (Musibet sebepleri) - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Havas ilmi & Gizli ilimler > Tövbeler & Uyarılar

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 01.11.21, 00:27
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 29.04.18
Bulunduğu yer: İzmir
Mesajlar: 902
Etiketlendiği Mesaj: 10 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Musibet hastalık ve bela neden gelir? (Musibet sebepleri)

Musibet Sebepleri
"Musibet hastalık ve bela neden gelir. Kur'an ve Hadislerde bildirilen cevaplar."

MUSİBET SEBEPLERİNE İŞARET EDEN AYETLERDEN ÖRNEKLER

Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm Bismillahirrahmanirrahîm.

1. "Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder."
﴾Şûrâ Suresi 42/30﴿

2. "İnsanların kendi ellerinin kazandığı dolayısıyla, karada ve denizde fesad ortaya çıktı. Umulur ki, dönerler diye (Allah) onlara yaptıklarının bir kısmını tattırmaktadır."
﴾Rûm Suresi 30/41﴿

3. "Elleriyle yaptıkları yüzünden başlarına bir felâket gelince hemen, biz yalnızca iyilik etmek ve arayı bulmak istedik, diye yemin ederek sana nasıl gelirler!"
﴾Nisâ Suresi 4/62﴿

3. "Size gelen her iyilik Allah'tandır, başınıza gelen her kötülük de kendinizden. Ey Muhammed! Seni bütün insanlığa bir elçi olarak gönderdik. Buna, şahit olarak Allah yeter."
﴾Nisâ Suresi 4/79﴿

4. "Eğer şükreder ve inanırsanız, Allah geçmiş günahlarınızdan dolayı sizi neden azaba uğratsın? Bilirsiniz ki Allah şükredenlere karşılığını her zaman veren ve herşeyi çok iyi bilendir."
﴾Nisâ Suresi 4/147﴿

5. "Her insanın önünde ve arkasında, kendisini Allah'ın emrine bağlı olarak koruyup denetleyen melekler vardır. Gerçek şu ki, insanlar kendi iç dünyalarını değiştirmedikçe, Allah onların genel durumunu değiştirmez. Allah bir topluma kendi kötülüklerinin bir sonucu olarak, bir felaket tattıracağı zaman, onu geri çevirecek yoktur. Zaten o insanların, Allah'tan başka koruyup kollayanları da yoktur."
﴾Ra'd Suresi 13/11﴿

6. "Eğer Allah, yaptıkları yüzünden insanları hemen yakalayıp cezalandırsaydı, yeryüzünde hiçbir canlı kalmazdı. Fakat Allah onları belirlenmiş bir süreye kadar erteliyor, vakitleri gelince, gerekeni yapar, zira Allah kullarını çok iyi görendir, hak ettiklerine göre onları cezalandıracaktır."
﴾Fâtır Suresi 35/45﴿

7. "Eğer Allah insanları haksızlıkları yüzünden hemen cezalandıracak olsaydı yeryüzünde hiçbir canlı bırakmazdı. Fakat onlara belirlenmiş bir sürenin sonuna kadar mühlet tanıyor. Ama süreleri dolduğunda onu bir an bile ne erteleyebilirler ne de öne alabilirler."
﴾Nahl 16/61﴿

8. "Andolsun ki, sizden önceki nesilleri zulmettikleri zaman helak ettik. Resûlleri onlara apaçık delillerle geldi. (İçinde bulundukları kibir, yalanlama ve alay nedeniyle elbette) iman edecek değillerdi. İşte biz suçlu günahkâr bir topluluğu böyle cezalandırırız."
﴾Yunus Suresi 10/13﴿

9. "İşte orada, her nefis önceden yaptıklarıyla imtihana çekilmiş olacak ve onlar asıl-gerçek mevlaları olan Allah'a döndürülecekler. Yalan yere uydurdukları da, kendilerinden kaybolup uzaklaşacaklar."
﴾Yunus Suresi 10/30﴿

10. "Şüphesiz Allah, hiçbir şeyle (ve hiçbir şekilde) insanlara zulmetmez. (O kullarına haksızlık etmekten ve zarar vermekten münezzehtir.) Ancak insanlar (günahlara dalmak, fıtrata ve şeriata aykırı davranmak ve kötülüklere sapmak suretiyle) kendi kendilerine zulmetmekte (bela ve cezaları hak etmekte) dirler."
﴾Yûnus Suresi 10/44﴿

11. "Ey kavmim! Haydi artık günahlarınız için, Rabbinizden bağışlanma dileyin, sonra da tevbe ve pişmanlık içinde O'na yönelin ki, size gökten bolca rahmet ve bereket yağdırsın, gücünüze güç katsın. Günaha batıp giderek Allah'tan yüz çevirmeyin."
﴾Hûd Suresi 11/52﴿

12. "Halkı iyi olduğu halde Rabbin, haksızlıkla memleketleri helâk etmez."
﴾Hûd Suresi 11/117﴿

13. "İşte biz, kazanmakta oldukları günahlar sebebiyle zalimlerin bir kısmını diğer bir kısmına böyle musallat ederiz."
﴾En'am Suresi 6/129﴿

14. "Gerçek şu ki: Rabb'in, gerçeklerden habersiz bir beldenin halkını haksız yere asla yok etmez."
﴾En'âm Suresi 6/131﴿

15. "Kendi elleriyle işledikleri günahlar yüzünden başlarına bir felâket geldiği zaman: “Rabbimiz! Keşke bize bir peygamber gönderseydin de âyetlerine uysaydık ve mü’minlerden olsaydık!” demesinler diye seni peygamber yaptık."
﴾Kasas Suresi 28/47﴿

16. "Rabbin, ülkelerin merkezî yerlerine, kendilerine âyetlerimizi okuyan bir peygamber göndermedikçe oraları helâk edici değildir. Zaten biz, halkları zalim olmadıkça memleketleri helâk etmeyiz."
﴾Kasas Suresi 28/59﴿

17. "Bu sizin kendi ellerinizle işlediklerinizin karşılığıdır. Yoksa Allah, kullarına haksızlık etmez."
﴾Enfal Suresi 8/51﴿

18. "Görmüyorlar mı ki, gerçekten onlar her yıl, bir veya iki defa belaya çarptırılıyorlar da sonra tevbe etmiyorlar ve öğüt alıp (ders çıkarıp) düşünmüyorlar."
﴾Tevbe Suresi 9/126﴿

19. "Şayet size bir yara dokunduysa hiç şüphesiz (düşman) topluluğuna da yara dokundu. (Mutlak ve daimi galip Allah’tır. İnsanlara gelince) biz bu günleri insanlar arasında döndürür dururuz. Allah, iman edenleri açığa çıkarmak ve sizden şahitler/şehitler edinmek (için böyle yapar). Allah, zalimleri sevmez. (Bu, Allah’ın) iman edenleri temizlemesi ve kâfirleri mahvetmesi içindir. Allah sizin aranızdan cihad edenleri ve sabredenleri açığa çıkarmadan cennete gireceğinizi mi sandınız?"
﴾Âl-i İmrân Suresi 3/140-141-142﴿

20. "(Başlarına gelen sıkıntılarda) sadece şöyle söylemekle yetindiler: “Rabbimiz! Günahlarımızı ve işlerimizde var olan aşırılıklarımızı bağışla! Ayaklarımızı sabit kıl! Kâfirler topluluğuna karşı bize yardımcı ol. (Dualarına karşılık) Allah, onlara dünya sevabını ve ahiret sevabının en güzelini verdi. Allah, muhsinleri/kulluğunu en güzel şekilde yapmaya çalışanları sever."
﴾Âl-i İmrân Suresi 3/147-148﴿

21. "Hakkında hiçbir delil indirmediği şeyleri Allah’a ortak koşmaları nedeniyle, kâfirlerin kalbine şiddetli bir korku salacağız. Onların barınağı ateştir. Zalimlerin barınağı ne de kötüdür."
﴾Âl-i İmrân Suresi 3/151﴿

22. "Başkalarını iki misline uğrattığınız bir musibete kendiniz uğrayınca mı: "Bu nereden?" dersiniz? De ki: "O, kendi tarafınızdandır". Doğrusu Allah her şeye Kadir'dir."
﴾Âl-i İmrân Suresi 3/165﴿

23. "O halde (Resûlum), peygamberlerden azim sahibi olanların sabrettiği gibi sen de sabret. Onlar hakkında acele etme, onlar vâdedildikleri azabı gördükleri gün sanki dünyada sadece gündüzün bir saati kadar kaldıklarını sanırlar. Bu, bir tebliğdir. Yoldan çıkmış topluluklardan başkası helâk edilir mi hiç!"
﴾Ahkâf Suresi 46/35﴿

24. "Aralarında Allah'ın indirdiğiyle hükmet ve onların hevalarına uyma. Allah'ın sana indirdiklerinin bir kısmından seni şaşırtmamaları için onlardan sakın. Şayet yüz çevirirlerse, bil ki, Allah bir kısım günahları nedeniyle onlara bir musibeti tattırmak istemektedir. Şüphesiz, insanların çoğu fasıklardır."
﴾Mâide Suresi 5/49﴿

25. "Önceki sahiplerinden sonra yeryüzüne vâris olanlar hâlâ şu gerçeği anlamadılar mı ki, eğer biz dilemiş olsak, günahları yüzünden onları da benzer musîbetlere uğratıp helâk ederiz. Ne var ki, biz onların kalplerini mühürlüyoruz da gerçeği işitemez oluyorlar."
﴾A'râf Suresi 7/100﴿

26. "Kim Benim zikrimden yüz çevirirse, onun geçiminde darlık olur. Kıyamet gününde de onu kör olarak diriltiriz."
﴾Tâ-Hâ Suresi 20/124﴿

27. "Rabbinizden mağfiret dileyin; çünkü O çok bağışlayıcıdır. (Mağfiret dileyin ki) üzerinize gökten bol bol yağmur indirsin, mallarınızı ve oğullarınızı çoğaltsın, size bahçeler ihsan etsin ve sizin için ırmaklar akıtsın."
﴾Nuh Suresi 71/10-12﴿

28. "Ancak haksızlığa sapan korkar; o da işlediği bir kötülük yerine bir iyilik ederse bilsin ki ben çok bağışlayıcıyım, çok merhametliyim."
﴾Neml Suresi 27/11﴿

29. "Başa gelen her musîbet, ancak Allah'ın izin vermesiyledir. Kim içten ve şuurlu olarak Allah'a iman ederse, Allah onun kalbini doğruya ve gerçeği idrake açar. Allah her şeyi hakkiyle bilir."
﴾Teğâbun Suresi 64/11﴿

30. "Andolsun, Biz sizi biraz korku, açlık ve bir parça mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabır gösterenleri müjdele."
﴾Bakara Suresi 2/155﴿
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 01.11.21, 00:28
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 29.04.18
Bulunduğu yer: İzmir
Mesajlar: 902
Etiketlendiği Mesaj: 10 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Musibet sebepleriyle ilgili Hadisler

MUSİBET SEBEPLERİNE İŞARET EDEN HADİSLERDEN ÖRNEKLER

1. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki; "Bir kula isabet eden az veya çok felaketler ancak günah sebebiyledir. Allah ise günahların çoğunu bağışlıyor." buyurdu ve "Başınıza gelen her musibet kendi ellerinizin kazandıkları yüzündendir. Allah ise günahlarınızın çoğunu bağışlıyor." (Şûrâ 42/30) âyetini okudu.
(Tirmizî, Tefsir/44 no: 3252)

2. "Size derdinizi ve onun devasını bildireyim mi?
Dikkat edin sizin derdiniz günahlar, devanız da istiğfardır."
(Beyhakî, Şu‘abü’l-Îmân)

3. "Derdinizi ve devasını bildireyim. Derdiniz, günahlar, devası da istigfardır." (Hakim)

4. "Mü'min kişiye hiçbir yorgunluk, rahatsızlık, kaygı, üzüntü, keder, sıkıntı isabet etmez ki; hatta ayağına batan bir diken bile yoktur ki, onunla günahları silinmesin."
(İbn Hibban, VII, 166.)

5. "Mü'mine bir hastalık gelir, sonra da Allah ona şifa verirse, bu hastalık onun geçmiş günahlarına kefaret, geri kalan hayatı için de bir öğüt olur. Münafık hastalanır, sonra da afiyet verilir. O ise, sahibi tarafından bağlanıp sonra da salıverilen, fakat niçin bağlandığını, niçin salıverildiğini bilmeyen bir deve gibidir."
(Ebu Dâvud, III, 182.)

6. "Mü'mine bir diken ve daha da küçüğü bile isabet etse, Allah onunla mutlaka bir derecesini artırır, bir günahını ise düşürür."
(Müslim, IV, 1991.)

7. "Mü'min kişiye bir ağrı, bir yorgunluk, bir hastalık bir üzüntü hatta bir ufak tasa isabet edecek olsa, Allah bu sebeple onun gü*nahından bir kısmını mağfiret buyurur."
(Buhari, Marda, 1.)

8. "Mü'min hastalandığında, bu onu, tıpkı körüğün demirin pasını giderip temizlediği gibi tertemiz kılar."
(İbn Hibban, VII, 198.)

9. "Mü'min kişiye hiçbir yorgunluk, rahatsızlık, kaygı, üzüntü, keder, sıkıntı isabet etmez ki; hatta ayağına batan bir diken bile yoktur ki, onunla günahları silinmesin."
(İbn Hibban, VII, 166.)

10. "Kim dünyada bir günah işleyip de bunun cezasına uğrarsa, Allah adâleti gereği onu âhirette ikinci defa cezalandırmayacaktır. Kim bir günah işleyip de Allah onu örter ve bağışlarsa, Allah kereminden ötürü, bağışlamış olduğu bu günahı âhirette tekrar cezalandırmayacaktır."
(İbn Mâce, Hudûd 33; Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 99, 159)
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 10.08.22, 23:41
Üye
 
Üyelik tarihi: 17.04.20
Bulunduğu yer: ısparta
Mesajlar: 44
Etiketlendiği Mesaj: 1 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Derdinizi ve devasını bildireyim. Derdiniz, günahlar, devası da istigfardır." (Hakim)
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
bela neden gelir, musibet, musibet ile ilgili ayetler, musibet ile ilgili hadisler, musibet neden gelir, musibet nedenleri, musibet sebepleri


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Sabah Akşam “Tüm bela-musibet ve afetlerden korunmak Aytekin Dualar & Dua Kardeşliği 2 13.04.21 20:26
Zarar,bela,musibet ve nazalrlardan korunmak için Sadi Vefk & Tılsım 0 07.08.20 10:02
Musibet isabet etmemesi için IQeCc Vefk & Tılsım 5 13.02.20 22:24
Mümine neden musibet gelir Tugra islam & islami Konular 14 16.08.19 15:18
Sıkıntı bela musibet zamanlarında tavsiye edilen dualar Tugra Dualar & Dua Kardeşliği 4 19.09.18 17:49


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147